Política

unió europea

El Comitè de les Regions avisa Brussel·les que centralitzar els fons de cohesió “abolirà la participació de les regions”

La CE es planteja fer partides per cada estat i condicionar els diners a reformes, segons ha avançat ’Politico’

El president del Comitè Europeu de les Regions, Vasco Alves Cordeiro, ha advertit Brussel·les que si centralitza els fons de cohesió “abolirà la participació de les regions”.

Després que el mitjà ‘Politico’ hagi avançat que la Comissió Europea s’està plantejant fer partides per cada estat i condicionar els diners a reformes, Cordeiro va expressar ahir dilluns el seu “rebuig inequívoc” contra la “recent idea de crear un únic programa a nivell nacional” en el nou marc financer plurianual de la Unió Europea. “Faig una crida a les regions i ciutats d’Europa perquè s’aixequin i s’oposin a una proposta que, si és certa, implicarà que quedem exclosos, marginats i ignorats” a la UE, va avisar Cordeiro.

La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, ha promès per al seu nou mandat simplificar el pressupost de la UE per al període 2028-2034. A l’espera d’obtenir l’aval final al seu nou executiu i que aquest es posi en marxa a finals d’any, la CE ja està fent circular la idea en un document informal, segons publica ‘Politico’. El canvi, diuen, implicaria que uns 530 programes europeus que distribueixen fons s’agrupin en 27 partides, una per a cada estat membre. Entre ells, els fons de cohesió i els subsidis agrícoles.

El portaveu de la CE, Eric Mamer, va negar dilluns que hi hagi cap text formal al respecte, però va explicar que hi ha “converses en curs” a la direcció general de Pressupost sobre els plans de Von der Leyen per simplificar els comptes.

Inversions “vinculades a reformes”

En la carta que va enviar a Piotr Serafin, candidat a comissari de Pressupost, Von der Leyen ja li va demanar que preparés un “pla per a cada país que vinculés reformes clau i inversions”. La dirigent alemanya vol fer que el pressupost deixi d’estar estructurat en programes i estigui més “centrat” en les polítiques públiques i les prioritats de Brussel·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia