Política

estat espanyol

El Congrés fa el primer pas per prohibir les associacions que facin apologia del franquisme

La iniciativa ha tirat endavant amb 314 vots a favor, 33 en contra i cap abstenció

El Congrés ha aprovat aquest dimarts la presa en consideració d’una proposició de llei del PSOE que vol facilitar la dissolució de les associacions que facin apologia del franquisme, del cop d’estat o que humiliïn les víctimes de la dictadura.

La iniciativa, que ha tirat endavant amb 314 vots a favor, 33 en contra i cap abstenció, recorda que la Constitució proclama “àmpliament” el dret de crear associacions i reivindica el seu valor en una societat democràtica i plural. Tot i això, avisa que aquest principi fonamental limita amb la llei de memòria democràtica aprovada fa dos anys, i que prohibeix l’enaltiment de la dictadura que fan entitats com la Fundació Francisco Franco.

Tal com ressalta la proposta, la legislació de memòria històrica aprovada el 2022 entomava les peticions de diversos organismes de drets humans que exigien, precisament, fer front a les organitzacions que fan incitació a l’odi. De fet, la llei de memòria contempla com a causa legal de dissolució d’una associació la realització d’actuacions públiques que suposin apologia del franquisme i demana fer una modificació de la llei que regula el dret d’associació.

“Resulta imprescindible donar compliment a aquest mandat”, remarca la iniciativa votada aquest dimarts al Congrés. Per fer-ho possible, es pretén aprovar una disposició addicional a la llei d’associacions de 2002. Així es vol que sigui causa d’eliminació de les associacions, mitjançant resolució judicial, la realització d’activitats que constitueixin apologia del franquisme. Així mateix, s’apunta que l’ordre jurisdiccional civil serà competent i correspondrà al Ministeri Fiscal l’exercici de l’acció en aquests processos.

Tot i xocar amb el PSOE per l’oportunitat de la proposta, el PP s’ha sumat a la iniciativa, que ha recollit els suports de tots els grups presents al Congrés menys Vox, que hi ha votat en contra. Junts i ERC, que han lamentat la manca d’ambició dels socialistes en la lluita contra els defensors del franquisme hi han donat suport, però han demanat més passos en aquesta direcció.

La liquidació de la Fundació Franco

El moviment al Congrés arriba mentre, en paral·lel, el govern espanyol fa altres gestions per acabar amb la Fundació Francisco Franco. De fet, aquest mes de juny el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, va signar l’inici de les actuacions prèvies per a l’extinció de l’entitat, una mesura anunciada mesos abans en aplicació de la Llei de la Memòria Democràtica.

El pas fet per Urtasun implica que el ministeri recopili documentació sobre l’incompliment de la llei per part de la fundació i finalment sotmetrà la qüestió a la Justícia, que és qui tindrà l’última paraula. Segons Urtasun, es tracta d’aplicar de forma estricta una norma que no permet que existeixin organismes que enalteixin el franquisme i la dictadura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.