Política

Salellas demana a la Policia Municipal que vagi sense uniforme a rebre distincions de CNP i Guàrdia Civil

L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha demanat a la Policia Municipal que vagi sense uniforme si participen a actes commemoratius de la Guàrdia Civil o la Policia Nacional “per rebre distincions o reconeixements de títol personal”,’segons recull l’Acn. En una carta que s’ha fet arribar a tota la plantilla, Salellas recorda que “anys després” de la “repressió violenta exercida durant l’1 d’octubre del 2017”, cap responsable dels dos cossos ha demanat “disculpes oficials ni s’han assumit responsabilitats per aquells fets que van commocionar la societat gironina”. Per això, l’alcalde prefereix que els policies vagin als actes sense uniforme “amb la finalitat de preservar el respecte i la confiança de la població gironina envers el cos de la Policia Municipal”.

A la carta, que l’alcalde adreça a l’intendent en cap de la Policia Municipal, i que s’ha fet extensiva a tota la plantilla, Lluc Salellas recorda que “la repressió violenta exercida” durant l’1-O per part dels cossos policials de l’Estat “contra veïns i veïnes de Girona que pretenien exercir el seu dret a vot” va causar “una gran indignació i rebuig popular”. I que, de fet, les càrregues del referèndum es van traduir també en un acord de ple en que l’Ajuntament de Girona s’hi va posicionar obertament en contra.

Ara, set anys després, Lluc Salellas també subratlla que “no s’ha produït per part dels responsables d’aquests cossos cap tipus de disculpes oficials ni s’han assumit responsabilitats per aquells fets que van commocionar la societat gironina”.

Per això, i “amb la finalitat de preservar el respecte i la confiança” dels gironins cap a la Policia Municipal, l’alcalde demana a tots els agents i comandaments del cos que abandonin l’uniforme si van a recollir distincions en actes que organitzin la Policia Nacional o la Guàrdia Civil. “Es demana als membres del cos que, en cas de participar en actes commemoratius o celebracions dels cossos de seguretat de l’estat espanyol (Policia Nacional i Guàrdia Civil) per rebre distincions o reconeixements de tipus personal, hi assisteixin sense lluir l’uniforme reglamentari”, recull l’escrit.

La carta acaba amb una frase on l’alcalde de Girona diu que la petició “s’entén sens perjudici del manteniment dels principis de cooperació i col·laboració del cos de Policia Municipal respecte a la resta de cossos i forces de seguretat en l’exercici d’aquelles funcions que ho requereixen d’acord amb la normativa vigent”.

Salellas va enviar la carta a l’intendent ahir a primera hora del matí. Precisament, poques hores abans que la Policia Nacional celebrés la seva diada -els Àngels Custodis- a l’Auditori de Girona. Un acte que va servir perquè l’actual comissari, que es jubila d’aquí a pocs dies, s’acomiadés del cos i durant el qual es van lliurar diversos reconeixements.

El PSC-Girona pel Canvi demana respecte

El grup municipal del PSC-Girona pel Canvi ha expressat el seu suport a la Policia Municipal de Girona, “un cos amb una trajectòria exemplar i un compromís amb la seguretat de la ciutat. La Policia Municipal és una institució que mereix el respecte i la confiança de tota la ciutadania, i és essencial reconèixer la seva tasca sense crear tensions innecessàries”. El grup municipal ha fet aquestes manifestacions després de les paraules de l’alcalde de Girona “recomanant” als agents que, en cas de participar en actes commemoratius o celebracions o de rebre distincions o reconeixements d’altres cossos de seguretat, s’abstinguin d’usar l’uniforme oficial.

Veray ho veu "delirant"

El regidor del PP a l'Ajuntament de Girona, Jaume Veray, ja ha reaccionat per xarxes a la petició de l'alcalde. Veray ho veu com "una autèntica vergonya, una humiliació i una coacció" a la Policia Municipal. "Tenint també la condició de Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, se'ls vol privar de vestir el seu uniforme en actes de celebració; quan precisament, els reconeixements se'ls fan com a agents de policia", ha piulat en un fil a X.

Per a Veray, l'alcalde vol "obligar la policia a ser partícip de les seves fòbies particulars" i demana a l'equip de govern que deixi que siguin els mateixos agents els qui escullin si portar uniforme o no "en els seus actes". Per últim, el regidor del PP assegura que allò que ha de fer Salellas és incrementar la plantilla del cos i "preocupar-se per resoldre la inseguretat a la ciutat".

"És delirant que en una ciutat on hem vist tirotejos mortals amb kalàixnikov, l'alcalde se centri en prohibir a la policia vestir el seu uniforme en comptes de millorar la seguretat de tots els gironins", conclou Jaume Veray.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia