Política

política

Illa es justifica per ser al 12-O mentre el sobiranisme clama contra la festivitat

Amb gavardina per protegir-se del clima hostil que avui presideix Madrid, el president català Salvador Illa ha participat aquest matí des de la tribuna d’autoritats en la desfilada militar a Madrid que commemora el 12-O, data que commemora l’invasió colonial del que avui és el continent americà i que va anar seguida del genocidi de la població autòctona d’aquells territoris d’ultramar. Perfectament conscient que la seva presència en un acte amb aquestes reminiscències ha provocat coïssor —l’últim cap de govern català que hi va participar va ser el també socialista José Montilla el 2010—, Illa ha mirat de justificar la decisió amb una piulada de bon matí on deia: “Catalunya ha d’estar present en la construcció d’una Espanya plural i diversa. De tots i totes. Catalunya ha tornat per implicar-se, per escoltar i ser escoltada”.

Des del sobiranisme, però, la crítica ha estat unànime a una celebració, la del 12 d’octubre, que té el caràcter que té. Així, el president d’Òmnium Cultural Xavier Antich també ha aprofitat la xarxa X per denunciar que “cap institució a Catalunya hauria de celebrar el 12 d’octubre” perquè commemora, diu, “el colonialisme, el genocidi i l’aniquilació dels pobles indígenes”. “La lluita per l’alliberament nacional és solidària amb els pobles oprimits”, ha afegit. Per la seva banda, l’Assemblea (ANC) sosté que “res a celebrar, ni hispanitat ni genocidi” i afirma que “aquí treballem cada dia per la República Catalana”. Al seu torn, el secretari general de Junts, Jordi Turull, també ha afirmat aquest dissabte que avui no hi ha “res a celebrar”, ja que el concepte d’hispanitat “s’ha obert camí i s’ha mantingut a tants llocs a cop de genocidi, imposició i/o repressió”. “Avui, dia intens. Reunions i trobades començant a Cabrera de Mar, seguint a Santa Perpètua de Mogoda i acabant a la tarda a Tortosa en diversos actes organitzats des de Junts”, ha explicat Turull en un missatge publicat també a X.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.