Política

política

Carnicer liderarà el grup d’experts que prepararà la reforma del finançament

La consellera Romero fa l’encàrrec a l’exsecretari d’Economia, que va negociar l’actual model

El govern ha posat en marxa la preparació i implementació del nou model de finançament singular per a Catalunya pactat amb ERC, i n’ha posat al capdavant Martí Carnicer, que va ser secretari general d’Economia quan es va negociar el model de finançament en vigor. La consellera d’Economia, Alícia Romero, ha explicat a la cadena Ser que Carnicer també liderarà el grup d’experts que, juntament amb el personal propi de la conselleria, exerciran d’assessors tècnics fins que el nou sistema de finançament estigui operatiu i, si s’escau, per a la transició. El govern i ERC es van fixar com a objectiu gestionar la recaptació del IRPF del 2025, l’any 2026.

Carnicer formava part de l’equip del conseller Antoni Castells que va pactar l’actual sistema de finançament, el 2009. Ha estat també alcalde del Vendrell i acredita una llarga trajectòria al PSC i en càrrecs a la Diputació de Barcelona, per exemple. És expert en sistemes fiscals.

ERC va reclamar en el recent debat de política general avenços en l’àmbit de finançament per negociar els pressupostos del 2025. “El programa no es marca terminis, però els acords tenien com a data límit el 2026”, ha dit Romero, que ha afegit que volen treballar “en la línia que es va pactar amb Esquerra”.

El programa comptarà amb un grup de set experts que s’ocuparan de coordinar tots els treballs relatius al desplegament del nou model. Prepararan el nou model i l’estructura de l’ampliada Agència Tributària, entre d’altres. Formaran part del grup Maite Vilalta, economista i professora d’Hisenda Pública (UB), Vicent Soler, exconseller d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana (2015-2022) i catedràtic emèrit de la UV, Alex Esteller, professor de la UB i la UOC i expert en federalisme fiscal, Marta Espasa, exsecretària d’hisenda (2018-2024) i directora general de tributs i joc (2018) de la Generalitat, Joan Ramon Rovira, cap del gavinet d’estudis econòmics i d’Infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona, i Jesús Ruiz-Huerta, professor d’Economia de la UJCI i director de l’Institut d’Estudis Fiscals entre els anys 2004 i 2008.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.