Política

política

ERC demana a Illa l’activació de la comissió de seguiment del pacte: “Cal posar fil a l’agulla”

Vilalta insisteix que sense concreció i avenços en finançament, no hi haurà més acords amb el PSC

Després de Junts, la ronda de contactes que està mantenint el president de la Generalitat, Salvador Illa, l’ha portat a reunir-se amb ERC, amb el president del grup parlamentari, Josep Maria Jové, i la portaveu a la cambra catalana, Marta Vilalta.

Una entrevista amb to “cordial” i “institucional” que Vilalta ha titllat “d’útil” i durant la qual Esquerra ha demanat a Illa la convocatòria de la comissió de seguiment del pacte entre ERC i el PSC que va portar Illa fins a la presidència de la Generalitat. La portaveu parlamentària dels republicans ha situat la reunió d’aquest òrgan la setmana vinent, encara amb dia i hora per concretar. “Els acords són molt bons però ara cal que es facin realitat”, ha alertat Vilalta. I s’ha referit específicament al pacte perquè Catalunya s’encamini cap a un finançament singular. “Un cop superat el debat de política general cal posar fil a l’agulla”, ha sentenciat, reclamant concrecions, però també calendari. I insistia en què tot futur acord, també el de pressupost, està supeditat a les passes endavant sobre el nou model. “Sense concrecions en finançament no hi haurà passos en res més”, ha alertat.

El finançament singular ha estat un dels grans temes que Esquerra ha abordat en la trobada amb el president de la Generalitat. Vilalta i Jové, però, també li han traslladat la necessitat d’avançar en el desplegament de polítiques republicanes, la resolució del conflicte català i la defensa i protecció del català. Sobre aquest últim tema, Vilalta ha celebrat “els avenços” pe al Pacte Nacional per la Llengua, però ha lamentat que, dia rere dia, “visualitzem casos de discriminació lingüística”, en especial als centres sanitaris. “S’ha d’acabar”, ha advertit.

Quant a la resolució del conflicte, des d’Esquerra han explicat que es treballa per a la posada en marxa de la Convenció Nacional per a la Resolució del Conflicte Polític, una taula que dependrà del Parlament i a la qual es convidarà a totes les forces de la cambra catalana. Igualment, reclamen l’aplicació de la llei d’amnistia, que el Suprem es nega a desplegar.

La reunió amb el grup parlamentari d’ERC forma part de la ronda de contactes que Illa està fent aquesta tarda al palau de la Generalitat i que també l’han portat a reunir-se amb el president del Parlament, Josep Rull, en la primera entrevista institucional que mantenen des que ocupen la presidència de la Generalitat i de la cambra catalana respectivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia