política
La Mesa torna a ajornar la decisió sobre la qüestió de confiança de Junts
PSOE i Sumar acorden , com van fer ara fa un mes, seguir analitzant la proposició per guanyar temps i evitar una trencadissa amb Puigdemont
Feijóo diu que la decisió evidència la debilitat del govern de Sánchez i que la legislatura és “ingovernable”
Com ja va fer fa un mes, la Mesa del Congrés dels Diputats ha tornat a ajornar avui la decisió d’admetre o no la proposició no de llei de Junts en la que demana al president del Govern, Pedro Sánchez, que es sotmeti a una qüestió de confiança. El passat 17 de desembre la Mesa ja va optar per aquesta opció perquè entenia que la decisió podria generar “precedents que no n’hi ha” i va preferir estudiar el tema amb més temps. Avui la mesa ha decidit seguir analitzant la proposició de Junts i no ha pres cap decisió, segons han informat a EFE Fonts parlametàries.
Les mateixes fonts han assenyalat que no hi ha pressa per prendre una decisió sobre aquest tema, ja que no hi ha un termini concret per a això i Junts no disposa de cupo per sotmetre cap iniciativa al ple del Congrés fins a mitjans o finals de febrer. També han assegurat que, malgrat que s’havia apuntat aquesta possibilitat, finalment la Mesa no reclamarà tampoc a Junts que reformuli el text.
D’aquesta manera, PSOE i Sumar, que han mantingut fins a l’últim moment negociacions a contrarellotge amb Junts per evitar un xoc que afectés al mandat i a l’aprovació dels pressupostos, guanyen temps per continuar negociant amb Puigdemont. Fonts de la presidència del Congrés asseguren que el grup que dirigeix Míriam Nogueras no veu inconvenient en el fet que la qüestió quedi pendent d’una resolució futura de la Mesa. L’òrgan de govern del Congrés no té previst reunir-se de nou fins al mes de febrer, perquè el gener és un mes inhàbil.
En declaracions als passadissos del Congrés, el primer secretari de la Mesa i coportaveu dels comuns, Gerardo Pisarello, ha afirmat que els grups estan “estudiant” la iniciativa per “veure com es pot adaptar al reglament” amb l’objectiu de poder “seguir parlant de coses que són importants a Catalunya i Espanya”, com “el desplegament de l’amnistia, els pressupostos, els límits al lloguer, el salari mínim i la reducció de la jornada laboral”.
Més enllà d’aquestes “raons polítiques”, Pisarello ha insistit que també s’ha d’estudiar com la iniciativa de Junts es pot adaptar al reglament del Congrés. El primer secretari de la Mesa ha recordat que no s’ha tirat mai endavant una petició d’aquestes característiques i ara cal tenir en compte el precedent que marcarà.
Tot plegat a 24 hores que el líder de la formació, Carles Puigdemont, reuneixi la direcció del partit aquest divendres a Brussel·les.
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en canvi, creu que la decisió de la Mesa mostra la debilitat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. “Em sembla molt revelador que el president Sánchez no vulgui sotmetre’s a la votació del Congrés dels Diputats”, ha afirmat en declaracions des d’Extremadura, i “més enllà de les decisions de Junts davant d’aquesta negativa, el que sí que està clar és que el govern, en aquest moment, no té una majoria suficient per aprovar un paquet legislatiu o pressupostari”.
Segons Feijóo, tot plegat evidencia que aquesta és una “legislatura ingovernable”. “Ja fa més d’un any que el govern ha estat incapaç de complir l’obligació constitucional de presentar el pressupost per a l’any 2024, i ara som al gener del 2025, i ha tornat a incomplir l’obligació constitucional de presentar el projecte de pressupostos per a l’any 2025”, ha dit.
Paral·lelament, el govern espanyol ha fet una crida a Junts perquè mantingui obertes les vies de negociació. El ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, ha emplaçat la formació de Puigdemont a no deixar perdre “tot el que s’ha construït i el que podem construir en el futur no es dugui a terme”. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha recordat que el govern de Pedro Sánchez “ha demostrat amb fets i realitats que creu en l’autogovern, els territoris, l’Estat de les autonomies i defensa la pluralitat lingüística”, mentre que altres governs “són centralistes i van en contra dels postulats dels territoris”. “Estic convençut que això ho sap Junts”, ha dit.
També la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, ha recordat en una entrevista a TVE la importància dels pressupostos generals de l’Estat. Segons Rodríguez, “Junts ha de pensar que es tracta de donar solucions i resposta al conjunt dels catalans, que ja es van manifestar a les urnes i van dir que estaven farts de tanta polèmica i de política artificial, i per això van decidir apostar pel lideratge del president Illa, que va basar la seva campanya electoral en servir el poble català”. “Crec que això també és el que esperen els catalans que van votar Junts”, ha conclòs.
Per la seva part la portaveu del govern de la Generalitat, Sílvia Paneque, també ha demanat a Junts que decideixi si “generar marcs d’incertesa i inestabilitat és bo per a Catalunya”. “Han de decidir si la continuïtat de Pedro Sánchez és bona o no per a Catalunya, aquesta és la qüestió de fons”, ha dit la portaveu en una entrevista a TV3.
Un mes de tensió
Puigdemont va comparèixer a Brussel·les el passat 9 de desembre per denunciar els incompliments del govern espanyol i reclamar a Sánchez que se sotmetés a una qüestió de confiança.
L’executiu espanyol va rebutjar ràpidament la proposta, i el 17 de desembre PSOE i Sumar van fer servir la seva majoria per ajornar la decisió de la Mesa sobre la tramitació de la proposició no de llei que havia registrat Junts amb aquest objectiu.
L’òrgan de govern del Congrés tenia sobre la taula un informe dels lletrats que no tancava la porta a la tramitació, però que deixava oberta la interpretació per adoptar una decisió en un sentit o l’altre. Els grups parlamentaris poden presentar mocions de censura, però Junts no pot fer-ho perquè no té prou diputats i l’única alternativa que tindria seria donar suport a una candidatura d’Alberto Núñez Feijóo per desnonar Pedro Sánchez de la Moncloa, un escenari que els independentistes descarten. Davant d’això, la formació de Carles Puigdemont va optar per presentar una proposició no de llei, un mecanisme que no té efectes jurídics però que serveix perquè la cambra es posicioni sobre diversos temes i és per això que els lletrats van avalar la iniciativa.
Els dos socis del govern espanyol es van emplaçar a estudiar la qüestió més endavant, adduint que no hi havia pressa i que, en la mesura que crearà precedent, cal resoldre la qüestió amb seguretat jurídica, el mateix argumentari que han desplegat ara.
I com ara, l’objectiu dels dos partits del govern espanyol és guanyar temps per provar de trobar algun tipus d’entesa amb Junts.