Beatriz Esporrín i Palacios
Portaveu del PSC a Girona
“No canviaria res si el 100% del Campus de Salut es fes a Salt”
“Tot el plantejament del contracte de la neteja s’ha fet malament i hi ha un problema de comunicació amb la ciutadania”
“Ens trobem que el govern fa oposició a la Generalitat a través de nosaltres, que som l’oposició al govern municipal. Estrambòtic!”
Beatriz Bea Esporrín és regidora des del 2019 i s’ha convertit en portaveu del PSC des de la marxa de Sílvia Paneque.
Diuen que en el pressupost no hi ha apostes clares a les àrees clau. Quines són?
Seguretat, neteja i habitatge. En seguretat només hi ha 22.000 euros d’inversió. Per habitatge s’ha fet una aposta, però ja sabem que tardarà. I per neteja ens trobem en un moment en què encara s’està desplegant el contracte i s’hauria de reforçar el servei, però no tenim noves partides. Pel que fa a inversions, no hi ha res per al carrer de la Creu o per al centre de la gent gran de l’esquerra del Ter, per exemple. Grans projectes que havien format part del programa de Guanyem no hi són. I les inversions són de tràmit. La Casa Pastors, mobiliari o asfaltatge. Però cap projecte que sigui engrescador.
Llavors, com afrontarien vostès aquest pressupost?
L’habitatge sí que pensem que està encarrilat, l’únic que no es veurà fins d’aquí a un parell d’anys. Però va costar arrencar. Amb seguretat hi ha molts retards, com la comissaria de Can Borrassó. I s’ha ampliat la plantilla de la policia en tres persones. Nosaltres defensàvem que havien de ser cinc a l’any durant tot el mandat. O sigui, un total de vint. I amb neteja, tot el plantejament del contracte s’ha fet malament.
Parlem del canvi del sistema d’escombraries.
Hi ha un gran problema de comunicació entre les parts principals, que són l’Ajuntament, la ciutadania i l’empresa. El desplegament s’ha fet molt malament: han arribat tard els vehicles, les rutes estaven mal dimensionades, en alguns moments clau no hi havia l’autorització de personal que calia... Ara estan negociant un nou conveni amb la plantilla. Però el principal problema és la poca comunicació amb la ciutadania, ja que li canvien els horaris sense avisar, i no troben una manera fàcil perquè es reculli la brossa abandonada. I la gent no vol tenir la ciutat bruta.
El nou Campus de Salut és un projecte cabdal. No s’està utilitzant el parc Jordi Vilamitjana com a arma política?
És la conseqüència d’una mala planificació. El parc Jordi Vilamitjana era una promesa als barris de Can Gibert i Santa Eugènia, que són els més densos de població. I la propietària amb qui es fa la permuta no vol construir pisos allà. L’important és que es faci el Campus de Salut, però a Girona hi van menys de 20.000 metres quadrats. Cal hipotecar la zona verda per menys de 20.000 metres d’hospital? Hi havia un acord de ciutat perquè el parc no es toqués. Guanyem també ho havia defensat en campanya. No entenem per què l’han afectat. Es va fer la modificació puntual, es van presentar al·legacions i van dir que a finals d’any o a principi d’aquest es portaria al ple. Res. I això pot retardar el projecte.
Però si l’Ajuntament no té capacitat econòmica per compensar la part afectada, què fem?
Que el campus tingui menys terreny a Girona. Ara hem de pensar en clau d’àrea metropolitana. El gruix de l’hospital es farà a Salt. Quant a la qualitat assistencial, no canviaria res si està al 100% a Salt, al 98% o al 92%. L’important és que es faci.
Però comportaria un retard.
Depèn de com s’enfoqui.
El PSC ja s’ha ressituat després de la marxa de Sílvia Paneque?
Ens trobem moltes vegades que des del govern estan fent oposició a la Generalitat a través de nosaltres, que estem a l’oposició del govern municipal. Són situacions estrambòtiques, però és fruit del fet que veuen que continuem l’exemple de Paneque.
Encara falten més de dos anys per a les municipals, però s’apunta que el PSC aguanta el fortí perquè ella torni.
Falta molt de temps, però és una de les opcions sobre la taula. No s’ha de descartar.
El seu és un no a tot? Hi ha possibilitats d’acords de ciutat?
Volem fer una oposició constructiva. Però ens trobem que és el govern el que posa murs. Ens assabentem de temes per la premsa. La modificació del contracte de neteja la van entrar d’urgència, el contracte més gran de la ciutat. Ens van dir que podíem haver anat a la roda de premsa per informar-nos. Això no és buscar consensos.
Arran d’un cas molt mediàtic, s’ha obert el meló de les ocupacions il·legals. Què proposen?
A Girona el que li està passant és que s’està deixant la seguretat una mica abandonada. La seguretat també és il·luminació, és mediació, és el programa d’escales segures, és donar llicència ràpid perquè no es produeixin aquests casos. I aquí es van ajuntar un munt de factors que caldria revertir i actuar-hi perquè no tornin a passar.
El cicloturisme és un altre dels temes estrella de la ciutat.
Aquesta ha sigut una de les reflexions que hem demanat. Quin ha de ser el model de turisme que ha de tenir Girona? Al final, el ciclisme és un turisme respectuós, que va a restaurants, que té un poder adquisitiu elevat. Probablement caldria definir cap on volem que vagi la ciutat els propers 5, 10 o 15 anys per tal de veure si volem que el turisme sigui una de les fonts principals d’ingressos o un dels atractius que tingui la ciutat. De forma autònoma, la ciutat ja està anant cap aquí perquè han sortit inversors que posen Girona en el focus del ciclisme internacional. Però caldria veure si la ciutat s’hi vol sumar i què fa perquè no hi hagi problemes de convivència.
Posi una nota al govern.
El suspendria. No hi ha llegat del tripartit independentista. Li poso un 3 o un 4. Només s’ha de fixar en la quantitat de protestes que estem veient els dies de ple. Això no s’havia vist mai.
En l’anterior entrevista ens deia que veia tres ajuntaments a la ciutat. Encara ho creu?
Sí. I s’ha accentuat.
Però no s’intueix cap perill, ara, que l’acord pugui esclatar.
No, però fixi’s que amb la redistribució del cartipàs després de la marxa de Cristina Andreu, encara es reflecteix més la separació dels tres grups. S’han remodelat les regidories per poder marcar estil propi i tenir les competències delimitades.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.