política
Noves proves incriminen Rajoy en l’Operació Catalunya, ara per fer caure la Banca Privada d’Andorra
L’expresident hauria impulsat una operació per ensorrar el banc on creia que líders independentistes amagaven milions
Cada vegada hi ha més proves que impliquen l’expresident Mariano Rajoy en la guerra bruta contra Catalunya. L’exlíder del PP hauria autoritzat, entre els anys 2014 i 2015, una operació per fer caure la Banca Privada d’Andorra (BPA) per prendre el control de suposats comptes de l’independentisme. Una cadena de correus electrònics als quals ha tingut accés RAC1 incriminen Rajoy, el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) i l’excomissari José Manuel Villarejo. Segons els correus, Rajoy va pactar amb l’aleshores cap de govern d’Andorra, Antoni Martí Petit, que farien caure BPA. Els informes secrets de Villarejo els havien fet creure que l’independentisme amagava milers de milions d’euros a Andorra per finançar la futura República Catalana. L’operació hauria buscat i aconseguit la complicitat dels Estats Units.
La policia patriòtica sospitava que BPA amagava milions d’euros de l’independentisme i, segons els documents de RAC1, el mateix Rajoy va ordenar tirar endavant l’operació després d’acordar-ho amb el seu homòleg andorrà en tres trobades, l’última tres mesos abans de la intervenció del banc. Les maniobres per fer caure BPA i la seva filial espanyola les va liderar directament el CNI. Poc abans de la intervenció del banc, el 10 de març del 2015, un dels espies adscrits al departament d’informació del Centre Nacional d’Intel·ligència va enviar un correu electrònic a José Manuel Villarejo en el qual deixava clar que se seguien ordres del “PG”, les sigles de president del govern en referència a Mariano Rajoy. En un altre fragment del correu, l’agent del CNI detalla com actuaran per carregar-se l’entitat i aconseguir la informació de tots els clients.
En l’operació es va buscar la complicitat dels Estats Units. L’operació va consistir en advertir el secretari del tresor nord-americà que BPA es dedicava a blanquejar diners de Veneçuela, del càrtel de Sinaloa, de la màfia xinesa i d’oligarques russos. L’objectiu era que l’Oficina de Control dels Delictes Financers dels Estats Units, el FinCEN, emetés una alerta en contra del banc. Quan el 10 de març del 2015 el FinCEN va enviar l’avís, els governs espanyol i andorrà van tenir el pretext per intervenir-lo.
El vicepresident primer del Congrés i diputat del PSOE, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, ha assegurat avui que a la vista de les noves proves, la feina que està desenvolupant la comissió d’investigació de l’Operació Catalunya “s’haurà d’ampliar”. “Esperem que es traslladi als jutjats perquè es condemnin, caigui qui caigui, aquestes pràctiques”, ha sentenciat.