Política

Elena Ribas Sitjà

Alcaldessa (Compromís per Sant Julià de Llor i Bonmatí)

“Tenim una contaminació 23.000 vegades per sobre del normal”

“Volem desmantellar l’envelat, però mantenint l’estructura, perquè considerem que és un lloc de record per a la gent d’aquí”

“A la zona esportiva volem canviar la gespa de natural a artificial i estem mirant si fer una o dues pistes de pàdel”

El consistori té capacitat d’endeutament, però amb el que tenim n’hi ha prou. No cal Es treballa molt tranquil·lament sense grups municipals a l’oposició

L’alcaldessa de Sant Julià del Llor i Bonmatí, Elena Ribas, no es considera política, sinó municipalista. Es va presentar a les eleccions del 2023 amb un grup municipal nou al poble i, per sorpresa de tots, va ser l’únic partit que es va presentar. Tal com explica Ribas, el consistori, ara, està format per entitats del poble, i van decidir presentar-se a la candidatura arran del descontentament que hi havia hagut per la gestió de l’anterior govern local.

Havies tingut contacte anteriorment amb la gestió municipal?
No, desconeixença total. Cap de nosaltres havia sigut mai funcionari. Ho vam haver d’aprendre tot de zero, i el traspàs amb l’antic govern va ser inexistent. El primer any es va anar aprenent i demanant consells a alcaldes de pobles veïns, i gràcies al personal de l’Ajuntament, que són un deu i ens han ajudat moltíssim.
I com valores aquest any i mig de mandat?
Bé, jo crec que bé. S’estan fent coses pel poble, que és el que la gent demanava. Li estem rentant una mica la cara, que també convenia.
Per exemple?
Aquest any deixarem una mica net i bonic l’ajuntament. Ara estem canviant finestres i pintarem la façana. També hem tret la deixalleria del costat de l’envelat: una àrea d’emergència que et trobaves només d’entrar al poble. El que hem fet és desplaçar-la i posar-la al costat de la zona esportiva.
I faran alguna millora a la zona esportiva?
Sí, canviarem la gespa de natural a artificial, i estem mirant si fer una o dues pistes de pàdel. També volem obrir-la al públic, ja que fins ara era un recinte que estava tancat i només hi entrava l’entitat que feia un esport. Llavors, nosaltres hem fet un camp d’entrenament, un camp de futbol 7 petitó al costat del pavelló.
I amb el milió i mig en inversions del pressupost què voleu fer?
Amb aquest milió i mig més la subvenció del PUOSC, el que estem estudiant de fer és desmantellar l’envelat. Sí que segurament mantindrem l’estructura perquè considerem que és un lloc de record per a la gent. I allà, que ara és on hi ha la brigada municipal, hi anirà la nova nau.
Alguna cosa més?
Aquests són els quatre projectes més grossos. Després ens agradaria, si sortim elegits a les pròximes eleccions –que jo ja estic pensant en més endavant–, poder connectar els dos nuclis de la població [Sant Julià del Llor i Bonmatí] amb un camí més planer, a tota vora de carretera, perquè hi ha molta gent que va a passejar per anar al restaurant La Barca i aquella part. Això és el que a mi m’agradaria, però en aquest mandat no puc fer-ho.
I per què han qualificat els pressupostos de continuistes?
Sí, continuistes. És veritat que els hem configurat una mica a la nostra manera, tot i que no estaven malament.
I el consistori té capacitat d’endeutament?
Sí, però ara per ara no ens fa falta. Partint d’aquí, amb el que ja hi havia es poden fer coses i no cal endeutar-se.
Van dir que el pla de joventut també volien actualitzar-lo.
Correcte, l’hem actualitzat fa molt poquet.
I en què consisteix aquest pla?
Aquí, ara per ara, no tenim un local per a joves, però sí que estem intentant engegar activitats perquè vinguin a jugar o veure una pel·lícula al centre cívic.
És l’únic espai que tenen?
Ara per ara, sí. Quan facin l’escola nova –que això també és un projecte que s’ha iniciat i que esperem que sigui més aviat que tard–, llavors també disposarem d’aquell espai, on també hem pensat en la possibilitat de fer-hi un hotel d’entitats.
A banda, fa poc es va cremar l’estació de tren de Vilanna.
Sí, això està en mans d’Adif, que són els propietaris. Tot i que es troba a l’entrada de Bonmatí, no ens pertany a nosaltres, sinó a Bescanó. Hem parlat amb l’alcalde de Bescanó i està a les seves mans. Sí que la gent de Bonmatí ha demanat signatures per demanar que s’arregli, i aquesta és la intenció: demanar a Adif que hi faci alguna actuació, perquè és l’única estació que queda penjant al riu Ter.
Fa poc vau haver de tallar un carrer. Per què?
L’hem hagut de tallar arran de les pluges, perquè hi ha hagut despreniment de roca i ens feia por. De fet, la tècnica que ho va revisar ens va dir que havíem fet una bona actuació, tot i que sigui un camí particular. L’Ajuntament, però, no hi ha de fer res més.
I el camí que van tallar per l’empresa de reciclatge del poble?
Sí, això és per la contaminació. El 5 de març vam anar a la comissió del Parlament el regidor d’Indústria, el de Medi Ambient i jo, juntament amb l’associació cívica per la contaminació, per exposar la preocupació sobre la contaminació, amb pics 23.000 vegades per sobre dels paràmetres que haurien de ser. Tot el voltant de la fàbrica no ens dona tranquil·litat, perquè tot hi que hi ha zones que no arriben a estar contaminades, sí que surten alterades.
Heu parlat amb l’empresa?
Quan vam entrar al govern municipal sí que van venir a presentar-se, però no tenim res a parlar. No és que tinguem res en contra de l’empresa en si, sabem que els cotxes elèctrics són el futur i que hi han de ser, però considerem que no han de ser a 60 metres de les cases.
Quins problemes provoca als veïns?
Primer, hi ha un seguit de productes químics tant al terra com a l’aire, perquè la partícula del plom és per aire, però després es diposita a la terra. I no només plom, les analítiques han determinat que també hi ha benzè, querosè i molts altres químics. A més a més, si vens aquí al matí, abans que claregi o al vespre, pots notar realment la pudor que desprèn la fàbrica. De fet, també hem fet estudis odorífers i també han sortit alteradíssims, tant que aconsellen el tancament de la deixalleria.
I què diu la Generalitat sobre tot això?
Suposo que ara ho debatran... No crec que hi hagi una decisió, actuació o una resposta immediata. Està bé, però, que hi hagi algun grup polític que s’hagi interessat per aquesta problemàtica. De fet, nosaltres vam entrar a la comissió del Parlament a través de Junts. A part de Junts, altres grups també han vingut a veure-ho. A veure si, entre tots, es posa en marxa una solució.
L’empresa, però, fa anys que hi és, no?
Sí, però ha anat evolucionant i canviant el tipus de reciclatge. Abans, era una foneria. Aquest problema hi és des que l’activitat es concentra a fondre plàstic i reciclar bateries. Si ara aquest tipus d’empresa l’haguessis de posar de nou, ho faries en una zona industrial, apartada de tot.
Com es treballa sense oposició?
Home, molt tranquil·lament. Jo soc l’alcaldessa, això ho tenim tots clar, però les coses es debaten en grup i es consensuen. Jo em poso davant perquè soc al capdavant d’un grup, però jo no prenc les decisions: les prenem entre tots o no les pren ningú.
Llavors hi ha unió.
Anem tots a l’una o no hi anem, exacte. Soc la cara visible, però és una feina de grup.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.