Política

El tripart, CiU i una trentena d'entitats signen el Pacte Nacional d'Immigració

Immigració

El president de la Generalitat, José Montilla, ha destacat aquest divendres durant l'acte solemne de la firma del Pacte Nacional per a la Immigració que aquest acord, que fixa que el català és la llengua vehicular d'acollida, garanteix que Catalunya segueixi sent "un sol poble".

El tripartit català, CiU, Foment del Treball, Pimec, UGT, Unió de Pagesos, les associacions municipalistes, Càritas, la Creu Roja i una vintena d'entitats d'immigrants i del tercer sector han rubricat aquest divendres, després de mesos de negociacions, el Pacte Nacional per a la Immigració, del qual finalment s'han desmarcat el PP, Ciutadans (C's), CCOO i SOS Racisme, entre d'altres.

Modificacions a proposta de CiU
L'acord, que preveu una inversió de 3.880 milions d'euros fins a l'any 2012, assumeix finalment modificacions imposades a última hora per CiU, com recollir en un annex la proposta perquè es rebaixi de 10 a 5 anys de residència regular i continuada el període per accedir a la nacionalitat o establir que per poder votar en les municipals es requereixi d'un permís de "residència permanent" durant almenys cinc anys.

El Pacte és pioner al sud d'Europa a l'hora de crear un servei d'acollida universal, sistematitzat i homogeni a tot Catalunya, en què els immigrants coneixeran els trets bàsics del mercat laboral i seran formats en català, ja que l'idioma propi del país passarà a ser la llengua vehicular d'acollida.

A més, tots els immigrants que portin almenys tres anys a Catalunya i vulguin acreditar el seu arrelament social amb vista a la seva regularització hauran de demostrar el seu coneixement del català. Montilla ha destacat que Catalunya "vol i ha d'acollir i integrar" els immigrants, però al seu torn ha reclamat que els nouvinguts respectin la llengua catalana i les tradicions del país. "Volem que ens respectin, que coneguin qui som, com som i què som, que coneguin i respectin la nostra llengua, costums i tradicions", ha indicat.

En aquest sentit, ha fet una encesa defensa de l'ús del català i de la coexistència del castellà i del català a Catalunya, front als quals advoquen per un "conflicte de llengües". "No podem admetre que la llengua pròpia de Catalunya sigui objecte d'atacs, de menyspreu o de negació per part d'aquells que, amb l'excusa de defensar la llengua comuna de quaranta o quatre-cents milions, voldrien arraconar el català en l'àmbit merament domèstic d'uns pocs milions de parlants", ha subratllat.

Montilla –el primer president de la Generalitat no nascut a Catalunya– ha destacat que Catalunya va superar "amb nota" l'arribada d'immigrants de la resta d'Espanya a mitjans del segle passat, tant per l'esforç dels catalans d'origen com dels immigrants. Malgrat que amb els actuals corrents migratoris les diferències culturals són encara més grans, el president català s'ha mostrat convençut que el país atresora una àmplia experiència en la seva capacitat d'acollida, de manera que "hem evitat que la immigració sigui un problema i ara treballarem perquè sigui una oportunitat".

Per això, ha subratllat que el Pacte Nacional inclou les mesures necessàries per assegurar i garantir que Catalunya "continuï sent un sol poble". El Pacte, que inclou un total de 112 mesures, de les quals 62 són polítiques vigents que s'haurien de reforçar i 50 són noves iniciatives, estableix com a prioritats gestionar els corrents migratoris i l'accés al mercat de treball, adaptar els serveis públics, especialment la sanitat i l'ensenyament, per evitar la competència, i la integració en una cultura pública comuna.

També aposta per promoure els canvis legislatius necessaris per facilitar l'accés a l'autorització de treball dels reagrupats, reforçar la presència de la Generalitat a l'exterior per potenciar la contractació en origen i enfortir les inspeccions de treball per combatre la contractació irregular.

A l'acte de la firma, CiU ha enviat el seu portaveu parlamentari, Oriol Pujol, en comptes del seu líder, Artur Mas, per considerar que el pacte és encara incomplet ja que encara queden temes pendents, com el reagrupament familiar.

No de SOS Racisme
L'entitat antiracista SOS Racisme ha decidit a última hora no signar el Pacte Nacional per a la Immigració a causa dels canvis efectuats al text per aconseguir el suport de CiU. SOS Racisme s'havia compromès a donar un "sí crític i escèptic" al text abans de les modificacions, però un cop coneguts aquest, l'entitat ha decidit no sumar-s'hi.

Segons un comunicat, SOS Racisme critica especialment la modificació que puntualitza que el dret a vot queda condicionat a tenir residència permanent. SOS Racisme considera "una rebaixa inassumible" el canvi, en tant que condiciona el dret a vot "a la situació administrativa".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden es declara capacitat per guanyar Trump tot i la desfeta en el debat

barcelona
estats units

El Suprem ratifica que es pot multar a persones sense llar per dormir al carrer

barcelona
judicial

La Fiscalia també demana l’amnistia per a Mas, Ortega i Rigau

barcelona
guerra a gaza

L’extrema dreta pressiona Netanyahu per fer la guerra a Hezbol·là

barcelona
CALONGE I SANT ANTONI

ERC vol retirar del govern un edil del PP investigat per un afer personal del 2008

CALONGE I SANT ANTONI
estat units

El Suprem dels EUA diu que la fiscalia es va sobrepassar en acusar als assaltants del Capitoli

barcelona
guerra a europa

Ucraïna rebrà 60.000 milions a l’any en ajuda en els pròxims quatre anys

barcelona
judicial

El Suprem rebutja els recursos de Millo contra els indults a Junqueras i Cuixart

barcelona
Iran

Les autoritats allarguen quatre hores el tancament dels col·legis electorals

barcelona