Política

Cremen una bandera durant la manifestació de la Diada de Mallorca i la policia espanyola carrega

Els aldarulls han estat breus però intensos, tenint en compte que aquesta és una imatge poc usual a Palma

Unes 2.000 persones, més de 3.000 segons la organització, han clamat a favor de la autodeterminació dels pobles

Després de la lectura d'un manifest, al carrer dels Oms de Palma i encara en plena marxa per la Diada de Mallorca, dues persones, que es manifestaven amb el grup dels Joves de l'Esquerra Independentista de Mallorca i Maulets, han calat foc a una bandera espanyola. Els manifestants han fet un cordó per tal que la policia espanyola no impedís la crema.

No obstant això, entre dos i tres policies han procedit a detenir els autors de la crema i aquí s'han iniciat els aldarulls i les càrregues policials. S'han llançat taules i cadires, i els policies carregaven amb la porra. Alguns policies han acabat al terra i alguns ciutadans i manifestants lleugerament ferits. Per ara, es desconeix si hi ha hagut alguna detenció.

Així doncs, la policia espanyola ha carregat contra alguns manifestants després de la crema d'una bandera espanyola en ple carrer i en plena marxa. La manifestació s'ha iniciat de manera pacífica cap a les 19 h de la tarda, però poc després d'arrencar s'ha cremat un cartró en el qual es podia llegir ‘Reforma laboral' i ‘Constitució Espanyola'.

També els manifestants han pujat a una bastida i han penjat una pancarta en la que es llegia ‘Contra la reforma laboral, el jovent unit'.

L'enfrontament més intens, però, s'ha viscut al carrers dels Oms de Palma, a uns metres d'acabar la manifestació. Uns joves que pertanyien als grups dels Joves de l'Esquerra Independentista de Mallorca i Maulets ha llegit un manifest, i en acabar, dos joves vestits de blanc i amb la cara i el cap tapats han procedit a cremar una bandera espanyola. En aquest moment, la policia espanyola ha aparegut fins a l'indret i ha procedit a detenir als responsables de la crema.

Aquí s'ha iniciat la càrrega ja que els manifestants impedien l'arribada dels policies al cercle. S'han llençat cadires i taules, ja que l'incident ha tingut lloc al costat d'un bar que les tenia al carrer, i els policies s'han defensat amb les porres.

Unes 2.000 persones, més de 3.000 segons la organització de la manifestació, han clamat pels carrers de Palma a favor de la autodeterminació dels pobles i per la independència dels Països Catalans, en el marc de la Diada de Mallorca, que es celebra aquest divendres i que commemora l'entra de les tropes del rei Jaume I per conquerir l'illa de Mallorca.

Durant prop d'una hora i mitja, s'han sentit crits de “Visca Terra Lliure”, “Fora les forces d'ocupació” i “Li diuen democràcia i no ho és”. La manifestació ha estat farcida d'estelades i s'han pogut llegir pancartes que deien “Som una nació, autodeterminació”, “Amb la unitat popular, cap a la independència i el socialisme” o “Deien que Espanya era eterna però ja li queda poc”.

La portaveu de la plataforma 31D, Xisca Mir, ha dit que aquesta manifestació ja és habitual, de fet, es celebra des del 1986, i es fa per commemorar la Festa de l'Estendard, que aquest anys celebra 780 anys d'història. Mir també ha explicat que el 2010 ha estat un any especialment dur pel que fa als “atacs” al poble i la cultura catalanes, i al dret a l'autodeterminació.

Per aquest motiu, el manifest que ha llegit els joves sahrauís al finalitzar la marxa, a la plaça dels Patins, han fet referència als casos d'agressions lingüístiques que han tingut lloc a Mallorca, a la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut català i la manifestació que això comportà, la crisi econòmica, i la corrupció, protagonista estrella a Mallorca aquest 2010.

Els joves sahrauís d'Escola per la Pau han llegit el manifest, i entre d'altres, s'ha encoratjat els assistents a reivindicar paraules com “vas, tassó i got”, per tal de mantenir la “riquesa lèxica de la llengua catalana” i “per la pobresa argumentaria dels adversaris”, en clara referència a les intencions del PP de derogar el decret de Mínims si arriba al poder a les Illes.

A la manifestació s'han pogut veure polítics com el secretari general del PSM, Biel Barceló, el president d'ERC a les Illes, Joan Lladó, la portaveu d'ERC al Parlament de Catalunya, Anna Simó, el coordinador d'IniciativaVerds, David Abril, i representants de l'Obra Cultural Balear, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Janina Cornellà
Cap de l’oposició a Castellfollit de la roca (Junts)

“Castellfollit de la Roca no té cap model de poble”

Castellfollit de la Roca
Ahmed Alnaouq
Periodista palestí

“No ens esperàvem aquest genocidi d’Israel a Gaza”

Beirut
política

La Moncloa s’imposa esgotar la legislatura tot i el cop de Junts

madrid
estats units

Netanyahu irromp a la campanya per demanar més armes a Washington

barcelona
Política

L’adeu de Manel Alcalà Bagué, batlle de Flaçà de 1991 a 1998

rússia

Detingut a Turquia el presumpte autor de l’atemptat a Moscou

barcelona
politica

Guanyem Badalona denuncia la pancarta d’Albiol a la plaça de la Vila per incomplir l’Ordenança de Publicitat

Barcelona
estat francès

L’esquerra càrrega contra Macron per negar-los el govern

barcelona
política

L’IMV, l’ajut contra la pobresa extrema que cobren prop de 200.000 persones a Catalunya

barcelona