Política

Jordi Portabella

cap de llista per Barcelona d'ERC i Reagrupament

“Es tracta de sumar, i no de posar afegitons a ERC”

“Ens agradaria que l'acord amb RCat fes possible el replantejament de certes estratègies amb l'objectiu de sumar”

“No vam entrar al govern perquè l'endemà de les eleccions vam dir a Hereu que havíem de canviar de model

Els socialistes fan primàries sobrevingudes per resoldre una situació que no els agrada

Jordi Portabella ha aconseguit que Reagrupament se sumi a la coalició municipal proposada abans de les eleccions catalanes. Defensa que el “el tercer espai” que volen representar té possibilitats de competir per la victòria amb el PSC i CiU, i no tanca la porta a un acord amb Solidaritat (SI) i la CUP.

ERC i RCat ja van junts, però la CUP ha dit que no anirà amb ERC, i SI no l'accepta a vostè de candidat.

Estem construint un tercer espai obert a les forces independentistes i amb sensibilitat social, i ens agradaria que l'acord d'ERC i RCat facilités les coses i possibilités el replantejament de certes estratègies amb l'objectiu de sumar. Vull deixar clar que el tercer espai té voluntat de disputar la victòria. No es tracta de posar afegitons a ERC, sinó que volem acords per eixamplar l'espai. Per això, a banda de la coalició amb Reagrupament, estem constituint un bloc cívic amb un bon nombre de líders locals, de barri, del comerç o dels serveis socials. Això és el que toca en unes eleccions municipals, en què el més important és resoldre el dia a dia, la quotidianitat de la gent.

Reagrupament va sortir d'ERC i ara hi torna.

És una visió equivocada, perquè, quan vam iniciar els contactes amb ells, la primera sorpresa va ser constatar que el 50 per cent dels seus membres abans no militaven enlloc, el 30 per cent havien estat militants de CiU i el 20 per cent, d'ERC. Per a nosaltres va ser una grata notícia que vam conèixer després. Perquè vull deixar clar que els contactes per fer possible aquesta coalició van començar abans de les eleccions al Parlament.

L'acord anirà més enllà de les municipals?

L'acord respecta la independència de cada partit i es basa en un denominador comú prou ampli per treballar junts en la campanya, primer, i en el grup municipal, després. Avui, això és tot; ni més ni menys.

Tothom considera impossible una coalició d'ERC amb SI.

S'ha de donar temps al temps per tal que la gent es ressituï al lloc que li pertoca per construir l'espai polític que ens permeti sumar. El que no suma sinó que més aviat resta és posar condicions com que els vots no sumin per a ERC a la Diputació o no acceptar cap candidat que hagi tingut relació amb el tripartit, quan ERC fa quatre anys que està a l'oposició a Barcelona. Entre altres coses, perquè, en 32 anys de govern socialista a la ciutat, molta gent que no ho és hi ha tingut relació indirecta, tant de les formacions polítiques com de la societat civil.

No és precisament per la pèrdua de vots, que van renunciar a repetir el tripartit el 2007?

L'endemà de les eleccions, a Hereu li vam dir: “Hem de canviar de model”. La resposta va ser: “Continuarem amb el mateix, perquè ens ha anat prou bé”. Volíem anticipar-nos al que ja vèiem que no funcionava. Jo sé que el motiu pel qual no vam entrar al govern és aquest. Vam renunciar a allò tan conegut de la poltrona. Vam demostrar que som un espai polític diferent, que tenim personalitat pròpia. Ara volem construir un tercer espai que sigui més ampli del que representa ERC.

Vostè encara confia en un acord amb SI per triar candidat per mitjà de primàries?

Seria bo. Hi ha temps fins al 31 de març. El millor serien unes eleccions primàries obertes a la ciutadania com fa el Partit Demòcrata, que és la manera democràtica incontestable de fer-ho i on, òbviament, ningú pot vetar ningú sinó que tothom presenta qui vol.

Qui prefereix del PSC, Jordi Hereu o Montserrat Tura?

És bo que els candidats es triïn en primàries. Ara bé, hi ha una gran diferència entre tenir primàries als estatuts, com ERC, que fer-les sobrevingudes per resoldre una situació que no t'agrada, que és el cas del PSC. Els representants dels partits no hem d'intervenir en els afers interns dels altres. El PSC es debat avui entre dos candidats dels quals no coneixem encara el model de ciutat. No em vull definir per cortesia i perquè el procés no està prou avançat per saber qui defensa què.

Una enquesta diu que Tura els prendria a vostès més vots.

Aquí no hi entrem. No opinaré fins que no sàpiga qui és el candidat del PSC i què defensa.

Tampoc sobre la sensibilitat política d'Hereu i Tura?

Què és millor per a la ciutat, una persona que és de la ciutat o una que no ho és? Una que té un projecte amb el qual no ens hem entès i que ara diu que canviarà, o una que no sabem encara quin projecte té? El grau d'incertesa del PSC l'ha de resoldre el PSC, i jo no em puc pronunciar sobre el que ells encara no han resolt. Són massa incògnites. Què defensen cadascun d'ells?
El desgast de l'alcalde Hereu es deu al fet d'haver hagut de governar en minoria?
No. És conseqüència de l'exhauriment del model de ciutat. Per això nosaltres no vam entrar al govern. Nosaltres vam plantejar a l'inici de la legislatura la necessitat d'un canvi de model, que Barcelona es reinventés per tal de tenir el mateix vigor que va tenir de l'any 1985 al 2005. El PSC i ICV van considerar que el model encara era vàlid. Després ja s'ha vist que això no era així.
La Diagonal s'ha de reformar en el proper mandat?
No considero que sigui l'eix vertebrador de la política dels propers quatre anys. L'eix ha de ser tornar a construir un model econòmic reeixit, que doni llocs de treball i que faci disminuir l'atur del 17% que avui tenim a la ciutat. Una economia que funcioni ha de revertir en prestacions socials que permetin tenir un bon estat del benestar. Només es pot fer si Barcelona es converteix en capital d'estat, amb més poder polític i econòmic a l'hora de prendre decisions.
Que Barcelona tingui més poder polític no dependrà de qui governi a l'Ajuntament.
Des del meu punt de vista, allò que fa la capital és motor del que passa al país. La capital és el lloc d'enlairament de les empreses, les esperances, els desitjos. És la porta de la internacionalització i el lloc d'aterratge de persones que vénen d'altres indrets, amb el seu talent, la seva emprenedoria, que volen construir una vida millor per a ells però també un projecte comú.Per exemple, aquests darrers anys hem vist com Barcelona ha adoptat de manera submisa el paper de segona ciutat de l'Estat. Ara ha d'assumir la capitalitat de Catalunya i de la Mediterrània.
El civisme que suposadament està perdent Barcelona en quin nivell de prioritat el situa? És més un problema de percepció?
La gent s'ha de trobar còmoda a la ciutat. Això requereix codis, reglamentacions, ordenances compartides. Si les ordenances, com hem vist recentment, s'extremen, hi ha un grup de persones que estan molt contentes però el mateix nombre de gent que està descontenta, i generen divisió. S'ha de buscar el terme mitjà per afavorir consensos molt amplis.
Vostè creu que avui no hi ha terme mitjà?
En aquest mandat, de mica en mica s'ha anat fent una ciutat cada vegada més policial. Més càmeres al carrer, més tanques en parcs petits i en interiors d'illa. Es va cap a un control i cap a una visió de gran germà que no compartim.
Això afecta només Ciutat Vella o s'estén?
S'està estenent a diferents barris. Per exemple, s'ha tancat l'interior d'illa de les Dones del 36 a Gràcia i el parc de Nouvel al Poblenou. En aquest parc s'ha construït un mur de protecció. Això no havia passat mai. La concepció és molt més restrictiva del que hauria de ser.
Però quin és l'equilibri possible entre la convivència i la seguretat a Ciutat Vella?
La seguretat és un concepte múltiple. Ha de tenir en compte el nombre de policies... Per cert, encara no hem arribat al que marca la llei. Falten guàrdies urbans i mossos d'esquadra. Però la seguretat també ha de ser laboral, sanitària, educativa, i està molt relacionada amb la confortabilitat. Això és el que fa que et sentis bé o insegur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.