Política

Els Estats Units tanquen al Pakistan l'època Ben Laden

Obama anuncia la mort del líder d'Al-Qaida, assassinat d'un tret al cap durant l'assalt de militars nord-americans al seu amagatall al nord d'Islamabad

El cap de la CIA adverteix que els terroristes intentaran venjar-se de l'atac

La Interpol posa en alerta màxima els seus 188 països membres

Un assalt de 40 minuts va posar fi ahir a deu anys de recerca. Deu anys ocupant l'imaginari col·lectiu d'un poble, el nord-americà, ferit en l'orgull. Deu anys de vídeos, de missatges gravats, d'amenaces, d'evasives, de rumors. Deu anys de guerres, d'atemptats, de morts. La matinada de dilluns, el president dels Estats Units, Barack Obama, anunciava oficialment la mort d'Ussama ben Laden, la cara del terrorisme, l'home més buscat del món, el responsable del pitjor atemptat en sòl nord-americà. “Els EUA han matat Ben Laden, líder d'Al-Qaida, el terrorista responsable de l'assassinat de milers d'homes, dones i nens innocents”, afirmava Obama en una compareixença d'última hora descrita com a dramàtica per la majoria dels mitjans de comunicació del país.

N'hi havia per això i molt més. Washington ha posat fi a un malson dilatat en excés, i alhora obre noves incògnites. La mort de Ben Laden deixa un futur esperançador per als uns, però ple d'incerteses per als altres, que temen noves represàlies terroristes. No en va, ahir mateix els serveis d'intel·ligència dels EUA van redoblar la vigilància i la seguretat conscients que la lluita contra Al-Qaida, malgrat la desaparició del seu líder, no s'atura. “Ben Laden és mort; Al-Qaida, no. Els terroristes intentaran venjar-lo, i nosaltres hem d'estar i estarem vigilants i resolutius”, va afirmar el director de la CIA –i futur secretari de Defensa–, Leon Panetta. “No hem d'oblidar que la lluita per aturar Al-Qaida i el seu sindicat del terror no s'aturarà amb la mort de Ben Laden”, va expressar, al seu torn, la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton. “És més, hem d'aprofitar aquesta oportunitat per renovar i redoblar els nostres esforços”, hi afegia.

L'1 d'abril passat, una dotzena de persones, entre elles set treballadors de les Nacions Unides, morien a l'Afganistan en un atemptat en represàlia per la crema de l'Alcorà en una església de Florida. Una acció organitzada pel controvertit pastor Terry Jones, el mateix que va provocar una intensa polèmica quan, el 2010, va anunciar que cremaria exemplars del llibre sagrat de l'islam durant el novè aniversari de l'11-S, una amenaça que, finalment, no va complir. Amb la mort de Ben Laden, el cop assestat a Al-Qaida és, en paraules de Panetta, “molt dur”, però, almenys ahir, no s'havien produït amenaces de cap tipus.

Això no vol dir que els EUA no hagin començat a moure's. El Departament d'Estat va enviar una alerta a totes les seves ambaixades i consolats de cara a possibles esclats de violència contra edificis nord-americans i va aconsellar als seus ciutadans a l'estranger que limitin les sortides. Alhora, Washington va incrementar la seguretat al sistema de metro i als autobusos i l'autoritat portuària de Nova York també va fer el mateix amb els aeroports.

Per la seva banda, l'agència de policia global, la Interpol, va emetre una alerta internacional en què instava a incrementar les mesures de seguretat i evitar represàlies de la mateixa Al-Qaida o de grups terroristes inspirats en l'organització fins ara liderada per Ben Laden.

La Interpol va posar els seus 188 països membres en “alerta màxima”. Tota cautela és poca, consideren, en vista de la incertesa que ha generat una situació que es produeix enmig de les revoltes al Pròxim Orient i al nord de l'Àfrica. “La lluita continua, no defallirem”, concloïa Clinton, que va anunciar la seva intenció de reforçar la cooperació amb tots els països socis. “Els EUA han enviat un missatge molt clar: no importa quant temps caldrà, hi haurà justícia”, afegia l'expresident George W. Bush, el mateix president que va iniciar la guerra contra el terrorisme; el mateix president que va perseguir durant vuit anys, sense èxit, Ussama ben Laden; el mateix president que va demanar que es capturés el líder d'Al-Qaida “viu o mort”. Bush va rebre la trucada d'Obama, que el va informar de la mort de Ben Laden abans d'anunciar-la públicament.

Totes les alertes s'enviaven després de la compareixença d'Obama –la matinada de dilluns–, un discurs que va servir al president per retre homenatge a les víctimes de l'11-S i detallar alguns aspectes de l'operació contra Ben Laden. Alguns, però no tots. Filtracions de membres de l'administració van permetre saber que l'operació tenia com a missió “matar” el líder d'Al-Qaida, no capturar-lo. Un cop trobat l'amagatall, situat en una zona urbana d'Abbottabad, al nord d'Islamabad, i establert el moment adequat per actuar, els operatius nord-americans van abatre Ben Laden d'un tret al cap. Segons fonts d'intel·ligència, les proves d'ADN realitzades al cos confirmarien la identitat del líder d'Al-Qaida.

Enterrat de seguida

John Brennan, el principal oficial en contraterrorisme de la Casa Blanca, explicava ahir que el cos de Ben Laden va ser enterrat durant les 24 hores posteriors a la seva mort i “segons els rituals establerts en la llei islàmica”. En un principi s'havia explicat que el cos sense vida de Ben Laden va ser llançat al mar, fet que contradiria les normes de l'islam, que n'exigeixen l'enterrament.

Els possibles dubtes sobre la identitat del cadàver –ahir es van difondre algunes imatges falses– no van impedir a l'FBI actualitzar el perfil de Ben Laden a la seva llista de persones més buscades del món, etiquetat des d'ahir amb un indiscutible “difunt”.

Les “sensibilitats” d'Islamabad L'elit de les forces especials dels Estats Units

El primer ministre pakistanès, Iusuf Raza Gilani, demanava ahir que es respectin “sensibilitats” després de la mort del cap d'Al-Qaida al nord-oest del país. El mandatari es referia a la necessitat que l'operació es tracti sense sensacionalisme. Ben Laden tenia seguidors al Pakistan, on es va instal·lar a finals del 2001, després de la caiguda dels talibans a l'Afganistan. Aquests seguidors ara poden acusar el govern d'Islamabad de complicitat amb els EUA en l'operatiu que va posar fi a la vida de Ben Laden.


La Navy Seals es va originar durant la guerra del Vietnam, quan l'armada dels Estats Units va veure la necessitat de tenir soldats preparats per fer un reconeixement de les platges abans d'un desembarcament, treure els obstacles que s'hi podien trobar i determinar les defenses. L'embrió dels Seals es va establir a Fort Pierce, Florida.

Amb el nom d'unitat de combat naval de demolició o NCDU van fer la seva primera missió en l'operació Torxa durant la invasió del Vietnam el 1962, sota el mandat de John F. Kennedy. Aquesta unitat es va convertir en el “primer grup” especialitzat en assalts amfibis i tàctiques de la marina dels EUA.

La formació dels Seals és molt rigorosa, un dels programes més durs d'entrenament per a comandos d'operacions especials del món. La taxa d'abandonament per als aspirants a Seals és regularment del 80%, i això que solen ser soldats que ja provenen d'altres cossos de forces especials. L'entrenament d'un soldat d'elit de la marina pot durar més d'un any i s'entrena en molts entorns, en les condicions més extremes que es puguin trobar durant les operacions especials que se'ls assigna, quasi sempre aïllats dels seus comandaments i d'altres unitats.

Els Seals han participat en quasi totes les accions importants en què ha participat l'armada nord-americana. Des del rescat del vaixell Aquile Lauro, segrestat per terroristes palestins a Somàlia durant l'operació Tornar l'Esperança, passant per la guerra del Golf, la invasió de l'Afganistan, la de l'Iraq i l'assassinat de Ben Laden.

La foto manipulada del cadàver

Encara no feia dues hores que es va conèixer la notícia de la mort de Ben Laden, per internet va començar a circular una fotografia del presumpte cadàver del màxim dirigent d'Al-Qaida, que alguns mitjans van donar inicialment per bona. Però el muntatge era molt evident. Perquè un Ben Laden amb deu anys més mantenia la dentadura i la barba exactament igual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.