ROMANIA

Els romanesos no volen tornar a casa

Romania va entrar a la Unió Europea, juntament amb Bulgària, l'1 de gener del 2007, enmig d'un intens debat sobre la capacitat de la UE per continuar augmentant de mida i la urgència de fer les reformes necessàries per gestionar un club cada vegada més nombrós. L'adhesió es va produir sota estrictes mesures de vigilància i control sense precedents en ampliacions anteriors. L'aspecte més controvertit va ser el de la lliure circulació de treballadors romanesos en el mercat laboral europeu, i alguns països van establir restriccions de dos anys a l'entrada de la mà d'obra d'aquest país.

El col·lectiu de romanesos representa el grup més nombrós entre les 4.169.086 persones estrangeres que resideixen en situació regular a l'Estat espanyol. Actualment hi viuen uns 700.000 romanesos i sobreviuen a la crisi, per la qual cosa es resisteixen a tornar al seu país, on les coses són encara pitjors. A més, els romanesos que viuen a l'Estat espanyol s'han adaptat molt bé, potser per la sort de tenir una llengua pròpia d'arrel llatina, que fa que els costi menys aprendre el castellà.

Romania ara necessita mà d'obra i reclama els seus ciutadans, ja que en els últims anys ha hagut de recórrer als treballadors xinesos. A més, el govern de Bucarest calcula que a mitjà i curt termini necessitarà un milió de treballadors per compensar la pèrdua de població activa derivada de l'emigració. La majoria dels romanesos, però, prefereixen esperar que s'equiparin els sous al nivell europeu, ja que al seu país estan quasi a la meitat. En el primer trimestre de l'any, el nombre de desocupats romanesos a l'Estat era de 16.000.

El Ministeri de Treball i Immigració espanyol va encarregar un informe jurídic per comprovar si té competències per establir ajudes d'acompanyament en el viatge de tornada dels romanesos que vulguin tornar al seu país perquè han perdut el lloc de treball. El titular del departament, Celestino Corbacho, que va viatjar fa unes setmanes a Romania, va anunciar que l'objectiu d'aquests acords és oferir als romanesos residents a l'Estat la possibilitat de tornar voluntàriament amb unes condicions molt millors, com ara pagar el bitllet de tornada als romanesos que no tinguin feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

Amnistiats dos manifestants i quatre mossos acusats d’agredir-los

barcelona
estats units

Biden aprofita el 4 de juliol per reiterar que continua en la cursa

barcelona
IRLANDA DEL NORD

El Sinn Féin guanya les generals mantenint els seus set escons

BARCELONA
judicial

El Suprem ja obre una porta a recórrer l’amnistia a Europa pel cas Tsunami

barcelona
judicial

La fiscalia demana al jutge Llarena que rectifiqui i amnistiï Puigdemont, Comín i Puig

barcelona
GUERRA A EUROPA

Orbán desafia la UE i aterra a Moscou per parlar amb Putin

barcelona
estat espanyol

El jutge suspèn la declaració de Begoña Gómez i la torna a citar el 19 de juliol

barcelona
ESCÒCIA

L’SNP admet una derrota “molt perjudicial” per als plans d’un nou referèndum

BARCELONA
REGNE UNIT

Starmer celebra l’“inici del canvi” i Sunak assumeix la desfeta històrica dels ‘tories’

BARCELONA