Política

CiU guanya a Vilanova en un escrutini disputat amb el PSC

moviments ·

El projecte de la CUP surt reforçat, aconsegueix tres regidors i es converteix en la quarta força política, Esquerra Republicana desapareix del consistori i el PP aconsegueix el tercer regidor

Els resultats deixen una situació complexa amb diverses combinacions, tot i que CiU diu que aspira a governar en minoria

Convergència i Unió ha guanyat les eleccions municipals a Vilanova i la Geltrú amb un ajustat resultat de només 87 vots de diferència amb el PSC, que ha perdut dos regidors. L'escrutini va mantenir el suspens fins al final, ja que amb més del 80% dels vots recomptats, la victòria ajustada era per al PSC. L'electoral vilanoví ha fet confiança a la CUP, que ha triplicat la seva representació, i al PP, que ha aconseguit pujar la representació. Per contra, Esquerra Republicana desapareix del mapa del consistori, en què havia tingut representació des del 1995. Iniciativa per Catalunya ha perdut vots, però s'ha quedat dos regidors.

Després d'un tens recompte de vots, CiU manté els nou representants municipals i es converteix en la força més votada dotze anys després. La candidata Neus Lloveras va mostrar la seva satisfacció pels resultats i va assegurar que aspira a poder liderar el nou govern, i que no li fa por afrontar-ho en minoria. Lloveras, que va ser rebuda pels seus militants amb crits d'“alcaldessa”, va assegurar que “el de CiU ha estat un èxit de participació i de treball, hem fet una campanya exemplar i som l'opció més ben preparada”. Per a la líder de CiU, “ha quedat clar que la majoria aposta per un govern fort de CiU i crec que democràticament la resta de grups ho haurien d'acceptar”. Neus Lloveras considera que “Vilanova i la Geltrú necessita un canvi perquè els propers quatre anys seran decisius per a la ciutat”.

L'eufòria que es va viure ahir a la nit a la seu de CiU contrastava totalment amb l'ambient que es respirava a la seu del PSC, que ha perdut regidors i es queda amb vuit representants. La decepció es va apoderar dels militants que van seguir l'escrutini des de la plaça Peixateria quan es va confirmar que CiU s'havia imposat per escassament una vuitantena de vots. Tot i això, el candidat Joan Ignasi Elena es va mostrar satisfet amb la feina que s'havia fet en la campanya i amb el treball del seu equip. Elena va felicitar la seva rival política per la victòria i va reconèixer que la formació socialista venia d'uns resultats difícils, en què havien perdut per 15 punts de diferència amb CiU al novembre passat, una diferència que han pogut retallar en aquesta cita electoral. Amb tot, Elena va destacar que la situació que es dibuixarà en el nou consistori municipal serà complexa i que no hi haurà governs fàcils, tot i que no es va voler pronunciar sobre les possibilitats de pacte.

Dues de les forces polítiques que es convertiran en claus en la futura governabilitat de la ciutat seran el PP i la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), que han aconseguit tres regidors. Els del PP s'han mostrats satisfets perquè finalment han aconseguit el tercer regidor que se'ls resistia des de feia anys. Pel que fa a la CUP, ha triplicat la seva representació, uns resultats que reforcen el seu projecte. El candidat de la CUP, Quim Arrufat, va explicar que aquesta setmana convocaran una assemblea pública per decidir quin serà a partir d'ara el paper de la formació en la futura composició de l'Ajuntament, tot i que descarta que s'opti per participar en cap pacte de govern.

Per la seva part, Iolanda Sánchez, que és la candidata d'Iniciativa per Catalunya Verds, es va mostrar satisfeta amb els resultats de la seva formació, tot i que ha perdut vots. Tot i aquesta pèrdua, havien aconseguit mantenir la representació que tenen des de fa diversos mandats a Vilanova i la Geltrú: “hem de felicitar-nos perquè l'electorat vilanoví ha donat una representació majoritària a les forces d'esquerres. Ara toca veure quina és la voluntat d'aquestes forces per buscar les millors condicions per solucionar els problemes de la ciutadania des d'una opció d'esquerres”.

Vilanova ha dit que vol un govern fort de CiU i no ens fa por assumir-ho en minoria
Neus Lloveras
CiU
Vilanova i la Geltrú necessita un canvi perquè els propers quatre anys seran decisius
Neus Lloveras
CiU
Hem estat capaços de sumar molta gent al nostre projecte però veníem d'una situació difícil
Joan Ignasi Elena
pSC
Estem satisfets d'obtenir el tercer regidor. La governabilitat s'amplia bastant
Santi Rodríguez
pP
Hem baixat una mica, però estem satisfets tenint en compte el cicle conservador
Iolanda Sánchez
ICV
Hem demostrat que és possible tirar endavant un projecte al marge de les marques
Quim Arrufat
CUP

Jornada familiar per als candidats

Els alcaldables van aprofitar el matí per exercir el seu dret al vot i van optar per passar la jornada en família, fins que es van traslladar al vespre a les seus electorals de les respectives formacions. La majoria de partits van seguir l'escrutini des de les seus oficials dels partits, llevat del PP, que va esperar els resultats a la societat La Gresca. Abans del migdia, havien votat tots els candidats a l'alcaldia, que van aprofitar per fer una última crida a la mobilització de l'electorat amb l'objectiu que la participació fos més elevada que en les darreres eleccions municipals. A les dues de la tarda, un total de 13.959 persones ja havien votat en les 64 meses electorals, situades en un total de 24 col·legis. Era el 29,4% del cens electoral, pràcticament dos punts per sobre de la mitjana de la demarcació de Barcelona i cinc dècimes per sobre de la participació, a la mateixa hora, de les últimes eleccions municipals del 2007. A les sis de la tarda, havien participat el 38,7% dels votants, una xifra també lleugerament superior a la de fa quatre anys. Els primers resultats de l'escrutini es van començar a fer públics poc abans de les nou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.