Política

Ferran Falcó (CiU) s'acosta a la possibilitat d'anar a l'oposició

CiU té la clau i les possibilitats són dues: permetre un govern en minoria del PP o bé un pacte de tots contra García Albiol

Jordi Serra aposta per un govern a tres, però Falcó no veu clara la proposta

Les negociacions per formar govern a Badalona van començar ahir de manera discreta. De fet, la mateixa nit electoral Jordi Serra, alcalde en funcions i candidat del PSC, ja va trucar a Ferran Falcó (CiU) i Carles Sagués (ICV-EUiA) per fer una gran coalició que eviti que Xavier García Albiol (PP) aconsegueixi l'alcaldia. Segons la legislació vigent és alcalde aquell regidor que obtingui la majoria absoluta dels vots del ple (en el cas de Badalona, 14). Si ningú l'aconsegueix, és alcalde el cap de llista de la força més votada. Això vol dir que si el PSC (9 regidors), CiU (4) i ICV-EUiA (3) no voten en bloc el proper 11 de juny en el ple d'investidura, serà alcalde García Albiol (11 regidors). Un pacte PSC-Iniciativa seria insuficient, encara que sumen més que el PP.

Carles Sagués espera que la trucada de Serra es formalitzi amb una reunió presencial per parlar amb els socialistes. Ahir, però, va recordar que els seus tres regidors (dos menys dels que tenia) serviran “per evitar un govern del PP”. És a dir, que els ecosocialistes participaran en qualsevol pacte que impedeixi a García Albiol governar.

Serra vol un tripartit

Jordi Serra té clar que la solució és un nou pacte a tres “canviant Esquerra per Iniciativa”, és a dir, el PSC, CiU i ICV-EUiA: “Per a la ciutat és el millor”, va dir ahir. Vint-i-quatre hores després de perdre les eleccions (tot i mantenir els 9 regidors que ja tenia), Serra descarta que els ciutadans hagin fet un vot de càstig al govern local, perquè si no “també hauria baixat el PSC”, i recorda: “Els que deien que ens estavellaríem, no tenien raó”. Serra vol un govern de concentració perquè així “es poden combatre millor les mentides del PP”, un partit que ha guanyat les eleccions a força de “fractura, divisió i crispació”, segons Serra. El candidat del PSC a la reelecció considera “molt negatiu” un possible govern del PP en minoria: “No podria aguantar”. Pel que fa a un govern bipartit PSC-Iniciativa en minoria (que requeriria el vot d'investidura de CiU), “no seria bo per a la ciutat”, va dir.

Falcó té la clau

CiU torna a tenir la clau de la governabilitat a Badalona. Però en aquesta ocasió, en un context molt més complex. Falcó ahir només va descartar un pacte de govern amb el PP. Però no va concretar la intenció del seu vot d'investidura. Pel que fa a un pacte del PSC, CiU i Iniciativa, Falcó el va descartar si és un govern “contra algú”. Ara bé, el té en compte com a possibilitat si “és sòlid i té un lideratge clar i una actitud positiva”. Falcó va admetre, però, que és molt difícil que es donin aquestes premisses.

Pel que fa al balanç dels resultats, Falcó va lamentar que no “s'hagi valorat la feina feta pel govern municipal” i que les eleccions hagin estat marcades “per les ganes de canvi i el discurs contra la immigració i contra Zapatero”. Falcó va admetre que des d'un punt de vista de partit la decisió de pactar el darrer mandat amb el PSC “no va ser encertada”, si bé va destacar que la ciutat “hi ha sortit guanyant”.

Ara, mentre s'esperen els fruits que puguin donar les negociacions, aflora la possibilitat que CiU passi a l'oposició i el PP governi en minoria. Ara bé, tot just s'han iniciat les converses i totes les possibilitats estan obertes. García Albiol també parlarà amb els partits. És conscient que ningú vol pactar amb ell, però els oferirà arribar a acords en temes de ciutat.

El Partit Popular no pot governar, seria molt negatiu per a la ciutat
Jordi Serra
cap de llista del psc

LES FRASES

La idea de canvi positiu no ha reeixit perquè no l'hem sabut transmetre. La idea és bona
Ferran Falcó
cap de llista de CiU
No s'ha castigat el govern, perquè si no també hauria baixat el PSC. Els que deien que ens estavellaríem, no tenien raó
El millor per la ciutat és un govern sòlid. El que s'ha de fer és un govern a tres, canviant Esquerra per Iniciativa
No descarto un govern a tres, sempre que no sigui contra res. Un govern a tres ha de ser sòlid i tenir una actitud positiva
Les eleccions han estat marcades per les ganes de canvi i el discurs contra la immigració i contra Zapatero
Amb el PSC hem d'asseure'ns a parlar, però estem esperant la trucada de Jordi Serra
Carles Sagués
cap de llista d'icv-Euia
Des d'ICV-EUiA tenim clar que farem tot el que estigui a les nostres mans per tal que el PP no governi a Badalona
De moment no s'ha produït cap contacte oficial amb altres forces, així que estem igual que diumenge a la nit


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.