Política

ERC presenta recurs i el ple de Girona es constituirà al juliol

transparència ·

Els republicans veuen “poc rigor” en el procés i creuen que hi ha un error en el nombre de vots en blanc

Palmada addueix que van fins al final per “defensar la gent que el 22 de maig va decidir votar ERC”

El grup municipal d'ERC a Girona presentarà un contenciós electoral al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pels resultats de les eleccions municipals amb l'objectiu d'aconseguir l'encara no mig vot que li permetria obtenir representació a l'Ajuntament de Girona. Aquesta decisió farà ajornar la constitució del nou consistori prevista per aquest dissabte fins al divendres 1 de juliol.

La cap de llista d'ERC, Blanca Palmada, va explicar que fan aquest pas “per defensar la gent que va decidir votar ERC”, i va recordar que en tot el procés només han demanat la validació de diversos vots amb les paperetes dels republicans, “perquè en cap cas volem anar en contra de cap regidor o de cap formació política, només defensem el nostre partit”.

Dubtes amb els blancs

Un dels arguments que esgrimiran els republicans en el contenciós és el ball de xifres de vots en blanc que s'ha produït. El president en funcions de l'agrupació local d'ERC a Girona, Josep Maria Aguirre, va explicar que el dia de les eleccions hi havia 1.407 vots en blanc i ERC entén que, després de tots els recursos i recomptes, hi hauria d'haver 1.409 vots en blanc, en comptes dels 1.418 que figuren en el recompte. Aguirre assenyala que la mateixa Junta Electoral Central admet “la impossibilitat de tenir una dada certa per la inexistència d'una acta prèvia”, un fet que ERC qualifica d'un “error material” que s'hauria de corregir d'ofici. És en aquest punt que els republicans consideren que “el procés està mancat de rigor i no ho podem passar per alt”, van assegurar. La resolució de la Junta Electoral Central de Madrid també reconeix que la xifra de vots en blanc “té transcendència als efectes de determinar la barrera legal del 5%” que permetria l'obtenció d'un regidor a ERC. Els republicans també demanen que se'ls validin dos vots. En un dels casos es tracta d'un vot mig esquinçat, tant el sobre com la papereta, que entenen que s'ha trencat en el procés. La segona butlleta que reclamen validar és la que va acompanyada d'una estampa d'Escrivá de Balaguer. Palmada no va amagar ahir que, encara que obtinguessin un regidor, “el daltabaix seria el mateix, com ho demostra que l'executiva en ple va dimitir”. La cap de llista va admetre que ho havien valorat molt i que “lamenten” que el recurs suposi endarrerir la constitució de l'Ajuntament “però és el que estableix el procediment” marcat per les eleccions.

LES REACCIONS

Ho respecto, jo faria el mateix. Demano al govern en funcions que no paralitzi el consistori en l'aspecte tècnic pel retard
Carles Puigdemont
Futur alcalde de girona
2
vots
demana ERC que se li validin. Un té l'estampeta d'Escrivá de Balaguer amb la butlleta i en l'altre el sobre i la butlleta estan mig trencats.
0,45
vots
li calen a Esquerra per obtenir un regidor a l'Ajuntament de Girona; és a dir, un vot més ja els donaria la representació.
1.409
són els vots en blanc
que ERC considera que hi hauria d'haver en lloc dels 1.418 que figuren en el recompte vàlid per calcular el 5%.
M'hauria agradat fer-ho dissabte, però el sistema electoral permet els recursos i entenc que és lògic que el presentin
Anna Pagans
Alcaldessa en funcions de girona
Respecto la decisió d'ERC per obtenir un regidor, però el govern actual ha de mirar de no paralitzar la ciutat 15 dies més
Concepció Veray
Portaveu del PP a Girona
ERC fa el que ha de fer i defensa la sobirania popular, però això obliga el govern actual a ser-hi 20 dies més
Joan Olòriz
Portaveu d'ICV a Girona

Renyen la junta electoral de zona

En la resolució, la Junta Electoral Central renya la junta de zona quan en un dels punts admet que la junta electoral de Girona “es va excedir en les seves competències” i li recorda l'article de la LOREG que explicita que no poden anul·lar cap acta ni vot. La normativa estableix que un vot serà nul si s'ha emès sense sobre, si té més d'una papereta de més d'una candidatura i s'hi s'ha afegit, ratllat o alterat l'ordre de col·locació dels noms de la candidatura. També considera nuls els vots trencats, si hi ha una creu sobre els candidats o si la butlleta pertany a una altra circumscripció. Per contra, el vot blanc és vàlid quan el sobre no conté cap papereta a l'interior. Cal tenir en compte que els vots vàlids que es van comptar la nit electoral es van destruir; per aquest motiu, en el recompte general només es van poder analitzar els vots nuls, que es van obrir un per un per a la junta electoral de zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Trias: “No entenc unes noves eleccions sense que Puigdemont sigui el candidat”

estats units

Biden promet seguir “fins al final” mentre creix la pressió perquè es retiri

barcelona
Ester Soms i Pagespetit
Cap de l’oposició a Arbúcies (ERC)

“Cal un pla de sanejament per aturar el desgavell econòmic”

Arbúcies

Eleccions històriques al Regne Unit

Londres
guerra a gaza

Hamàs envia una proposta actualitzada de treva als mediadors

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Attal redobla la crida pel front republicà tot i un sondeig que priva l'RN de la majoria

BARCELONA
tribunals

Puigdemont demana l’amnistia al Suprem pel ‘cas Tsunami’

barcelona
ÀSIA

Putin diu que l’aliança amb la Xina ajuda a “estabilitzar” la situació mundial

BARCELONA
guerra a gaza

Israel mata nou membres d’una família i s’agreuja la situació amb Hezbol·là

barcelona