Política

barcelona

Hereu diu que deixa la “caixa” amb 352 milions

Presumeix d'un Ajuntament “solvent”, mentre Trias alerta de l'augment brusc del deute els últims tres mesos

“La caixa de l'Ajuntament està plena de recursos per afrontar els compromisos de futur”. L'encara alcalde en funcions de Barcelona, Jordi Hereu, va assegurar que deixa la “caixa” municipal, a 31 de maig, amb 352 milions d'euros. I no només això: Hereu va presumir d'un Ajuntament “sanejat” i “solvent”, que té “capacitat d'endeutament”.

Segons les xifres que va donar a conèixer ahir, l'endeutament actual de l'Ajuntament és de 1.090 milions d'euros, la qual cosa representa el 49% dels ingressos corrents, molt per sota del límit del 75% que fixa el govern espanyol. El deute consolidat –sumant els organismes dependents de l'Ajuntament– arriba als 1.327 euros. El 2011 el Consistori el tancarà amb un estalvi brut superior al 20% dels ingressos corrents, fet que “dóna marge de maniobra”. Això, juntament amb el termini mitjà de 45 dies amb què l'Ajuntament paga els proveïdors, són altres elements que va destacar de la situació de les arques municipals.

Hereu va semblar voler curar-se en salut de possibles atacs que vinguin, més endavant, sobre la situació amb què els socialistes deixen l'Ajuntament. En aquest sentit, va ser ben clar: “El nou govern rebrà una institució amb una capacitat envejable per encarar el futur, això no és discutible”.

El futur alcalde, Xavier Trias, va assenyalar que valorarà en profunditat la situació financera municipal un cop accedeixi a l'alcaldia. Tot i així, sí que es va preguntar per l'augment brusc del deute municipal els últims tres mesos. Igualment, no es va estar de dir que si l'Ajuntament té un pla econòmic i financer és perquè “no tot va bé”.

1.090
milions
és l'endeutament actual de l'Ajuntament, que representa el 49% dels ingressos corrents.
45
dies
és el termini mitjà amb què Barcelona paga, ara, els seus proveïdors, quan la llei marca el límit de 50 dies.

Carnes recollirà l'acta de regidor

La roda de premsa d'ahir tenia un interès afegit perquè Hereu hi compareixia flanquejat per Jordi William Carnes i Assumpta Escarp, el primer i la tercera tinents d'alcalde en funcions respectivament, que el van escoltar amb posat greu, sobretot Escarp. Carnes no havia assistit, el dia abans, al Consell de Federació del PSC. Segons Carnes, perquè tenia ple a Sant Martí i, després, un sopar amb empresaris. Narváez, que també era al ple, sí que va anar al Consell.

Carnes va assegurar a aquest diari que l'1 de juliol pensa recollir l'acta de regidor, després de les especulacions que el situaven fora. Sobre les discrepàncies que va mostrar, en un article, amb l'oposició plantejada per Hereu, Carnes no les va acabar de tancar, però tampoc no les va atiar. Una resolució aprovada en el Consell donava suport a l'oposició ferma d'Hereu. Carnes “hauria formulat el debat diferent”, però no s'hi mostrava en desacord, i admetia que la resolució recollia l'actitud d'allargar la mà a Trias que ell proposava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.