Política

Mataró

Un canvi amb col·laboració a Mataró

històric ·

Per primera vegada en democràcia, CiU pren l'alcaldia de la capital del Maresme al PSC

El nou alcalde, que governa en minoria amb només vuit regidors, ofereix un “pacte de ciutat” als grups de l'oposició

Per primer cop en tota la democràcia recent, hi ha hagut un canvi radical de color polític a l'Ajuntament de la capital del Maresme. El PSC va deixar de ser la força més votada en benefici de CiU en unes eleccions municipals. Tot i que va empatar en nombre de regidors, el número més alt de vots de la federació nacionalista va permetre que Joan Mora fos alcalde de Mataró. “És un fet important i complex per a la ciutat, ja que d'alguna manera és com si es tractés d'una segona transició”, afirma l'alcalde. Precisament, una de les primeres feines del govern nou és la de crear un executiu en minoria que només disposa de vuit regidors de CiU que han hagut d'acumular totes les regidories. Segons Mora, el seu govern ha començat amb “empenta i il·lusió” però molt marcat per la delicada conjuntura econòmica. “Ara s'hauran de tirar endavant diversos temes i decidir quines coses s'hauran d'ajustar”, explica l'alcalde. En aquest sentit, assegura que ofereix col·laboració amb els partits “de provada tradició democràtica” per tal de constituir un “pacte de ciutat”. Malgrat la proposta, sembla que els diversos partits que conformen l'oposició –llevat del PP–, de moment, no han mostrat gaire predisposició, per diverses raons, a acceptar aquest oferiment. A tot això, hi cal afegir l'entrada al consistori de Plataforma per Catalunya (PxC), amb tres regidors.

Precisament, gairebé tota la oposició reclama al nou govern que es posi en marxa després dels 100 primers dies del nou Ajuntament. En el PSC, critiquen la “paràlisi i opacitat” del govern, i en el PP, els donen “un marge però no pas un xec en blanc”. Per la seva banda, ICV-EUiA exigeixen a l'executiu que “posi el play perquè està instal·lat en la pause”, i a la CUP els demanen que “posin fi al joc ambigu que el govern fa amb el PP i PxC”. És evident que amb aquest escenari, l'executiu liderat per Mora haurà de cercar, si més no, suports puntuals amb diverses formacions per tal de tirar endavant temes puntuals com les ordenances fiscals o el pressupost i, en aquest aspecte, CiU ja ha anunciat que buscarà les aportacions de tots els grups que integren el consistori. Pel que fa als pactes estables, però, tot indica que no tindran lloc fins després de les eleccions generals del 20 de novembre, depenent de l'aritmètica que en resulti, quan potser hi hagi algun acord ferm que es pugui materialitzar.

Mentrestant, el govern haurà d'afrontar temes cabdals com l'arribada de El Corte Inglés, la construcció de l'escola Marta Mata (llargament reivindicada), o bé revitalitzar el sector econòmic i generar ocupació en una ciutat on l'atur arriba al 20%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.