Política

Sarkozy anuncia càstigs als que consultin webs que incitin al terrorisme

Proposa endurir el Codi Penal després dels assassinats de Tolosa i reprèn la campanya

Hollande lloa el “valor” de la policia en l'operació contra Merah

Nicolas Sarkozy va anunciar ahir una reforma legislativa per imposar penes a tot aquell que consulti webs que facin apologia del terrorisme, l'odi o la violència, i als que viatgin a l'estranger per adoctrinar-se en aquest tipus d'ideologies. El president francès va fer aquest anunci durant una declaració televisada des de l'Elisi sobre l'operació policial que va posar fi a la vida de Mohamed Merah i, al vespre, va reprendre la campanya electoral amb un míting a Estrasburg.

El cap d'estat va defensar aquesta intervenció: “S'ha fet tot el possible perquè respongués davant de la justícia, però no podíem exposar més vides amb aquest objectiu; ja hi ha hagut massa morts.”

El president de la República va indicar que “hi ha una investigació en marxa per determinar si [Merah] va tenir complicitats” en els assassinats de tres nens i un professor en una escola jueva i de tres militars. “França ha demostrat sang freda i determinació”, s'ha mantingut “unida”, va dir Sarkozy, i va destacar que “els musulmans no tenen res a veure amb les motivacions boges d'un terrorista”. Així, va recordar que l'assassí va matar també soldats musulmans.

El president va informar que havia encarregat al ministre de Justícia “una reflexió en profunditat” sobre la propagació a les presons d'ideologies “d'odi i terrorisme” i va acabar la seva intervenció proclamant: “La unitat ha de ser el nostre objectiu; la fermesa, el nostre instrument al servei dels valors de la nostra República.” Poc abans d'aquesta al·locució, el seu principal rival en les eleccions presidencials, el socialista François Hollande, havia fet també una declaració solemne sobre el desenllaç de l'operació policial contra Merah, la mort del qual, va dir, “posa fi a una insuportable angoixa”. Hollande va retre homenatge a les forces de l'ordre pel seu “valor i determinació” en “una operació eminentment arriscada”. “La lluita contra el terrorisme és un combat continu, que no permet cap relaxació ni cap debilitat.” “La República és més forta. Sap alçar-se contra els seus pitjors adversaris sense perdre cap dels seus valors”, va dir Hollande. Finalment, la candidata de l'ultradretà Front National, Marine Le Pen, va acusar el govern d'haver permès que els radicals islamistes hagin aconseguit el control dels suburbis de les grans ciutats, i va reclamar una revisió de la política de seguretat, arran dels assassinats de Merah.

LES FRASES DELS ALTRES CANDIDATS

La lluita contra el terrorisme és contínua, no permet cap relaxació
François Hollande
CANDIDAT PRESIDENCIAL PEL PARTIT SOCIALISTA
Barris sencers estan en mans d'extremistes islàmics; el govern ho ha subestimat
Marine Le Pen
CANDIDATA PRESIDENCIAL PER L'ULTRADRETÀ FRONT NATIONAL
Hi ha moments en què l'Estat republicà ha de tenir el suport de tots els ciutadans
François Bayrou
CANDIDAT PRESIDENCIAL PEL PARTIT CENTRISTA MODEM


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.