Girona es compromet a ser «fidel» al pacte d'unitat al Consell de l'Alt Penedès
La defensa del pla director i l'impuls del pla de dinamització econòmica, prioritats del nou president de l'ens
El portaveu del grup comarcal d'ERC a l'ens, Pol Pagès, va resumir dijous amb una frase la significació del relleu que s'estava a punt de produir: «El que es fa avui és la certificació de la maduresa del Consell, que demostra que la casa és sòlida.» Ho deia en el torn de paraules dels grups després del discurs que havia fet Francesc Olivella com a president de l'ens i abans del relleu que es va aprovar per unanimitat. Pagès, igual que la resta de portaveus comarcals, va aprofitar el ple per felicitar la tasca que l'alcalde de les Cabanyes ha fet en els últims dos anys al capdavant de l'ens i sobretot la defensa del pacte d'unitat que ha permès l'aprovació i el reconeixement del pla director de l'Alt Penedès. Lluís Caldentey, el portaveu del PP, i president de la mesa d'edat que minuts més tard entregaria la vara de president a Jordi Girona, s'atrevia a dir que «si el pla director ha estat un èxit és per la feina de Francesc Olivella».
Precisament, la defensa del model de pacte d'unitat i la defensa del pla director van ser els temes que va voler destacar Jordi Girona en el seu debat, en què, a més de deixar clar que mantindria el model d'unitat que havia presidit Olivella a l'ens, es posava una sèrie de deures abans d'acabar el mandat. Entre els temes als quals va fer referència, destaca «la defensa i el reconeixement de la comarca, que té una personalitat pròpia»; la presentació d'al·legacions perquè s'aprovi el pla director i que sigui «el mateix que es va consensuar»; la creació d'un pla director de dinamització econòmica i ocupació; impulsar promocions d'habitatge social, o negociar l'obtenció de recursos de manera col·lectiva per als municipis per obtenir millors preus. Abans del discurs de Girona, el portaveu del grup comarcal del PSC, Sisco de la Cruz, havia felicitat Olivella, havia recordat la capacitat i veterania de Girona i havia fet un clam «a ampliar a altres àmbits aquesta unitat d'acció vista l'experiència».
Des d'ahir, Girona ja treballa com a president de l'ens, mentre que Olivella es farà càrrec a partir d'ara de la presidència del consell d'alcaldes, un organisme de rang inferior, que, segons explicava el portaveu de CiU, Xavier Ramos, «Girona ha sabut dignificar». L'òrgan podria ser en el futur l'únic ens que representarà la comarca si tira endavant l'avantprojecte de llei de reforma dels ens locals. El PSC va voler homenatjar Girona a principi de mandat atorgant-li la presidència del ple després que comuniqués oficialment que aquest serà l'últim mandat en què estarà en la política activa. Girona fa tres dècades que és a l'alcaldia de Santa Margarida i els Monjos.
El nou president s'oblida de la vegueria
En el discurs que va llegir Jordi Girona no hi va haver ni una línia de referència a l'àmbit de planificació del Penedès, ni a la defensa de la vegueria. L'oblit es produïa després que CiU, en boca del fins llavors president, Francesc Olivella, ERC i fins i tot ICV recordessin al nou president «l'obligació de defensar la vegueria, i ICV hi treballarà», deia Diego Díez. Un missatge semblant li llançava el portaveu d'ERC, Pol Pagès, minuts abans quan afirmava que ERC està convençuda que el Consell continuarà defensant la vegueria per tots els mitjans.
Olivella era el primer a fer-hi referència en el seu discurs: «Ha de ser un dels nostres objectius com a col·lectivitat, en cas contrari haurem perdut una altra oportunitat de ser un territori amb nom i cognoms a Catalunya», deia. L'allau de referències tenia justificació. Girona s'ha mostrat sempre contrari a la vegueria. La negativa de Girona i la majoria socialista a l'Ajuntament dels Monjos ha frenat fins ara que la plataforma provegueria hagi presentat la moció d'adhesió en el ple d'aquest municipi.