El síndic s'afegeix al rebuig al límit del 0,7% de dèficit
Diu que si no es flexibilitza, les retallades afectaran “el cor del sistema de drets socials”, i retreu a la Generalitat i a l'Estat una falta de diàleg que ha agreujat les conseqüències en l'estat del benestar
Ribó lliura el seu informe anual al Parlament
Que si l'Estat no flexibilitza el límit de dèficit permès a les autonomies, que aquest 2013 s'ha fixat en el 0,7% del PIB, les retallades de la Generalitat seran encara més sagnants del que han estat fins ara és una advertència que no es cansen de fer ni el govern en minoria d'Artur Mas ni ERC, el partit que li dóna suport, i amb el qual es preveu que pugui aprovar el pressupost. Però ahir aquesta mateixa queixa, o advertència, la va fer el síndic de greuges, Rafael Ribó, que va aprofitar el lliurament del seu informe anual a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, per alertar que si el govern de Mariano Rajoy no afluixa les brides a la Generalitat, “el cor del sistema de drets socials es veurà irremeiablement afectat”.
Ribó va insistir que plouria sobre mullat, i va considerar que les retallades aplicades fins ara ja han tingut conseqüències “difícilment reversibles”, en àmbits com ara la inserció laboral dels discapacitats, el sistema públic de salut i la “igualtat d'oportunitats en l'educació”. A tall d'exemple, Ribó va citar la suspensió temporal del pagament de la renda mínima d'inserció que el govern va aplicar l'agost del 2011, i que des d'aleshores ha motivat 1.498 queixes al síndic: 600 aquell mateix 2011 i 898 l'any passat. Segons Ribó, les conseqüències d'aquella decisió “errònia” i “de mala administració” encara s'arrosseguen, perquè “hi ha gent que encara no ha cobrat el que li pertany des d'aquell moment”.
El síndic també va donar un clatellot a la Generalitat i a l'Estat perquè entén que la falta de diàleg entre les dues administracions ha generat “afectacions addicionals”. Una falta de coordinació de la qual Ribó responsabilitza principalment el govern espanyol, per la insistència a legislar a cop de decret llei, i que s'ha fet palesa en continus conflictes de competències, oberts a l'entorn d'assumptes com ara el copagament farmacèutic, els sous dels funcionaris i la reforma educativa impulsada pel ministre José Ignacio Wert.
Precisament el dels serveis socials és l'àmbit sobre el qual el síndic va rebre més queixes el 2012: 1.656, un 6,61% del total. El nombre de queixes i actuacions d'ofici de l'ens s'ha incrementat un 38% en tres anys, i el 2012 es va assolir el zenit: 8.231 de les primeres, i 155 de les segones, a les quals cal afegir les 16.667 consultes rebudes, la majoria de les quals (4.451, un 17,8%) centrades en temes de consum, l'àmbit estel·lar arran de l'esclat de l'escàndol de les preferents. En total, 38.468 actuacions. Una quantitat rècord.
A banda de les advertències sobre les conseqüències de l'escanyament pressupostari i les males relacions entre la Generalitat i La Moncloa, el síndic recomana en el seu informe eliminar impostos sobre les transmissions d'habitatges en cas d'execució hipotecària i buscar altres mesures per evitar agreujar la situació dels desnonats, i incrementar les partides per beques menjador i altres ajuts en l'àmbit de l'ensenyament. Retreu tant els augments de les taxes de l'ensenyament superior i de les quotes de les escoles bressol com els nombrosos endarreriments de què ha tingut notícia en
el cobrament de les beques universitàries.
Ribó també considera injustificable que encara no hi hagi una llei d'informació pública, dèficit que situa Catalunya i l'Estat, va dir, com uns dels “vagons de cua” d'Europa en aquest terreny, al mateix nivell de San Marino, Liechtenstein i Xipre, va indicar. El síndic ha presentat un informe monogràfic pendent de discussió parlamentària, en què demana que tota la informació pública sigui accessible per a tothom, i que hi hagi un organisme “radicalment independent” que vetlli perquè aquest accés es faci efectiu.
Contra les pilotes de goma, preventivament
El síndic demana en el seu informe la suspensió preventiva de l'ús de pilotes de goma fins que el Parlament rebi l'informe encarregat pel govern i es pronunciï. L'executiu podria ignorar la petició, perquè les recomanacions del síndic no són d'obligat compliment, però seria estrany. L'any passat, l'administració va acceptar les recomanacions un 94% de les vegades, i en un 93% dels casos en què les va acatar, es van complir. L'única administració que no ha facilitat la informació demanada va ser la delegació del govern espanyol. Els ajuntaments de Balaguer, la Roca del Vallès i Cervelló van ser els únics que no van donar resposta a les seves recomanacions.