Política

El síndic s'afegeix al rebuig al límit del 0,7% de dèficit

Diu que si no es flexibilitza, les retallades afectaran “el cor del sistema de drets socials”, i retreu a la Generalitat i a l'Estat una falta de diàleg que ha agreujat les conseqüències en l'estat del benestar

Ribó lliura el seu informe anual al Parlament

L'ens va fer l'any passat 38.468 actuacions, una quantitat rècord

Que si l'Estat no fle­xi­bi­litza el límit de dèficit permès a les auto­no­mies, que aquest 2013 s'ha fixat en el 0,7% del PIB, les reta­lla­des de la Gene­ra­li­tat seran encara més sag­nants del que han estat fins ara és una advertència que no es can­sen de fer ni el govern en mino­ria d'Artur Mas ni ERC, el par­tit que li dóna suport, i amb el qual es pre­veu que pugui apro­var el pres­su­post. Però ahir aquesta mateixa queixa, o advertència, la va fer el síndic de greu­ges, Rafael Ribó, que va apro­fi­tar el lliu­ra­ment del seu informe anual a la pre­si­denta del Par­la­ment, Núria de Gis­pert, per aler­tar que si el govern de Mari­ano Rajoy no afluixa les bri­des a la Gene­ra­li­tat, “el cor del sis­tema de drets soci­als es veurà irre­me­ia­ble­ment afec­tat”.

Ribó va insis­tir que plou­ria sobre mullat, i va con­si­de­rar que les reta­lla­des apli­ca­des fins ara ja han tin­gut con­seqüències “difícil­ment rever­si­bles”, en àmbits com ara la inserció labo­ral dels dis­ca­pa­ci­tats, el sis­tema públic de salut i la “igual­tat d'opor­tu­ni­tats en l'edu­cació”. A tall d'exem­ple, Ribó va citar la sus­pensió tem­po­ral del paga­ment de la renda mínima d'inserció que el govern va apli­car l'agost del 2011, i que des d'ales­ho­res ha moti­vat 1.498 quei­xes al síndic: 600 aquell mateix 2011 i 898 l'any pas­sat. Segons Ribó, les con­seqüències d'aque­lla decisió “errònia” i “de mala admi­nis­tració” encara s'arros­se­guen, perquè “hi ha gent que encara no ha cobrat el que li per­tany des d'aquell moment”.

El síndic també va donar un cla­te­llot a la Gene­ra­li­tat i a l'Estat perquè entén que la falta de diàleg entre les dues admi­nis­tra­ci­ons ha gene­rat “afec­ta­ci­ons addi­ci­o­nals”. Una falta de coor­di­nació de la qual Ribó res­pon­sa­bi­litza prin­ci­pal­ment el govern espa­nyol, per la insistència a legis­lar a cop de decret llei, i que s'ha fet palesa en con­ti­nus con­flic­tes de com­petències, oberts a l'entorn d'assump­tes com ara el copa­ga­ment far­macèutic, els sous dels fun­ci­o­na­ris i la reforma edu­ca­tiva impul­sada pel minis­tre José Igna­cio Wert.

Pre­ci­sa­ment el dels ser­veis soci­als és l'àmbit sobre el qual el síndic va rebre més quei­xes el 2012: 1.656, un 6,61% del total. El nom­bre de quei­xes i actu­a­ci­ons d'ofici de l'ens s'ha incre­men­tat un 38% en tres anys, i el 2012 es va asso­lir el zenit: 8.231 de les pri­me­res, i 155 de les sego­nes, a les quals cal afe­gir les 16.667 con­sul­tes rebu­des, la majo­ria de les quals (4.451, un 17,8%) cen­tra­des en temes de con­sum, l'àmbit estel·lar arran de l'esclat de l'escàndol de les pre­fe­rents. En total, 38.468 actu­a­ci­ons. Una quan­ti­tat rècord.

A banda de les advertències sobre les con­seqüències de l'esca­nya­ment pres­su­pos­tari i les males rela­ci­ons entre la Gene­ra­li­tat i La Mon­cloa, el síndic reco­mana en el seu informe eli­mi­nar impos­tos sobre les trans­mis­si­ons d'habi­tat­ges en cas d'exe­cució hipo­tecària i bus­car altres mesu­res per evi­tar agreu­jar la situ­ació dels des­no­nats, i incre­men­tar les par­ti­des per beques men­ja­dor i altres ajuts en l'àmbit de l'ense­nya­ment. Retreu tant els aug­ments de les taxes de l'ense­nya­ment supe­rior i de les quo­tes de les esco­les bres­sol com els nom­bro­sos endar­re­ri­ments de què ha tin­gut notícia en
el cobra­ment de les beques uni­ver­sitàries.

Ribó també con­si­dera injus­ti­fi­ca­ble que encara no hi hagi una llei d'infor­mació pública, dèficit que situa Cata­lu­nya i l'Estat, va dir, com uns dels “vagons de cua” d'Europa en aquest ter­reny, al mateix nivell de San Marino, Liech­tens­tein i Xipre, va indi­car. El síndic ha pre­sen­tat un informe monogràfic pen­dent de dis­cussió par­la­mentària, en què demana que tota la infor­mació pública sigui acces­si­ble per a tot­hom, i que hi hagi un orga­nisme “radi­cal­ment inde­pen­dent” que vet­lli perquè aquest accés es faci efec­tiu.

Contra les pilotes de goma, preventivament

El síndic demana en el seu informe la suspensió preventiva de l'ús de pilotes de goma fins que el Parlament rebi l'informe encarregat pel govern i es pronunciï. L'executiu podria ignorar la petició, perquè les recomanacions del síndic no són d'obligat compliment, però seria estrany. L'any passat, l'administració va acceptar les recomanacions un 94% de les vegades, i en un 93% dels casos en què les va acatar, es van complir. L'única administració que no ha facilitat la informació demanada va ser la delegació del govern espanyol. Els ajuntaments de Balaguer, la Roca del Vallès i Cervelló van ser els únics que no van donar resposta a les seves recomanacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.