Política

L'Ebre, un riu per a una batalla

La de l'Ebre va ser l'última gran batalla de la guerra abans de la desfeta republicana

La nevada força a suspendre els actes de commemoració

Un mateix turó
es con­que­ria i recon­que­ria qua­tre i cinc cops


La mati­nada del 16 de novem­bre del 1938, les tro­pes repu­bli­ca­nes es reti­ra­ven per la serra de la Fata­re­lla, després de 114 dies de com­bats en l'última gran bata­lla de la Guerra Civil, la de l'Ebre. Va ser la bata­lla més dura, sag­nant i deci­siva de tota la guerra, i ahir, setanta-cinc anys després, havia de tenir lloc un acte com­me­mo­ra­tiu al poble vell de Cor­bera d'Ebre, pre­si­dit per Artur Mas, que una gran nevada va impe­dir.

També feia fred el novem­bre del 1938 i, segons el relat de l'his­to­ri­a­dor Fran­cesc Xavier Hernàndez, va nevar. “A les 18 hores del dia 13 va començar la mani­o­bra de reti­rada, a les 7 hores del matí, tot just quan començava a nevar, el con­junt de les for­ces repu­bli­ca­nes s'havien reple­gat i les bri­ga­des de la 3a i la 35a divisió s'havien des­ple­gat al llarg de la línia defen­siva de la Fata­re­lla”, diu Hernàndez. No hi ha foto­gra­fies que cons­ta­ten aquesta nevada, però sí que set­ma­nes enrere havia plo­gut inten­sa­ment; tant, que el com­bat es va atu­rar. Sigui com sigui, a les 4.45 hores del 16 de novem­bre del 1938, el tinent coro­nel Manuel Tagüeña, una vegada tots els seus sol­dats s'havien reti­rat, va orde­nar volar el pont de ferro de Flix, punt clau d'abas­ti­ment per a l'exèrcit de l'Ebre. Era el final de la bata­lla de l'Ebre.

El com­bat havia començat el 25 de juliol. Aquell matí, diada de Sant Jaume, hi havia pro­grama de festa major a Cor­bera. Missa i con­curs de cavalls. Els veïns veuen movi­ment de sol­dats. No saben què passa, pot­ser és que Franco ha tra­ves­sat el riu en direcció a Bar­ce­lona..., i fins més tard no s'ado­nen que els naci­o­nals fugen cap a Gan­desa. A les tres de la tarda, arri­ben els repu­bli­cans. La gent està tan­cada a casa i els sol­dats els reco­ma­nen que mar­xin, que Franco no tri­garà a bom­bar­de­jar. Aque­lla mateixa tarda, cauen tres bom­bes sobre Cor­bera. I més l'endemà, i l'altre... Les res­tes del poble vell de Cor­bera con­ti­nuen ara com a tes­ti­moni d'aque­lla tragèdia, la pri­mera guerra en què la població civil es con­ver­teix en objec­tiu mili­tar. La de l'Ebre serà l'última gran bata­lla de la Guerra Civil, la més deci­siva i sag­nant de totes, en la qual llui­ta­ran sobre­tot joves cata­lans. Un dels epi­so­dis que mar­ca­ran la fi de la guerra i de la República.

Dos mesos abans de la bata­lla més llarga de la guerra, l'abril del 1938, la guerra havia arri­bat a Cata­lu­nya i la va dei­xar aïllada de la resta de la República. Les tro­pes de Franco van com­ple­tar el 20 d'abril, amb l'ocu­pació de Sant Car­les de la Ràpita, la con­questa de les ter­res cata­la­nes al sud de l'Ebre. Franco, mal­grat la insistència del seu estat major, renun­cia a con­ti­nuar l'ofen­siva con­tra Cata­lu­nya i la diri­geix con­tra València. Una decisió que per­met a les uni­tats repu­bli­ca­nes que havien que­dat al Prin­ci­pat dis­po­sar de temps per refer-se i reor­ga­nit­zar-se.

A les 00.15 hores del 25 de juliol del 1938, amb un dia de retard res­pecte al pla ini­cial, comença la gran ofen­siva repu­bli­cana amb el pas del riu Ebre per dife­rents punts entre Mequi­nensa i Amposta. El gene­ral Rojo pre­para l'atac noc­turn i, per sor­presa, enca­mi­nat a tren­car les línies fran­quis­tes. L'objec­tiu era arri­bar a Gan­desa, un encla­va­ment clau per al con­trol dels acces­sos a Sara­gossa i València. Però sobre­tot havia de ser­vir per gua­nyar temps i bus­car una solució a la Guerra Civil i demos­trar que la República era viva. A banda d'un intent per acon­se­guir la inter­na­ci­o­na­lit­zació del con­flicte, que es frus­trarà del tot amb el Pacte de Munic sig­nat al setem­bre entre la Gran Bre­ta­nya, França, Itàlia i Ale­ma­nya, un aval de la política expan­si­o­nista de Hit­ler.

L'ofen­siva, d'entrada, és un èxit, i van cal­dre més de cent dies de durs com­bats i milers de morts en un bàndol i en l'altre perquè les for­ces insur­gents coman­da­des pel gene­ral Franco acon­se­guis­sin recu­pe­rar el ter­reny que havien per­dut en un sol dia i for­ces­sin la reti­rada de l'exèrcit repu­blicà a l'altre cos­tat de l'Ebre.

En total, 114 dies de com­bats sag­nants en un esce­nari de 800 km² al marge dret de l'Ebre. Una guerra en què un mateix turó es con­que­ria i recon­que­ria qua­tre i cinc vega­des, en unes con­di­ci­ons extre­mes de gana i set en ple estiu. “Tiene cojo­nes morir por estos ris­cos!”, es va excla­mar qua­ranta anys després, el 1983, en una visita a la serra de Pàndols, el mateix Enri­que Líster, que va coman­dar el cinquè cos de l'exèrcit de la República. El nom­bre de morts, en què van par­ti­ci­par uns 300.000 sol­dats –sobre­tot joves cata­lans i bri­ga­dis­tes inter­na­ci­o­nals–, encara con­ti­nua sent una incògnita. Es cal­cula, però, que com a mínim els morts al front de l'Ebre van ser entre 30.000 i 40.000, molts dels quals encara des­a­pa­re­guts a l'esce­nari de la bata­lla.

30.000
morts,
hi va haver, molts encara a l'escenari.
300.000
soldats
mobilitzen els dos exèrcits.
114
dies
van durar els combats.

‘La foradada', símbol del 75è aniversari

L'artista de Corbera d'Ebre Josep Cañada ha fet una escultura per commemorar el 75è aniversari del final de la batalla de l'Ebre. Un monument que simbolitza una porta formada per un pilar de pedra, extreta de les restes dels murs de les cases del poble vell de Corbera d'Ebre, i una planxa de ferro on hi ha retallada la silueta de l'Ebre i que s'ha instal·lat al poble vell. S'ha batejat amb el nom de La foradada, amb referència a la manera en què es denominava Corbera abans de la guerra. El president de la Generalitat, Artur Mas, l'havia d'inaugurar ahir i havia de presidir els actes de commemoració de la batalla de l'Ebre, però les adverses condicions meteorològiques, una intensa nevada i carreteres tallades a la Terra Alta, van fer que el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe) i l'Ajuntament de Corbera els suspenguessin. “La intenció és tornar-los a convocar un altre dia, però dependrà de l'agenda i del pressupost”, va dir el coordinador tècnic del Comebe, David Tormo. El Comebe ha destinat un pressupost de 25.000 euros als actes del 75è aniversari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.