El cas Clotilde, pendent d'un informe de l'Estat
La població de Lloret de Mar va ser l'epicentre d'aquesta investigació, que va començar a fer la Guàrdia Civil el mes de gener
S'investigava una trama de blanqueig de diners de la màfia russa
El cas Clotilde, que va culminar, entre d'altres, amb la imputació de l'exalcalde i diputat de CiU, Xavier Crespo, el portaveu de l'equip de govern a l'Ajuntament, Josep Valls, i el llavors expresident del CH Lloret, Joan Perarnau, està encara en fase d'instrucció, pendent que la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Maria Eugènia Alegret, decideixi si la causa s'arxiva o si passa a la fase de judici oral. Abans, però, la Intervenció General de l'Estat ha de presentar una valoració sobre els tràmits que es van seguir a l'Ajuntament de Lloret en l'operació de la plaça de Braus. L'informe, de fet, segons fonts consultades, es preveia que es presentés divendres, però Intervenció de l'Estat no tenia a punt la valoració i es va dictaminar un ajornament fins al desembre. “La jutgessa haurà de prendre una decisió després, si es passa a la fase intermèdia del procediment o s'arxiva el cas”, van manifestar les mateixes fonts. Crespo i Valls estan imputats per presumpte suborn i una possible prevaricació administrativa quan van facilitar a l'inversor rus Andrei Petrov la transformació de la plaça de braus del municipi en centre comercial, suposadament estalviant-se impostos. Com a contraprestació, Petrov hauria pagat 300.000 euros amb xecs de patrocini als clubs d'hoquei i futbol.
L'operació Clotilde va ser una investigació iniciada per la Guàrdia Civil per aclarir l'enriquiment d'Andrei Petrov, investigat també per liderar una presumpta xarxa de blanqueig de diners. Inicialment, Petrov va admetre haver fet regals a Crespo a canvi de favors, però posteriorment l'empresari rus va afirmar que havia estat pressionat per la Guàrdia Civil perquè culpés l'exalcalde de Lloret de Mar. Petrov ho va exposar per escrit, i el juliol, en una declaració a la jutgessa, va reiterar-ho verbalment.
Dels imputats en el cas, l'únic que és a la presó és precisament Petrov, per ordre del magistrat Eloy Velasco, que duu la investigació del suposat blanqueig de capitals. Velasco considera que Petrov, que operava a Lloret a través de dues empreses legalment registrades –Development Diagnostic Comany SL (DDC) i Vikser Finkas Management SL–, era el representant a Catalunya d'un ramal de les organitzacions mafioses Solntsevskaia i Solomonskaia. Petrov, que té permís de residència des de l'any 2000, va començar a fer importants inversions a partir del 2006.
Durant la fase d'instrucció també s'ha investigat si Crespo i Valls tenien diners a Andorra, però les autoritats andorranes ja van comunicar a Alegret que ni Crespo, ni Valls ni la dona de Crespo, Guadalupe Oliva, no hi tenen ni comptes ni béns. També es van investigar funcionàries de l'Ajuntament, ara ja fora de la causa.