Política

Mor Suárez, neix el mite

La defunció de l'expresident espanyol provoca una allau de lloances de la seva figura política i el seu paper cabdal per consolidar la democràcia

Rajoy apel·la a mantenir viu el seu llegat “d'entesa i concòrdia”

Dissensió en vida, consens en la mort. El món polític i la societat civil espanyola va glosar ahir la figura de Adolfo Suárez convertint-lo gairebé en un mite pel seu paper com a impulsor de la Transició entre la dictadura i la democràcia. I fins i tot alguns dirigents, com Mariano Rajoy, van aprofitar per lliscar subtils referències que es podien interpretar com un avís pel procés català. “El millor homenatge que li podem fer és seguir el camí de l'entesa, la concòrdia i la solidaritat que ens va marcar”, reblava durant la seva compareixença per lamentar la mort del primer inquilí de La Moncloa. Mentrestant, el president Artur Mas en destacava la capacitat “d'assumir riscos i fer canvis”, subratllant que aquesta capacitat val també per a Catalunya. Altres emfasitzaven la seva “valentia” per enterrar una etapa negra contraposant-lo a l'immobilisme actual.

Dos dies després que el seu fill anunciés que l'expresident espanyol arribava el seu tram final, un portaveu de la família confirmava a les 15.15 hores el seu decés en una clínica madrilenya, on havia estat ingressat dilluns passat per un pneumònia. Tot i que semblava que es recuperava, els fets es van precipitar com a conseqüència d'un empitjorament de la malaltia neurològica que li havien detectat fa onze anys.

Arran de l'anunci de la mort, l'hospital es va convertir en un centre de pelegrinatge de dirigents polítics que volien acomiadar-se del fundador de la UCD i donar el condol a la família. Mentre se succeïen les visites, com ara les de Mariano Rajoy o la de l'expresident popular José María Aznar acompanyat de l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, o el líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, la família va organitzar una vetlla íntima a la mateixa clínica.

Simultàniament, al Congrés es feien els preparatius per instal·lar la capella ardent que avui s'obrirà al públic. Segons el protocol, el fèretre amb les despulles de Suárez arribarà a la cambra baixa portat per militars i tapat amb la bandera espanyola. A la Porta dels Lleons –que només s'obre per a les ocasions solemnes– l'esperaran les principals autoritats de l'Estat. I posteriorment està prevista l'arribada dels reis Joan Carles i Sofia. Després de la recepció oficial, els ciutadans podran visitar la capella ardent que se situarà al Saló dels Passos Perduts, al costat de l'hemicicle.

Precisament, el monarca va ser dels primers a expressar el seu “dolor” quan es va conèixer la mort de Suárez. En el seu al·legat, Joan Carles, però, va aprofitar les lloances a l'expresident per autoafirmar-se com a coautor de l'impuls de canvi argumentant que els dos van protagonitzar un dels “capítols més brillants de la història d'Espanya”. “Vaig tenir en ell un amic lleial i, com a rei, un col·laborador excepcional”, apuntava. L'excel·lent relació entre un jove polític del franquisme i un príncep cridat a heretar el llegat del dictador Franco es va anar apagant al cap dels anys. A dia d'avui, doncs, tots són alabances i panegírics cap a un home que mai no va ser conscient dels reconeixements que van iniciar-se just quan va perdre la memòria. Perquè Suárez va deixar la presidència del govern espanyol pressionat per totes bandes i sol i abatut, després que el monarca i la resta de poders públics haguessin decidit deixar-lo caure.

Lloes d'expresidents

El també expresident José Luis Rodríguez Zapatero recordava que en el seu moment va conèixer “la crítica dura i la soledat” i davant d'això cridava a no regatejar les mostres d'estima a la seva trajectòria pública “de servei a l'Estat”. El seu principal assot, l'expresident Felipe González, després d'assegurar que van acabar sent amics, subratllava les seves qualitats pel diàleg i la fortalesa del seu lideratge com les “claus” per a una democràcia “pluralista”.

Valent, conciliador, dialogant, carismàtic, proper, lleial, íntegre... Ahir gairebé tothom emprava els mateixos adjectius per descriure la figura de Suárez. L'home ha mort, ara neix el mite polític.

LES FRASES

És hora de recordar la Transició que, protagonitzada pel poble espanyol, vam impulsar Adolfo i jo
Joan Carles I
rei d'espanya
La gran proesa de la Transició només s'entén a partir de l'actitud de Suárez, de la seva valentia
José Luis R. Zapatero
expresident espanyol
Suárez és una de les figures més importants i més positives de la nostra història comuna
Mariano Rajoy
president espanyol
L'honrarem i respectarem la seva memòria. Sempre tindrà un lloc d'honor en la democràcia
José María Aznar
expresident espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia