Política

CDC demana a Rajoy que no ignori la societat catalana

Corominas reclama al president espanyol que tingui en compte el resultat de les eleccions europees i que no impedeixi la consulta

Rull colla Esquerra perquè entri al govern de la Generalitat

En el primer consell nacional des de les eleccions europees de diumenge passat, Convergència va demanar al president espanyol que escolti la demanda de la societat catalana. Ho feia amb els resultats a la mà d'uns comicis en què la participació a Catalunya es va distanciar deu punts de la mitjana de l'Estat i en què les forces sobiranistes que s'hi presentaven van acaparar el 55,8% dels vots. “Fins quan ignorarà o menystindrà, no la política sinó la societat catalana? Que escolti d'una vegada, els catalans ens mereixem poder fer la consulta el 9 de novembre”, va reclamar el vicesecretari general de coordinació institucional de CDC, Lluís Maria Corominas. “Demanem a l'Estat i a Rajoy que reflexionin: si no, la història els jutjarà amb molta duresa”, va afegir.

Era aproximadament a la mateixa hora que Mariano Rajoy tancava la XXX Reunió del Cercle d'Economia a Sitges, on el president de la institució,
Antón Costas, que dijous ja es va obrir a una consulta “legal, acordada i ben
informada”, hi insistia. CDC va aprofitar la petició per exigir al president
espanyol que no bloquegi la llei de consultes, en elaboració al Parlament. “Nosaltres la farem i el president convocarà”, alertava Corominas.

Un ull al soci

Balanç dels comicis europeus amb un missatge al president espanyol, però també a Esquerra, gran vencedora del 25-M. La formació republicana va guanyar diumenge les eleccions, les primeres des del 1936, amb el 23,6% dels suports. El balanç dels convergents és positiu perquè resisteixen, però té regust amarg ja que l'avança el soci parlamentari, una Esquerra que rendibilitza a les urnes el procés sobiranista i que, en canvi, no pateix el desgast de la gestió en un moment de crisi. Per això la crida és, de nou, perquè s'incorporin al govern. “Ho vam plantejar des del moment zero de la legislatura, no en benefici d'una força sinó del moment actual. Ara és l'hora d'assumir responsabilitats”, sentenciava el secretari d'organització, Josep Rull. L'entrada d'ERC al govern ha retornat al debat des de la nit electoral. El seu president, Oriol Junqueras, no hi tancava la porta aquesta setmana, però considerava que no ha arribat el moment. Els seus socis de CDC no opinen el mateix. “En moments excepcionals necessitem governs amplis per fer front a tots els adversaris”, insistia Rull. I situava
l'executiu de Rajoy com l'enemic a batre en un moment en què ha començat una ofensiva per “residualitzar” Catalunya, amb fronts en el terreny econòmic, competencial i en el de la llengua i la cultura.

Crida al PSC

Les múltiples crides del consell nacional de Convergència també van incloure el PSC, a qui la formació demana que faci marxa enrere de la seva estratègia i se sumi a la majoria de partits a favor de la consulta del 9 de novembre. Furgant en els mals resultats obtinguts diumenge pels de Pere Navarro –van caure més d'un 21% en vots i es queden en un 14,2%–, Corominas va instar els socialistes a rectificar. “Necessitem també el PSC en aquest tram, en el camí que encetem. Han de rectificar i reflexionar.” La centralitat del país, assegurava el dirigent convergent, “no és on són ells”.

LES FRASES

Fins quan ignorarà Rajoy, no la política sinó la societat catalana? Que escolti, ens mereixem poder fer la consulta
Els de terceres vies per tirar enrere la consulta han trobat un missatge clar
Lluís Maria Corominas
vicesecretari gral. coordinació Institucional de cdc
Ho vam plantejar des de l'inici, no en benefici d'una força sinó del moment. És hora d'assumir responsabilitats
En moments excepcionals necessitem governs amplis per fer front a tots els adversaris
Josep Rull
secretari organització de cdc

Convergència creu que el 25-M enterra la tercera via

Res de terceres vies. El resultat de les eleccions de
diumenge, pensen des de Convergència, ha enterrat un camí del mig que defensen els socialistes però també el seu soci d'Unió Democràtica. El dia després que el líder dels socialcristians, Josep Antoni Duran i Lleida, reconegués a Sitges que no vol marxar d'Espanya però que tampoc vol quedar-se en un país que no reconeix Catalunya, des de CDC van refermar la seva aposta inequívoca per la independència i l'estat propi. Pel sí i sí en la prevista consulta catalana.

“Tots els que parlen de terceres vies només amb la voluntat de tirar enrere la consulta s'han trobat amb un missatge molt clar”, indicava el vicesecretari general de coordinació institucional, Lluís Maria Corominas. L'objectiu de Convergència passa ara per engrossir els partidaris no només de la consulta sinó, sobretot, de l'estat propi. “No som aquí per radicalitzar els convençuts sinó per eixamplar la base”, va afegir el secretari d'organització, Josep Rull.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTAT FRANCÈS

La lliçó i el repte de la resistència francesa

Roma

Escac i mat pel cas Tsunami

Barcelona
Joan Manel Serra
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Puigcerdà (Impulsem Puigcerdà-ERC)

“El pacte estava fet inclús a esquena de les bases”

Puigcerdà
Política

Mor als 89 anys Marta Ferrusola, l’esposa del 126è president de la Generalitat de Catalunya

estats units

Els republicans duen al programa la deportació més gran de la història

barcelona
estats units

Biden insisteix en una carta al Congrés que continuarà com a candidat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L'NFP proposarà, en una setmana, el seu candidat per substituir Attal

BARCELONA
Francis Ghilès
Investigador sènior associat del CIDOB

“Mélenchon és divisiu, no pot ser el nou primer ministre francès”

BARCELONA
política

Rovira rumia tornar de l’exili en caure la imputació per Tsunami

barcelona