Política

Més de 300 persones s'autoinculpen pel 9-N a Vic

Una desena de diputats i senadors de CiU de les comarques de Ponent es declaren culpables del procés participatiu als jutjats de Lleida

La Fiscalia admet les 168 autoinculpacions que els jutjats de Girona van rebutjar la setmana passada

Unes 300 persones s'han “autoinculpat” aquest dilluns al jutjat de Vic (Osona) d'haver participat en el procés participatiu del passat 9 de novembre.

En un comunicat, L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de la comarca d'Osona assenyala que més de 300 persones s'han autoinculpat al Jutjat número 5 de Vic, en funcions de guàrdia, “com a mostra de solidaritat amb les autoritats polítiques denunciades”.

L'entitat ha precisat que membres d'aquesta plataforma han actuat de “procuradors” i s'han encarregat de lliurar el document d'autoinculpació en nom de les persones presents per tal d'“evitar el col·lapse de les instal·lacions”. L'Assemblea ha afegit que en l'acció hi han participat diversos representants de partits polítics.

El ple del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va acordar investigar el president català, Artur Mas, la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, i la consellera d'Educació, Irene Rigau, per presumpta desobediència al Tribunal Constitucional (TC) en haver impulsat la consulta del 9N. L'ANC va llançar el dilluns passat una campanya d'autoinculpacions en resposta a l'admissió de la querella contra el president Mas i els altres membres del govern.

En paral·lel, una desena de diputats i senadors de Convergència i Unió (CiU) de les comarques de Lleida s'han autoinculpat aquest matí al jutjat de guàrdia de la capital de la ciutat d' haver pres part en el procés participatiu del 9-N.

En concret, s'han autoinculpat els diputats al Parlament Albert Batalla, Cristina Bosch, Violant Cervera, Antoni Balasch i Jordi Ciuraneta; els diputats al Congrés Marc Solsona i Conxita Tarruella; i els senadors Ramon Alturo i Manel Plana. La senadora Maite Rivero també té previst fer-ho durant la jornada d'avui al jutjat de Tremp, mentre el diputat al Parlament Alex Moga ja va presentar el formulari la setmana passada a Barcelona.

El diputat al Parlament i alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha explicat que l'objectiu de les autoinculpacions és, per una banda, manifestar el suport cap a Mas, Ortega i Rigau, i, a la vegada, per denunciar l'actitud del govern de l'Estat “d'utilitzar la justícia per posar a la picota el president de la Generalitat, la vicepresidenta i la consellera d'Ensenyament per una qüestió de la qual els que estem aquí i molta gent del país se'n fa coresponsable, donat que hi va participar de forma activa ja que entenia que era bona manera perquè la gent pogués opinar sobre el futur de Catalunya”. “Posar les urnes el 9-N no és cap delicte, en ple segle XXI ha de ser la via per solucionar els problemes que té qualsevol societat”, ha defensat.

La iniciativa dels càrrecs electes de CiU de Lleida se suma a la setantena de lleidatans que ja es van autoinculpar el passat dimarts als jutjats de Lleida.

A més, una trentena de persones han anat aquest matí als jutjats de Guàrdia de Balaguer per autoinculpar-se pel 9-N. L'acció, que ha tingut el el suport de l'alcalde, Josep Maria Roigé, i dels regidors Miquel Aigé i Miquel Vendrell, forma part d'una nova jornada d'autoinculpacions que també s'ha convocat als jutjats de Cervera.

D'altra banda, la Fiscalia ha admès avui els 168 escrits d'autoinculpació pel 9-N que els jutjats de Guàrdia de Girona van rebutjar la setmana passada en dues ocasions.

El dimarts 23, una desena de persones van anar a presentar el formulari impulsat per l'ANC davant el Jutjat d'Instrucció Número 4, que era el qui estava de guàrdia. Allà els van tornar els documents i van rebutjar admetre les autoinculpacions amb l'argument que els jutjats no seguien cap procés obert pel 9-N.

La situació es va repetir l'endemà al Jutjat Número 3, a on van acudir 160 persones amb la intenció de declarar-se culpables del 9-N en resposta a la crida de l'ANC.

Arran de la negativa dels jutjats, els representants de l'Assemblea van recollir totes les autoinculpacions presentades, 168 en total, i aquest matí les han lliurat a la Fiscalia del Palau de Justícia de Girona. El membre del secretariat nacional de l'ANC Jordi Pagès ha explicat que al Ministeri Públic no els han posat cap problema: “Els han entrat a registre i ens han dit que ja ens avisarien si tiraven endavant o no”.

L'Assemblea continua fent una crida a la ciutadania a autoinculpar-se en solidaritat amb Mas, Ortega i Rigau. En aquest sentit, ha explicat que els formularis es poden presentar als jutjats de guàrdia o a la mateixa Fiscalia. “Fins i tot, si volen, poden tornar a provar si a Girona han canviat de criteri”, ha ironitzat Pagès. L'ANC també recollirà formularis a la Llibreria Les Voltes (a la plaça del Vi de Girona) fins al dia de Reis. Després, els entrarà al jutjat de guàrdia o a Fiscalia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

REGNE UNIT

Tsunami laborista i desfeta històrica conservadora

BARCELONA
Pere Garriga i Solà
Alcalde d’Arbúcies (Entesa per Arbúcies)

“Treballem amb molta transparència i coherència”

Arbúcies

Pengen una pancarta amb el lema ’No Surrender’ a la plaça d’Amer

AMER
POLÍTICA

Sánchez oferirà a ERC el consorci tributari que permet l’Estatut

barcelona
crisi migratòria

El PP demana desplegar l’exèrcit per frenar l'arribada d'immigrants

barcelona
Figueres

ERC vol que Junts reconegui les aportacions del govern anterior

Figueres

Blanes defineix els principals reptes en el Pla d’Actuació Municipal

BLANES
guerra a europa

Michel avisa Orbán que no pot dialogar amb Rússia en nom de la UE

barcelona

Paneque dona suport al Front Popular en un acte a la Catalunya del Nord

COTLLIURE