Política

CDC i Unió de Canet aniran juntes setze anys després

El dos partits estan ultimant el programa i la llista conjunta un cop han superat les seves diferències

Unió Municipal de Catalunya, la marca d'UDC al poble, desapareix com a formació

Les diferències, a vegades abismals, entre Convergència i Unió estan fent trontollar més d'una federació a Catalunya. Però, en aquest panorama de desestabilització, Canet de Mar s'erigeix com a exemple que el clima d'entesa entre els dos socis tradicionals es pot recuperar. Encara que sigui després de setze anys de divorci. Les direccions locals dels dos partits van confirmar ahir que fa mesos que treballen en una proposta conjunta que inclou l'elaboració del programa i la confecció d'una llista i que tot sembla indicar que l'anunci oficial es farà efectiu a mitjan abril. L'alcalde, Jesús Marín, que és responsable de la gestora de CDC a Canet, precisa que les negociacions no estan tancades i que queden aspectes que cal aclarir, però es mostra esperançat de recuperar la federació. “A CDC estem molt satisfets amb el principi d'acord i es donen els condicionants adequats perquè puguem anar plegats a les eleccions”, assenyala, i ho atribueix a la bona voluntat d'ambdues parts d'arribar a un acord satisfactori que permeti “sumar i oblidar les reticències d'aquests anys”.

Nous temps

En aquest sentit, l'actual president d'Unió de Canet, Josep Isern, destaca que el pas endavant era “absolutament necessari”. “Els temps han canviat, i també les persones que hi ha al capdavant de cada formació, i apostem per unificar criteris i evitar una dispersió tan gran de llistes i de candidatures”, comenta. Per Isern, es tracta d'una qüestió “d'honestedat, de superar els personalismes i de concentrar-nos en una proposta basada en els valors que ens uneixen més que no pas en els que ens separen”. “No es tracta tant que l'elector voti el candidat, sinó del programa que hi ha al darrere”, continua.

El desacord entre Convergència i Unió a Canet de Mar es remunta al 1999, quan un grup de militants de CDC va decidir crear un grup propi, Plataforma Independent de Canet (PIC), amb Francesc Garcia al capdavant. Convergència va fer fora els dissidents, però el PIC va guanyar per àmplia majoria i va pactar amb el PP. Paral·lelament, Unió va emprendre un camí en solitari amb Unió de Canetencs i CDC es va quedar amb la sigla de CiU. Quatre anys després, CiU va incorporar militants d'Unió a la llista encapçalada per Ibis Puig. El PIC va tornar a guanyar per àmplia majoria, però les forces de l'oposició, el PSC, CiU i ERC, es van unir en un pacte que es va mantenir fins al 2007. Aquell any, CDC va imposar com a cap de llista Francesc Garcia, un cop desapareguda la PIC. Unió no ho va acceptar i va crear la marca Unió Municipal de Catalunya (UMdC), que va tornar a pactar amb el PSC i ERC per formar govern i va deixar fora la CiU de Garcia. En el mandat actual, CiU va guanyar les eleccions i va pactar amb UMdC i el PP, i el mes de novembre passat els populars van ser expulsats arran del procés sobiranista.

Cap membre d'Unió a la llista de CiU de Teià

En la candidatura de CiU de Teià, que encapçala l'ara regidor Francesc Ribas, no hi haurà, si res no canvia, cap membre d'Unió. Ribas va explicar ahir que després d'una primera reunió entre les executives locals no hi ha hagut cap altre contacte. “Nosaltres hem preparat la llista i el programa amb gent del partit i independents, i no esperarem eternament”, va assenyalar. Des de Unió, el president comarcal, Guillem Aresté, va confirmar que el partit no anirà amb Convergència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.