Política

JOAN SANS

ALCALDE DE L'ARBOÇ

“Hem pogut girar el mitjó de l'endeutament”

“Els impostos, l'estat de les infraestructures, la neteja dels carrers i, evidentment, la situació econòmica actual són els problemes que més preocupen els ciutadans”

“Tenim un pla de subvencions per a empreses i comerços que contractin veïns del poble que ens ha permès reduir la taxa d'atur”

Aposta per una marca turística.
Joan Sans no s'amaga de l'orgull que sent pel seu poble. La riquesa patrimonial que hi va deixar el modernisme i les restes de l'antiga muralla de la població del s. XIV són atractius que poden convertir l'Arboç en un pol d'atracció de visitants. Per això, Sans és partidari de continuar treballant per a la consolidació d'una marca turística que interaccioni amb l'entorn proper.

Ha revalidat la confiança dels veïns després de quatre anys de retallades. Va accedir a l'alcaldia amb un Ajuntament extremadament endeutat i ara se sent orgullós d'haver pogut reconduir la situació i afronta el pròxim mandat amb el repte d'acabar el que ha començat.

Quines són les prioritats del seu govern el pròxim mandat?
L'objectiu d'aquest mandat és continuar eixugant el deute municipal que ens vam trobar al principi del mandat anterior.
En quin percentatge estan ara?
Quan nosaltres vam arribar al govern l'any 2011, hi havia un endeutament del 154%, i ara hem arribat al 97%. L'objectiu nostre és poder arribar al 2019 per sota del 75%, que és un percentatge que ens permetria poder tornar a fer coses.
Quines coses?
Poder gestionar alguna cosa més que no sigui només veure com ens podem estalviar diners.
Què han fet els últims quatre anys per tal d'estalviar?
Vam haver de prescindir d'algunes coses, vam haver de retallar hores de la jornada laboral a alguns treballadors municipals, vam haver de revisar contractes de serveis i concessions...
Sí que estaven malament...
No teníem ni per pagar la factura de la llum. Al cap de dos dies d'entrar al govern ens van venir a veure els de la companyia de la llum per dir-nos que si no pagàvem ens tallarien la llum al carrer. Devíem 154.000 euros de llum.
I van ser capaços de remuntar aquesta situació?
Jo, personalment, estic molt content perquè els resultats de les últimes eleccions han servit per ratificar el que jo considero que ha estat una molt bona gestió de la situació. Hem hagut de fer un gran esforç però hem pogut girar el mitjó de l'endeutament.
Però han tingut ànims per tornar-s'hi a presentar.
Hem estat capaços de girar el mitjó i ara hem d'acabar aquesta feina i començar a actuar. Jo estic orgullós que la gent hagi vist i reconegut l'esforç que hem fet.
Vostè és conscient que, a més de l'endeutament municipal, als veïns, els preocupen altres coses, no?
Sí. Els impostos, l'estat de les infraestructures, la neteja dels carrers i, evidentment, la situació econòmica actual, que toca molta gent... A l'Arboç tenim 580 aturats, i fa uns anys en teníem més de sis-cents.
Què pot fer l'administració local per revertir la situació?
Nosaltres vam posar en marxa un pla de xoc que es basa en subvencions a les empreses i els comerços que contractin persones del municipi.
Expliqui'm com funciona aquest sistema.
Les empreses que han de reforçar la plantilla o que tenen necessitats puntuals de contractar un treballador, si opten per algú que és del municipi, poden optar a una subvenció que va entre 1 i 2 euros per hora treballada de la persona contractada.
Com se li va acudir aquest sistema?
Teníem un problema greu d'atur. Jo vinc del sector de l'empresa i vaig veure que, moltes vegades, quan les empreses necessiten fer reforços puntuals acabaven contractant gent de la comarca. Vaig pensar que les empreses de l'Arboç s'havien de comprometre amb la població d'aquí i vaig proposar aquest sistema de subvencions. Al principi donàvem 50 cèntims per hora i vam veure que, en contractes curts, era una quantitat molt petita, i la vam anar pujant. Ara tenim una partida de 50.000 euros per fer front a aquestes subvencions. I creiem que hem de continuar per aquest camí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.