Carod desitja a ERC «els millors resultats» després que Puigcercós l'exclogui de la llista

El líder dels republicans defensa el seu «dret» a situar-hi dirigents que reflecteixin la «nova etapa» oberta en el partit

En un dinar, dimecres passat, coincidint amb el debat de política general, Puigcercós va fer l'enèsim pas en el llarg procés de relleu de lideratge que hi ha hagut al partit en poc més d'un any. Va comunicar a Carod que no l'inclouria en cap de les llistes per les pròximes eleccions al Parlament. L'un i l'altre ho van confirmar ahir després que la reunió fos filtrada a l'Avui. Puigcercós es va mostrar «clarament dolgut» pel fet que transcendís el contingut de la trobada, que podria debilitar la figura de Carod a l'executiu a falta d'un any per als comicis. «Se li deu un respecte, és el vicepresident del govern i ha de continuar fent la seva feina amb total tranquil·litat i amb el suport del partit», va etzibar el president d'ERC en una entrevista a TV3. Puigcercós, però, va reivindicar el seu «dret» a decidir la composició de les llistes, que encara s'han de pactar i que, segons fonts de la direcció, inclouran dirigents de tots els sectors. Això sí, seran noms que s'adeqüin a l'«etapa» de «renovació» que els republicans van obrir després del congrés que va erigir Puigcercós com a president.

«No sembla lògic que una persona que en aquests moments ocupa la vicepresidència del govern i que ha tingut altíssimes responsabilitats hagués d'anar de número dos en la llista de Joan Puigcercós», va assenyalar el secretari general d'ERC. Joan Ridao va verbalitzar en declaracions a Catalunya Ràdio l'argument principal amb què la cúpula explica l'exclusió de Carod, cenyint-se a l'evidència que cap exlíder d'un partit català ha acompanyat el seu successor en uns comicis. La decisió fa inviable la possibilitat que l'ara vicepresident pogués ocupar la presidència del Parlament en l'hipotètic cas que tornés a recaure a les mans dels republicans. Puigcercós no va aclarir si Carod podria mantenir-se a l'executiu si ERC hi tornés a ser. «Tindré el nom de Carod sobre la taula», es va limitar a dir. Fonts de la cúpula, però, ho donaven gairebé per descartat. Sense concretar com, Ridao va garantir que ERC serà generosa amb Carod, atenent que el vicepresident ho va ser en no posar pals a les rodes a la candidatura de Puigcercós.

Carod va comunicar dimarts al seu entorn el seu malestar per la determinació del president d'ERC. El vicepresident de l'executiu, precisament, va renunciar l'abril passat a presentar batalla al nou líder dels republicans en escoltar les veus que sorgien del seu mateix sector. La que va ser interpretada com la signatura de la pau entre Carod i Puigcercós es va materialitzar al juliol amb l'entrada dels carodistes Marina Llansana, Carles Mundó i Lluís Salvadó a l'executiva, en què l'entorn del vicepresident no hi tenia càrrecs orgànics d'ençà del congrés. També amb la voluntat de cedir a Ernest Benach la presidència de la Fundació Irla, que ara ocupa Ridao. En aquell mateix acte, però, Carod va subratllar la seva voluntat de mantenir-se en la «primera línia política». De fer «tàndem» amb Puigcercós «en la mateixa bicicleta i direcció».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.