Política

anàlisi

Quan Pablo i Albert renyen els adults per maleducats

Quan a la mitjanit es va desfer l'encanteri del bipartidisme i el focus electoral va tornar a descobrir que hi ha més de dos aspirants a La Moncloa, Pablo Iglesias (Podem) i Albert Rivera (C's) van colonitzar el postdebat. En contrast amb el Pedro Sánchez que anomena “indecent” el rival i el Mariano Rajoy que replica amb “roí” i“miserable” –i ni es donen la mà en públic–, Pablo i Albert irrompien de matinada al plató de La Sexta amb un somriure als llavis i es feien una encaixada de mans com si fossin dos companys de rima en un grup de rap. “Tots els ciutadans ens han vist debatre a l'Albert i a mi, que estem en desacord en moltíssimes coses, i ens respectem”, va gosar comparar Iglesias.

El líder de Podem (37 anys) i el de C's (36 anys) havien assistit com a espectadors a dues hores de debat entre un sexagenari i un adult de 44 anys, i el que van fer durant el dia de ressaca d'ahir va ser vestir-se d'alumnes aplicats i de modals exquisits del col·legi de San Ildefonso per renyar els adults per l'espectacle de mala educació en prime time. “Ningú ens ha pogut veure a Albert i a mi insultar-nos així i estic orgullós d'aquesta manera de fer política”, esgrimia ahir amb veu pausada el mateix Iglesias, que no fa gaire convocava a combatre la “gentussa” de “la casta” i que cridava que “el cel no es pren per consens, s'assalta!” El nou Iglesias, però, es fixa ara fins i tot en la dolçor de les mirades del rival. “Albert i jo ens respectàvem els torns i no ens interrompíem, si estàvem d'acord en alguna cosa ho dèiem, i fins i tot ens miràvem l'un a l'altre quan l'altre parlava. En canvi, amb Rajoy i Sánchez jo veia que ni tan sols es miraven, un parlava i l'altre mirava els seus papers i es posava ja a pensar quin paper li trauria”, va lamentar el líder de Podem. “No calia baixar al fang de l'insult, jo no insultaria mai Rajoy. Veient-los pensava: «si guanyo les eleccions, com em costarà posar d'acord aquests dos!», corresponia Rivera situant-se mentalment ja com a nou inquilí de La Moncloa que ha d'unir dos vailets irreconciliables pel bé dels pactes d'Estat.

En la que els gurús electorals del PP i el PSOE tenien marcada al calendari com la setmana del bipartidisme, Rajoy hi entra líder amb un botí que aniria de 112 a 128 escons (ara en té 186), segons el ventall dels sondejos, al davant del PSOE (78-90), C's (60-72) i Podem (53-63). Però a diferència de Rajoy, que ha de cobrir un flanc i prou, Sánchez es veu forçat a haver de tapar fugues d'aigua per la dreta (C's) i l'esquerra (Podem) alhora, i d'aquí l'agressivitat de l'atac durant el seu únic cara a cara amb Rajoy, vist per 9,6 milions d'espectadors (48,6% de l'audiència). “M'ha faltat una setmana més de campanya o un debat” va ser el lament de Felipe González la nit electoral del 1996 davant el triomf d'Aznar. Si bé ja ha tingut el seu debat i fia la sort als 8,5 milions d'indecisos –més decisius que mai– que encara dubten, Sánchez encaixa ara el xoc que Iglesias i Rivera fins i tot li passin el rasclet entre les engrunes del vot moderat del PSOE oferint-se com a joves sobradament educats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Miquel Reverter
Alcalde de Castellfollit de la Roca (+Castellfollit-AM)

“El cingle és viu i l’Ajuntament no el pot controlar tot sol”

Castellfollit de la Roca
guerra a gaza

Trump vol que Netanyahu acabi “ràpid” la guerra perquè danya la imatge d’Israel

barcelona
àfrica

Algèria critica el suport de França al pla del Marroc per al Sàhara Occidental

barcelona
política

El Parlament aprova el vot telemàtic i amplia els supòsits per a la delegació

barcelona
tribunals

L’AN retira les mesures cautelars als encausats en ‘l’Operació Judes’

barcelona
unió europea

Ultimàtum de la CE al Regne Unit per les lleis de circulació de ciutadans

barcelona
estats units

Trump acusa el Partit Demòcrata d’haver donat “un cop d’estat” contra Biden

barcelona
estats units

El director de l’FBI no té clar que Trump rebés l’impacte d’una bala

barcelona
guerra a europa

Drons russos tornen a caure en territori de l’OTAN fronterer amb Ucraïna

barcelona