Política

Homs no descarta la DUI si l'Estat es nega a negociar

DL avisa que el procés està supeditat al manteniment d'una “majoria democràtica” per intentar mobilitzar l'electorat

Puigdemont reclama que no deixin els ajuntaments “a la intempèrie”

Democràcia i Llibertat va rescatar ahir la possibilitat d'una declaració unilateral d'independència (DUI). “No la descartem”, va precisar el seu candidat, Francesc Homs. El també exconseller va aprofundir en l'objectiu declarat d'anar al Congrés per negociar la independència obrint una escletxa per la unilateralitat, després de l'aposta convergent per erigir-se com a garants d'una via moderada per assolir la independència, amb garanties d'estabilitat jurídica. Ara bé, Homs va condicionar la continuïtat del procés a la plasmació, “en tot moment”, d'una “majoria democràtica”. “Aquest és un procés que ho fia tot a les urnes”, va advertir, en un context de possible desafecció de l'electorat independentista respecte a les eleccions de diumenge. Per aquesta raó, Homs es va mostrar convençut que els votants finalment es mobilitzaran.

DL comparteix amb ERC la part del programa electoral sobre el full de ruta, que reprodueix el compromís amb què Junts pel Sí es va presentar al 27-S. Les negociacions entre JxSí i la CUP per tancar un acord de governabilitat al Parlament continuen, després que els cupaires descartessin d'entrada una DUI immediata que, de fet, ja no figurava en el programa electoral de la candidatura que va encapçalar Raül Romeva.

Homs va deixar clar, tanmateix, que no és una opció descartable si es tanquen les possibilitats d'arribar a un acord amb l'Estat. “Plantegem un estat propi no supeditat al fet que ens el deixin tenir”, va advertir. Per a aquest propòsit no va situar com un obstacle la realitat que els partits independentistes no van arribar a superar el 50% dels vots en els comicis del setembre, almenys per “iniciar el procés d'independència”. Homs va insistir en l'argument que, descartades les paperetes de Catalunya Sí que es Pot i Unió, el 39% que va decantar-se per partits unionistes no és suficient “per constatar que Catalunya es vol quedar a Espanya”.

DL manté, però, que la prioritat és constituir l'estat català d'una manera acordada. Aquest és un escenari, segons Homs, “molt millor” per a la Generalitat però també per al govern espanyol, i així ho plantejaran al Congrés. “En so de pau, amb voluntat pacífica, de diàleg, de negociació i de pacte per tirar endavant la independència. Si no s'hi posen bé ho farem igualment”, va insistir.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, també va reclamar a l'electorat que s'activi perquè no deixin “a la intempèrie” els ajuntaments que han avalat la declaració de ruptura davant l'Audiencia Nacional.

LA FRASE

Plantegem un estat propi no supeditat al fet que ens el deixin tenir
Francesc Homs
CANDIDAT DE DEMOCRÀCIA I LLIBERTAT

Mas demana el vot als exsocialistes

Artur Mas va fer una crida als vells catalanistes del PSC perquè es decantin per Democràcia i Llibertat el 20-D. En un míting a Girona, al qual va assistir l'exconsellera del tripartit Marina Geli, Mas els va prometre que el seu vot serà “útil” per a Catalunya. De fet, el cap de cartell de la candidatura al Senat, Miquel Àngel Escobar, també prové de les files del PSC, a qui DL es vol acostar, tot un símbol dels federalistes desencantats que van encarrilar el seu nou independentisme amb la coalició d'Homs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia