Política

Montoro nega que la transferència del FLA sigui una mesura electoralista

El ministre d'Hisenda assegura que sempre s'ha pagat al desembre

Assegura que el mecanisme de liquiditat permet als territoris estalviar en interessos i disposar de més recursos

El ministre espanyol d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha rebutjat aquest dimecres que el pagament ara del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) tingui a veure amb cap mesura electoralista i ha assegurat que sempre s'ha abonat durant el mes de desembre.

El ministre ha explicat que el pagament s'efectua quan hi ha l'acord de la comissió delegada de l'Estat per afers econòmics, que identifica primer l'excedent i després revisa “factura a factura” amb les comunitats autònomes per incloure l'abonament del FLA.

A preguntes dels mitjans en roda de premsa a València, Montoro ha argumentat que “la singularitat d'aquest desembre és que hi ha eleccions” però que “l'acció de govern no queda paralitzada”.

Al llarg de la seva intervenció el ministre ha remarcat que el FLA suposa un estalvi d'interessos per a les autonomies perquè es transfereix sense interessos.

Segons ell, ha suposat un procediment de “mutualització del deute de les administracions territorials” perquè tots els ciutadans puguin accedir als serveis públics independentment d'on visquin.

Montoro ha defensat aquest mecanisme de liquiditat com un “concepte integrador de finançament” que ha aconseguit “sortejar les dificultats de finançament” d'un inici de legislatura en el qual “hi havia autonomies que recorrien a bons patriòtics perquè no quedava un altre cartutx”.

El ministre ha afegit que l'estalvi en interessos suposarà que les autonomies disposaran de més recursos, que s'han de sumar a la liquidació del 2014 i al nou sistema de finançament. En aquest sentit, ha afirmat que les autonomies poden aconseguir fàcilment l'objectiu de dèficit del 0,3% del PIB.

Així mateix, ha dit que el mecanisme ha servit per esvair els dubtes dels mercats i ha argumentat que el Tresor “s'està finançament folgadament”.

En relació amb els ratings, el ministre ha posat com exemple el fet que el País Valencià hagi tingut una millora i s'estigui valorant de manera més positiva, “gràcies a aquest instrument”.

Per contra, ha dit que Catalunya no tingut aquesta millora i ho ha atribuït al pes d'“altres elements”.

El responsable d'Hisenda ha reconegut que al llarg d'aquesta legislatura no s'ha pogut canviar el model de finançament i ha confiat que es pugui dur a terme a l'inici de la pròxima.

Preguntat per les queixes sobre el sistema de finançament, Montoro ha puntualitzat que ell va votar en contra del sistema del 2009. Ha assenyalat que l'únic sistema de finançament que aprovat per unanimitat per tots els territoris –entre ells Catalunya, ha recordat– és el del 2002.

El ministre ha assenyalat que la seva intenció és convocar una comissió d'experts a l'inici del 2016, amb membres de diferent procedència geogràfica, per emetre un informe sobre el finançament. Serà a partir d'aquest informe quan s'iniciarà la negociació política. Montoro s'ha mostrat convençut que serà un bon moment per negociar perquè gairebé totes les administracions es trobaran a l'inici dels seus mandats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia