Política

Zapatero diu que calen quatre anys per a l'encaix

L'expresident i Chacón avisen que farà falta temps per refredar l'ambient

L'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va participar ahir en el seu primer míting en campanya electoral a Catalunya des que va abandonar La Moncloa. Al parc del Nord de Sabadell va explicar que ho feia perquè considera que el problema principal que afronten Catalunya i Espanya en el futur immediat és el risc de trencament de la convivència i la unitat. Zapatero va advertir que l'efervescència independentista a Catalunya serà efímera perquè el país “culte i avançat” entendrà que el futur “és dels partidaris de la unitat perquè el futur és la convivència”. L'expresident socialista espanyol va avisar que la independència és impossible i que especular sobre aquesta possibilitat “és mentir a la gent”. Ni Europa ni Espanya cometran l'error històric que suposaria la separació de Catalunya, segons ell. Zapatero, que va reivindicar el llegat del seu govern i de la defensa de les llibertats del socialisme català i el PSOE, va ser molt dur amb Convergència. Va advertir-los que considera “patètic” que dirigents que han governat i han tingut majories parlamentàries democràtiques diguin que continuaran endavant amb el procés independentista i no respectaran la llei.

Això sí, pel president de l'executiu espanyol, aquest serà un camí llarg perquè caldrà refredar les males relacions, els desafectes i la crispació generada per la falta de diàleg durant quatre anys. De fet, va advertir que refer els ponts i trobar una solució a l'encaix de Catalunya a Espanya costarà quatre anys més. “Catalunya necessita el reconeixement de l'altra part, de la seva llengua, la seva història, la seva cultura i la seva identitat. Volem dialogar, escoltar i fer propostes. Per construir, no per aixecar dimonis de la història.”

Zapatero va defensar que el més important de les eleccions de diumenge és recuperar la convivència entre Catalunya i Espanya i que això no serà possible si no guanya el PSOE. En aquest sentit, tant ell com la candidata catalana, Carme Chacón, van advertir que el vot de l'esquerra no es pot dispersar. Zapatero va retreure a Podem que els acusin de ser la vella política i va avisar que vella política és no reconèixer “les coses més importants que s'han fet en aquest país”, com ara el millor sistema sanitari d'Europa, un sistema de pensions, la llei de la dependència o del matrimoni homosexual o el reconeixement de les víctimes del franquisme.

Si algú pot posar una solució per a Catalunya damunt la taula és el PSOE. “Serà més difícil, però ho farem”, va defensar Chacón. En aquest sentit, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, avisava el PP que continuen havent-hi dos milions de catalans que volen la independència i que només se'ls pot convèncer amb solucions. Iceta va fer una crida als seus simpatitzants a convèncer els indecisos fins al tancament de les urnes, perquè les enquestes només donen dues alternatives i el canvi a Espanya només és possible amb el PSOE i Pedro Sánchez.


.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia