Municipal
Matrimoni forçat
ERC obté el major resultat de la seva història i pacta amb CiU, malgrat que el recel entre les dues forces es manté
La projecció exterior del municipi, feina clau
Som Canet i la CUP s'estrenen
Ha iniciat l'experiència d'uns projectes participatius
El govern de Canet, integrat per ERC i CiU, va ser un dels primers pactes sobiranistes que es van tancar a la comarca. La bona entesa en l'àmbit nacional de republicans i convergents volia emmirallar-se sempre que fos possible a les administracions més properes al ciutadà. L'acord va fer arrufar el nas a més d'un, perquè en el mandat anterior ERC havia estat un dels partits més crítics amb el govern encapçalat amb el seu ara soci Jesús Marín, que va fer tàndem amb Unió de Canetencs i amb el PP. Un PP que va acabar expulsat per l'exalcalde a finals de mandat arran de la pressió feta per l'avanç del procés català. En tot cas, els primers mesos del nou “matrimoni polític” van ser d'adaptació i els últims han acabat amb una “unió precària”. La dimissió del cap de la policia local, triat per Marín, i posteriorment la del mateix Marín com a responsable de Governació a causa del xoc de trens amb ERC van fer tensar la corda de la relació. Tant que gairebé es trenca a favor d'una gran coalició amb l'oposició per fer fora l'alcaldessa, Blanca Arbell. L'intent de moció de censura no va superar els entrebancs d'unir forces molt diferents, però va tocar de ple la confiança entre els dos socis i va fer que cadascú es tanqués en la seva parcel·la.
Tot i això, aquests primers 365 dies s'ha avançat de manera significativa en diferents àmbits. Un dels que han tingut més impacte mediàtic ha estat el de ser escenari de la sèrie Joc de trons, que el consistori ha volgut esprémer al màxim pel que fa a promoció exterior. El projecte emblema d'ERC, la recuperació del teatre Odèon, ha començat a caminar tant amb la recerca de diners exteriors com amb la implicació directa del govern destinant-hi una partida del pressupost.
En ple procés de revisió del pla urbanístic i amb els deures ben redactats en el pla d'actuació municipal per aquest mandat, Canet ha posat en marxa l'experiència d'uns projectes participatius que han de ser la porta a una major implicació del ciutadà en les accions del govern. La projecció de l'Escola de Teixits de Punt com a centre innovador i formador és un altre dels objectius a desenvolupar fins al 2019 igual que l'és la consolidació de la recollida selectiva, sent com és Canet una de les poblacions on més aviat es va implantar el model. Entre les assignatures pendents, resoldre la gestió de l'aparcament subterrani de la riera Gavarra, dinamitzar el polígon industrial, reformar el mercat municipal i tancar definitivament el conflicte sobre la construcció de 400 pisos a la Pulligan. La delicada situació del centre especial Els Garrofers s'ha intentat resoldre amb la contractació de la figura d'un gerent. Una situació que s'ha agreujat quan el consistori ha dut al jutjat l'empresa constructora.
Un ajuntament amb més colors
L'Ajuntament de Canet no ha estat immune a la fragmentació imposada amb l'entrada de noves forces a l'arc plenari. El 2015 hi van arribar Som Canet i la CUP. També van aconseguir representació els Canetencs Independents, de l'òrbita d'Unió, i el PSC va passar de tres a un regidor.
les claus
Projecte Odèon
ERC duia en cartera la reconstrucció de l'emblemàtic teatre i ja s'ha començat a treballar per buscar inversions.
Policia local
La mala maror dins el cos que s'arrossega de fa anys es va intensificar amb la negativa a fer hores extres dels agents i la dimissió del cap i del mateix regidor. S'han intensificat les negociacions per reconduir la situació.
Els Garrofers
La contractació d'un gerent que es dediqui a posar ordre en la gestió del centre especial ha coincidit en el temps amb la denúncia al jutjat de l'Ajuntament a l'empresa constructora per errors en l'obra.
El pla urbanístic
La votació inicial del pla d'ordenació urbanística municipal en el mandat passat posa les bases per avançar en aquest àmbit.