Política

opinió

Josep Andreu

Les riuades de la Conca

De privilegis cap, només volem que ens tractin com a la bona gent de Múrcia
El Consell de Ministres no ha aprovat encara el decret d’ajuts als afectats pel desbordament del Francolí tres mesos després

Els dies 13 i 14 de setembre del passat 2019 hi hagué un fenomen de gota freda al sud-est d’Espanya que es centrà, sobretot, a la regió de Múrcia i Alacant, amb quantioses pèrdues materials, sobretot a l’horta i, també, amb sis víctimes mortals a conseqüència de la catàstrofe natural.

En els dies següents hi desfilaren, en senyal de solidaritat, el president del govern, llavors en funcions, senyor Pedro Sánchez; el senyor Pablo Casado, dirigent del PP; i el llavors també president de Ciutadans, el senyor Albert Rivera. Tots ells amb una certa polèmica per veure qui hi havia acudit primer. Finalment, cal destacar la visita del rei d’Espanya Felip VI de Borbó.

El dia 20 d’octubre es reuní el Consell de Ministres en funcions per aprovar un decret del Ministeri de l’Interior en què es declarava zona d’emergència a totes les poblacions afectades. A més, s’aprovava un fons de contingència de 746 milions d’euros per atendre les destrosses dels aiguats. Per tant, un mes i mig després de la riuada del riu Segura el Consell de Ministres en funcions publicava l’ajuda dels aiguats.

Tres dies més tard, el 23 d’octubre, es produí el desbordament del riu Francolí que va afectar principalment sis pobles de la Conca de Barberà (Vilanova de Prades, Vallclara, Vimbodí i Poblet, l’Espluga de Francolí, Montblanc i Vilaverd) i dos de l’Alt Camp (la Riba i Alcover), també altres poblacions de la llera de l’esmentat riu, a més d’altres municipis de la costa que es trobaren amb totes les platges plenes de canyes, matolls i arbres.

Els dies següents vingueren representants de les institucions catalanes a visitar les poblacions afectades, especialment el president de la Generalitat, el molt honorable Quim Torra; el president del Parlament, el molt honorable Roger Torrent; el vicepresident del govern, senyor Pere Aragonès; la consellera de vicepresidència, senyora Meritxell Budó; la consellera d’Agricultura, senyora Teresa Jordà; el conseller de Territori, senyor Damià Calvet; així com la presidenta de la Diputació de Tarragona, la senyora Noemí Llauradó; a més de dirigents de diversos partits polítics catalans.

Durant la primera setmana de l’aiguat, ja quedà establert i publicat el decret de la conselleria de Presidència de la Generalitat de Catalunya d’ajudes als béns de les institucions municipals del 50% del cost de restauració.

El subdelegat del govern espanyol a Tarragona, el senyor Joan Sabaté, també vingué durant la primera setmana i, una mica més tard, tinguérem una reunió al Consell Comarcal de la Conca amb tots els municipis afectats tant de Lleida com de Tarragona. En aquesta reunió la delegada del govern espanyol a Catalunya, la senyora Teresa Cunillera, ens va assegurar de forma clara i fefaent que el Consell de Ministres aprovaria, amb tota brevetat, un acord a proposta del Ministeri de l’Interior que ens permetria incloure’ns en el decret del 20 d’octubre de les riuades de Múrcia, de tal manera que seríem tractats amb les mateixes condicions.

També acordàrem que els municipis dependents de les conques fluvials internes de Catalunya demanaríem a la conselleria d’Agricultura que, un cop publicat l’esperat decret, demanés al Ministeri d’Agricultura l’actuació de l’empresa Tracsa igual com es va fer en els aiguats del 1994 en les peixeres, séquies i passeres de les hortes del riu Francolí que quedaren malmeses pels aiguats.

En el dia d’avui, ja fa dos mesos i mig que estem esperant l’acord del Consell de Ministres. I no serà perquè no hàgim trucat a la subdelegació del govern demanant el motiu de la seva no publicació!

He de dir que l’atenció del Sr. Joan Sabaté ha estat, sempre, molt curosa, però la realitat és que ni ens han sabut dir el perquè, ni donar-nos cap justificació de la no publicació. És evident que s’han d’aplicar criteris d’excepcionalitat perquè hi ha ponts malmesos on no es pot circular, hortes destrossades que no es poden ni regar i carrers i carreteres inservibles per la devastació.

Algú ens ha insinuat que el decret es publicaria quan hi hagués un govern constituït. Si fos així, seria una ofensa per als catalans, ja que el 20 d’octubre el govern d’Espanya també estava en funcions. O és que, potser, no es refereixen a nosaltres la senyora Arrimades i el senyor Casado quan criden, des de l’escó del Congrés, que volen una Espanya sense privilegis per a cap comunitat autònoma?

Potser és això, ja que ni el rei d’Espanya ni cap dirigent estatal ha posat els peus a la nostra comarca. És més, podem afirmar que el rei d’Espanya ni tan sols s’ha dignat a trucar a algun alcalde o president comarcal. Aquest any ni tan sols hem rebut, ni falta ens fa, la tradicional felicitació de Nadal que envia a tots els municipis.

Sí que vam rebre, però, la felicitació del president de la Generalitat a l’exili, el molt honorable Carles Puigdemont, en què ens animava a la gent de la Conca i l’Alt Camp a ser forts i perseverants davant de l’adversitat de l’aiguat, especialment a les famílies dels 4 morts i 2 desapareguts de la nostra comarca. Ens va enviar una foto des de Brussel·les amb un paraigua blau símbol dels moviments de la riuada solidària. Res és casualitat, segurament en el col·lectiu de molts homes i dones de la Conca ja no som súbdits del regne d’Espanya, sinó fills de la República catalana que esperem que aviat es faci una realitat.

I mentre estem obligats a pagar els nostres impostos a l’Estat espanyol, exigim que s’acordi en Consell de Ministres el decret d’urgència per als afectats de la riuada del Francolí.

Només demanem que se’ns tracti com a la bona gent de Múrcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.