Política

Els EUA acusen Assange de posar en risc vides humanes

Comença al sud de Londres el judici per l’extradició del fundador de Wikileaks

Afronta 18 càrrecs d’espionatge per la difusió, el 2010, de centenars de milers de documents confidencials del Pentàgon

El judici per l’extra­dició de Julian Assange als EUA va començar ahir al tri­bu­nal de Woolwich, al sud de Lon­dres. L’advo­cat de l’acu­sació, James Lewis, en repre­sen­tació del govern nord-ame­ricà, va denun­ciar que el mate­rial publi­cat per Wiki­le­aks “ha posat en risc la vida de peri­o­dis­tes, dis­si­dents i acti­vis­tes en països amb règims opres­sors com ara l’Iran, i ha pogut caure en mans d’orga­nit­za­ci­ons ter­ro­ris­tes com Al-Qaida”.

L’acu­sen de 18 delic­tes d’espi­o­natge per la publi­cació, el 2010, de cen­te­nars de milers de docu­ments con­fi­den­ci­als de Was­hing­ton que van expo­sar les males pra­xis dels sol­dats esta­tu­ni­dencs a les guer­res de l’Iraq i l’Afga­nis­tan. També d’haver tre­ba­llat al cos­tat de l’ana­lista d’intel·ligència Chel­sea Man­ning, que va ser qui va fil­trar els docu­ments després que Assange li hagués faci­li­tat el codi per entrar als ordi­na­dors del Pentàgon. Es tracta de la major fil­tració d’infor­mació mili­tar de la història dels EUA. Lewis con­si­dera que l’exer­cici del peri­o­disme no pot ser­vir d’excusa per vul­ne­rar la llei i posar en risc les per­so­nes que els esta­ven aju­dant. Assange s’enfronta a penes de 175 anys de presó als EUA.

Fora de la sala, el jutge Bal­ta­sar Garzón, que diri­geix l’equip legal inter­na­ci­o­nal d’Assange, va decla­rar que “el que s’està deba­tent aquí és si un peri­o­dista o una agència de notícies pot acce­dir-hi o no [a infor­mació con­fi­den­cial] i el que estan dient [l’acu­sació] és que facin el que facin no s’hi pot acce­dir i que a qui ho faci li apli­ca­ran una llei de 1917 d’espi­o­natge”.

“I li repli­quen a Assange que no al·legui pri­mera esmena (la de la lli­ber­tat de premsa) perquè no és nord-ame­ricà”, va dir Garzón. I hi va afe­gir: “Sem­bla que publi­car notícies sobre Guantánamo és un crim i no el que passa a Guantánamo; no hi ha un equi­li­bri.” Al judici també hi va acu­dir Sira Rego, euro­di­pu­tada d’Izqui­erda Unida-Uni­das Pode­mos, en qua­li­tat d’obser­va­dora. “Cre­iem que, en el cas que es mate­ri­a­litzi l’extra­dició, estaríem davant d’un dur cop a la democràcia”, va decla­rar Rego. I va denun­ciar que “és bas­tant pro­ba­ble que aquest home no tin­gui cap mena de dret o garan­ties en el judici que tindrà als EUA”.

A la sala també hi era John Ship­ton, el pare de Julian Assange. Abans d’entrar al tri­bu­nal, va con­fes­sar a la premsa: “Al prin­cipi, vaig pen­sar que era un pro­blema només del meu fill, però ara crec que és una opressió glo­bal al peri­o­disme.” Si els EUA se sur­ten amb la seva, hi va afe­gir, “cap mitjà de comu­ni­cació es voldrà arris­car a patir deu anys d’opressió política”.

‘Armi­lles gro­gues’

Unes dues-cen­tes per­so­nes es van con­gre­gar a les por­tes del tri­bu­nal per pro­tes­tar con­tra l’extra­dició. Entre elles, Miriam Vázquez, equa­to­ri­ana que viu a França i que ha anat a Lon­dres amb un cen­te­nar d’armi­lles gro­gues. Va tit­llar el pre­si­dent de l’Equa­dor, Lenín Moreno, de “traïdor” per haver-lo entre­gat a les auto­ri­tats britàniques.

Assange va pas­sar set anys refu­giat a l’ambai­xada equa­to­ri­ana a Lon­dres gràcies a l’asil polític que li va faci­li­tar el pre­de­ces­sor de Moreno, Rafael Cor­rea. S’hi va refu­giar quan Lon­dres l’anava a extra­dir a Suècia, on era acu­sat de tres delic­tes sexu­als a dues dones. Estava en lli­ber­tat sota fiança i va dir que tenia por que els EUA dema­nes­sin la seva extra­dició un cop a Suècia, i l’acu­ses­sin d’espi­o­natge, com ha aca­bat pas­sant.

LES FRASES

Sembla que publicar notícies sobre Guantánamo és un crim i no el que passa a Guantánamo
Baltasar Garzón
DIRECTOR DE L’EQUIP LEGAL D’ASSANGE
Primer vaig pensar que era un problema del meu fill, ara crec que és una opressió global al periodisme
John Shipton
PARE DE JULIAN ASSANGE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.