L’Audiencia Nacional arxiva el cas del suport rus a l’1-O
El titular del jutjat central d’instrucció 6 de Madrid manté les causes de Tsunami i dels CDR acusats de terrorisme
Un jutjat de Barcelona, en paral·lel, segueix la investigació del finançament a Waterloo
L’Audiencia Nacional ha arxivat la causa sobre la suposada vinculació d’espies russos amb el govern català i el referèndum de l’1-O, en no trobar indicis mínims de delicte. El sumari, instruït i tancat en secret, revela que el pas per Barcelona d’un general de la intel·ligència militar russa era només una part d’una investigació més àmplia impulsada per la Policía Nacional i que pretenia indagar presumptes vincles de Rússia amb independentistes catalans. Segons va informar ahir elDiario.es i van confirmar fonts jurídiques a l’ACN, el sumari 86/19 va ser obert pel jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiencia Nacional el novembre del 2019 i arxivat el juliol del 2020, fa més de nou mesos, sense que hagi transcendit fins ara.
Hi ha altres fonts que sostenen que el jutge Manuel García-Castellón té oberta una altra causa relacionada amb una trama russa. A banda, manté oberta la causa contra Tsunami Democràtic, i una tercera pels tretze activistes dels CDR acusats de terrorisme. Es dona la circumstància que el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, el magistrat Joaquín Aguirre, va iniciar l’octubre passat una investigació amb una trentena d’acusats sobre suposat finançament del govern de Puigdemont a Waterloo, amb l’ús de criptomonedes i la possible implicació d’un grup rus. També les accions del Tsunami, que es podrien trepitjar amb la causa secreta de l’Audiencia Nacional. L’empresari Oriol Soler estaria en les dues causes.
El cas ara arxivat pel jutge de Madrid té l’origen en un informe de la Comissaria General d’Informació de la Policía Nacional, datat el 28 d’octubre del 2019, alertant de la suposada ingerència russa en l’1-O i sol·licitant l’obertura de diligències. Nou mesos després, el juliol del 2020, el jutjat va dictar una interlocutòria d’arxivament de les actuacions d’acord amb el criteri de la fiscalia. En un dur escrit, el tinent fiscal de l’Audiencia Nacional, Miguel Ángel Carballo, retreu als agents que en aquest temps només hagin aportat el testimoni d’un informant i informacions publicades en mitjans de comunicació.
El novembre del 2019, El País va revelar l’obertura d’una investigació secreta per la presència a Catalunya, el setembre del 2017, de Serguei Fedotov, nom en clau de Denís Serguéiev, general del servei exterior de la intel·ligència militar russa (GRU). Es va interpretar com un vincle amb la causa catalana, ara desmentit, ja que Fedotov, de pas a Barcelona, es dirigia Suïssa.