Política

L’eclosió de l’extrema dreta

Els experts atribueixen l’èxit de Vox a l’esclat del nacionalisme espanyol contra el procés independentista català

La formació sorgida del PP integra dirigents de la ultradreta catalana i valenciana

El no a les ‘nacionalidades’ ha persistit en la dreta espanyola
Agulló és víctima de la violència feixista dels noranta

L’extrema dreta és un feno­men del segle XX perquè s’asso­cia sovint al fei­xisme, tot i que l’his­to­ri­a­dor Joan B. Culla avisa que no són sinònims. El pri­mer terç del segle pas­sat, Culla sosté que les expres­si­ons d’extrema dreta a Cata­lu­nya se situen bàsica­ment en el sis­tema de par­tits i idees d’obediència espa­nyola, en pri­mer terme perquè era un espai més homogènia­ment con­ser­va­dor (defensa de la monar­quia i l’Església catòlica) davant d’un cata­la­nisme on, per exem­ple, la Lliga tenia inte­grants igual­ment con­ser­va­dors però també d’altres que no ho eren gens, “i més aviat va anar pre­va­lent a mesura que avançava el segle un cata­la­nisme de valors repu­bli­cans i anti­cle­ri­cals”.

Els Sin­di­cats Lliu­res, que van assas­si­nar Sal­va­dor Seguí o Fran­cesc Lay­ret, es tro­ben entre la pri­mera extrema dreta cata­lana. En vigílies de la dic­ta­dura de Primo de Rivera, a Cata­lu­nya apa­reix la Unión Monárquica Naci­o­nal, carac­te­rit­zada per l’anti­ca­ta­la­nisme i l’opo­sició vis­ce­ral a l’auto­no­mia. També exis­teix un petit nucli mili­tar de la guar­nició de Bar­ce­lona, La Traza, que coin­ci­deix amb l’arri­bada de Mus­so­lini al poder d’Itàlia i que és con­si­de­rat pels eru­dits el pri­mer embrió del fei­xisme espa­nyol. Dona­ran suport a la dic­ta­dura tot i que Primo de Rivera “no tenia ni el per­fil ni la men­ta­li­tat fei­xista”. Amb la República, hi haurà una munió de gru­pus­cles d’extrema dreta i fei­xis­tit­zants, un petit món d’uns 500 acti­vis­tes, una sopa de lle­tres que “viu a la con­tra de la Gene­ra­li­tat, del Macià, del Com­panys i de tot ple­gat” i que seran ani­qui­lats el 36 en plena revo­lució de la FAI.

“Quan arriba el fran­quisme, tota la política ofi­cial és d’extrema dreta”, con­clou Culla. Ritu­als, uni­for­mes, dis­curs, con­sig­nes, tot. Culla sosté que Franco “era un dic­ta­dor d’extrema dreta, con­ser­va­dor, tra­di­ci­o­nal, ultra­catòlic però amb men­ta­li­tat de mili­tar”. La dic­ta­dura es va fei­xis­tit­zar men­tre els fei­xis­mes euro­peus gua­nya­ven: “A par­tir del 45 va començar a dis­si­mu­lar.” Però milers de per­so­nes havien estat adoc­tri­na­des en la revo­lució falan­gista i la camisa blava.

A par­tir del 77, el pro­blema de l’extrema dreta és que s’asso­cia al fran­quisme –Blas Piñar només acon­se­gueix un dipu­tat i 378.000 vots–. A Cata­lu­nya el més extrem era l’Ali­anza Popu­lar (AP) de Fraga: “Era més una dreta extrema nostàlgica del fran­quisme i van tenir el 3% dels vots. Van tar­dar anys a aixe­car el cap. La gent asso­ci­ava el Fraga amb la dic­ta­dura i els con­sells de minis­tres que havien apro­vat penes de mort.” Quan arriba la decadència de la UCD, Fraga ja ha fet el viatge al cen­tre-dreta, però hi ha idees que no can­vi­a­ran, tam­poc amb el PP: Fraga va dema­nar el no a la Cons­ti­tució pel reco­nei­xe­ment de les naci­o­na­li­da­des; José María Aznar, quan només era un qua­dre poc cone­gut, pro­me­tia que revi­sa­rien el text cons­ti­tu­ci­o­nal.

Per a Culla i altres experts, allò que a Cata­lu­nya ha fet irrom­pre, pri­mer, una “dreta extrema” (Ciu­ta­dans) i, després, “l’extrema dreta” (Vox) ha estat el procés inde­pen­den­tista. L’espai tra­di­ci­o­nal del cen­tre­dreta espa­nyol de Cata­lu­nya s’ha “extre­ma­dre­ta­nit­zat” com a res­posta a l’1-O. L’his­to­ri­a­dor Xavier Casals recorda que Vox no sor­geix dels grups d’ultra­dreta sinó que és una escissió radi­cal del PP que beu de dues fonts: del naci­o­na­lisme espa­nyol de popu­lars bas­cos com Mayor Oreja, María San Gil i el mateix San­ti­ago Abas­cal, iden­ti­fi­cats amb les tesis d’Aznar, i del neo­con­ser­va­do­risme de l’entorn de la pre­si­denta Espe­ranza Aguirre a Madrid. Amb la reforma recen­tra­lit­za­dora de l’Estat com a lema, Vox es pre­senta a les euro­pees del 2014 amb Aleix Vidal-Qua­dras de can­di­dat –i fun­da­dor junt amb Abas­cal–, un Vidal-Qua­dras que feia anys no havia acon­se­guit impo­sar al PP català les tesis anti­ca­ta­la­nis­tes. Quan Abas­cal es con­ver­teix en el líder, radi­ca­litza el dis­curs naci­o­na­lista (Gibral­tar espa­nyol), amb mis­sat­ges islamòfobs, con­tra­ris a la immi­gració i euro­escèptics pro­pis de la ultra­dreta occi­den­tal (pro­posa un mur a Ceuta i Meli­lla).

El peri­o­dista espe­ci­a­lista en ultra­dreta Xavier Rius explica al seu blog que la pri­mera con­seqüència de l’entrada de Vox al Par­la­ment andalús el 2018 va ser la dis­so­lució de grups ultres com Pla­ta­forma per Cata­lu­nya (PxC) de Josep Anglada, exmi­li­tant i can­di­dat dels par­tits de Blas Piñar. Mem­bres de PxC s’inte­gren a Vox, com els diri­gents Juan Gar­riga, cosí del dipu­tat de Vox i ex PP Igna­cio Gar­riga, o Mónica Lora, que esde­ve­nen pre­si­dent i secretària de la ges­tora a Bar­ce­lona. També els líders del bla­ve­risme valencià han aca­bat a Vox, afe­geix el peri­o­dista espe­ci­a­lit­zat Miquel Ramos.

El politòleg madri­leny Gui­llermo Fernández no dubta a afir­mar que l’1-O va gene­rar “por, ràbia, indig­nació, orgull tren­cat”, entre l’elec­to­rat de l’Estat, no només de dreta: “Vox sur­feja aquest des­con­ten­ta­ment naci­o­na­lista.” Una part dels votants del PP, a més, con­si­de­ren que Mari­ano Rajoy és “un tou” i la moció de cen­sura de Sánchez és vista per la dreta com un “ascens il·legítim” amb el suport dels inde­pen­den­tis­tes. A més, al congrés del PP del 2018 Casado s’imposa a Sáenz de San­ta­maría i Abas­cal ho cele­bra com una legi­ti­mació de les posi­ci­ons de Vox. “La idea que hi ha un par­tit lide­rat per un exmem­bre del PP, dis­po­sat a defen­sar la uni­tat d’Espa­nya, que no són tebis, orga­nit­zen coses i són capaços de dir el que no s’atre­veix a dir el PP”, con­clou Fernández.

Ramos explica que els grups neo­na­zis i fei­xis­tes que són fora de Vox avui fan la com­petència als movi­ments soci­als d’esquerra “anant a reco­llir ali­ments i repar­tint-los entre famílies espa­nyo­les en situ­ació de vul­ne­ra­bi­li­tat en comp­tes de ves­tir-se de skins heads per anar a apa­llis­sar gent”. Es tracta d’un canvi estètic, retòric i estratègic que fan amb la crisi econòmica. No es pot com­pa­rar amb els anys noranta, “molt durs, on hi havia ban­des neo­na­zis que ana­ven cada cap de set­mana de cacera i hi va haver molts morts”. Com a símbol de l’anti­fei­xisme des d’ales­ho­res, el jove Gui­llem Agulló. El van matar un any després de l’assas­si­nat de la immi­grant domi­ni­cana Lucre­cia Pérez a Madrid i dos anys després que mates­sin la trans­se­xual Sonia a Bar­ce­lona: “El de Gui­llem va ser un cas sonat pel crim i per la impu­ni­tat del judici.” Es va voler pre­sen­tar com una bara­lla entre joves: “A Gui­llem el van envol­tar qua­tre per­so­nes i una el va apu­nya­lar al cor. Això no és una bara­lla. És un assas­si­nat.”

Perpinyà, en mans ultradretanes

V. Batalla

Perpinyà, la capital de la Catalunya del Nord, és en mans de l’alcalde d’extrema dreta Louis Aliot des del juny del 2020, quan va guanyar les municipals en el seu quart intent. Però tot i ser-ne diputat va amagar la sigla de l’Agrupament Nacional (ex Front Nacional), després d’haver estat secretari general del FN, parella de Marine Le Pen i ideòleg de la candidata a les presidencials del 2012 i el 2017. Des de la seva elecció, Aliot ha acollit el congrés de l’Agrupament Nacional, el juliol passat, preparant Le Pen novament com a candidata. I, de manera sibil·lina però progressiva, ha anat adoptant decisions simbòliques que fan guanyar terreny al nacionalisme francès en detriment de la identitat catalana. És a dir, des del 2021 la bandera francesa figura al costat de la senyera al Castellet, s’ha retirat provisionalment la retolació bilingüe a les entrades de la ciutat i a l’escut s’ha canviat el lema “Perpinyà, la catalana” per “Perpinyà, la radiant”. L’últim episodi és l’intent d’impedir que el monestir de Santa Clara es converteixi en un col·legi liceu de La Bressola per continuar l’ensenyament d’immersió lingüística en català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.