El jutge imputa els comissionistes de les mascaretes de Madrid i els embarga els béns
El Jutjat d’Instrucció 47 de Madrid cita Alberto Luceño i Luis Medina a declarar com a investigats el 25 d’abril
L’alcalde es considera víctima d’una “cacera” contra ell per part de “l’esquerra i el sanchisme”
El titular del Jutjat d’Instrucció 47 de Madrid, Adolfo Carretero, ha citat com a investigats els dos empresaris que es van endur comissions milionàries per la venda de material sanitari defectuós a l’Ajuntament de Madrid en plena pandèmia, Alberto Luceño i Luis Medina Abascal, i els ha embargat els béns.
Segons han confirmat a l’agència Efe fonts del Tribunal Superior de Justicia de Madrid (TSJM), els dos querellats han estat citats a declarar el 25 d’abril, a dos quarts d’una del migdia, per la presumpta comissió dels delictes que denuncia la fiscalia Anticorrupció: falsedat en document mercantil i blanqueig de capitals.
El magistrat va admetre aquest dijous la querella de la fiscalia per suposats delictes d’estafa i blanqueig de capitals. El cas es va destapar quan els bancs on havien ingressat les comissions van avisar el servei de prevenció de blanqueig de capitals, el SEPBLAC, i aquest a la Fiscalia en veure possibles indicis de delicte
El jutge actua a petició del ministeri públic, que pretén assegurar que els dos empresaris retornin almenys part dels diners que al març del 2020, en plena pandèmia, haurien estafat a l’Ajuntament de Madrid mitjançant els contractes que van obtenir fruit dels seus contactes amb un cosí de l’alcalde, José Luis Martínez-Almeida.
El jutge dona per bo el relat de la Fiscalia, que sosté que Medina Abascal, fill del duc de Feria i Naty Abascal, es va aprofitar del fet de ser un personatge públic i de conèixer el cosí de l’alcalde per lligar els contractes amb el consistori.
Segons la querella de la fiscalia, Luceño i Medina, es van embutxacar comissions per un import de més de sis milions de dòlars per tres contractes per portar mascaretes, guants i tests de Covid-19 a l’Ajuntament de Madrid, que va pagar 11,9 milions per aquests contractes, a través d’una empresa de Malàisia.
Anticorrupció assenyala que aquests productes es van pagar a un preu molt superior al que demanava el venedor i tenien una qualitat molt inferior a l’anunciada.
Segons el relat de la fiscalia, Luceño i Medina van adquirir béns de luxe amb els diners guanyats amb aquests contractes, pels quals s’haurien embutxacat comissions de fins al 81%. Tal com demanava la fiscalia Anticorrupció, el jutge els ha embargat aquests béns, entre els quals hi ha un Ferrari 812 Superfast (335.000 euros), un Lamborghini Huracán (299.000 euros), un Aston Martin DBS Superleggera (293.000), un iot (325.515 euros), una casa a la localitat madrilenya de Pozuelo de Alarcón (1,1 milions d’euros) i rellotges d’alta gama.
Martínez-Almeida veu una “cacera” contra ell
L’alcalde de Madrid, José Luís Martínez-Almeida, ha assegurat que no va tenir mai coneixement de la gestió del seu cosí per posar en contacte els dos empresaris amb la seva mà dreta, però no ha explicat per quin motiu el consistori no va actuar quan va tenir coneixement que part del material que havien servit, com els test d’antígens, era inservible. Amb tot, el jutge ha ofert a l’Ajuntament que es personi com a acusació particular.
En una atenció als mitjans, el batlle ha agraït “profundament” el suport que li ha mostrat “en privat i en públic” el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, en un moment en el qual no viu una situació “fàcil” per la pressió mediàtica i per la “cacera” que, segons ell, està adreçant contra ell “l’esquerra i el sanchisme”.
El popular ha fet aquestes declaracions després de presidir la reobertura del Museu de Bombers de Madrid, on també ha estat preguntat per la nova sentència de l’Audiència Nacional al PP per la trama Gürtel, coneguda aquest divendres. L’alcalde ha declinat sobre aquest cas de corrupció que esquitxa el seu partit: “No, escolti, no, ho sento. “Ja en tinc prou amb la situació que visc per opinar d’altres qüestions”.