33 diputats per governar
El 2022 l’ha marcat la ruptura del govern, que ha deixat ERC amb una minoria precària, si bé ha aconseguit derogar la sedició a la taula de diàleg
A Borràs l’han suspès, la repressió no cessa i l’independentisme està dividit com mai
Des que va esclatar el procés sobiranista no hi ha hagut anys tranquils en la política catalana, i aquest 2022 –per molt que el president espanyol, Pedro Sánchez, proclami que el procés s’ha acabat– no ha estat cap excepció. De fet, a manca de cites electorals, ha estat més mogut de l’esperat, amb un fet que l’ha marcat per sobre de tot: la sortida de Junts del govern arran de la consulta interna que va fer el 7 d’octubre, en què es van imposar per 13 punts els partidaris de marxar pel que entenien un greu incompliment per part d’ERC de l’eix nacional del pacte d’investidura, en punts com la manca d’unitat a Madrid i d’una direcció estratègica de l’independentisme, o el desacord en la taula de diàleg.
L’adeu, que es va precipitar arran del debat de política general, ha situat Junts a l’oposició, en un paper que ha exercit sense complexos però amb una repercussió encara difícil de calibrar –es veurà el 2023 en les municipals i segons què passi amb el president a l’exili Carles Puigdemont–, i alhora ha deixat el president Pere Aragonès, que s’ha negat a sotmetre’s a una qüestió de confiança com exigien, amb una precària minoria parlamentària de 33 diputats que estan suant tinta per aprovar fins i tot els decrets llei més innocus. Això sí, l’any acaba amb un acord de pressupostos fet amb els comuns i molt encarrilat amb el PSC, gran rival que fa uns mesos defugien i que ara ja se situa definitivament en el centre polític a Catalunya i com a gran favorit en les enquestes per a les properes eleccions. Paradoxalment, el seu probable suport dona un any més de coll al govern que volen assaltar. Els blocs antagonistes durant més d’una dècada, en tot cas, s’han trencat, i es pot conformar ara un altre tripartit de facto, en espera de si Junts acaba avalant o no l’acord pressupostari, fet que pot dependre també d’equilibris interns encara necessaris.
80
per cent
21
anys d’inhabilitació,
2
reunions de la taula de diàleg
5,4
milions
31
de gener
9
mesos
5
anys
25 per cent de castellà a les aules i un pacte nacional per la llengua
Fa anys que entitats de defensa del català alerten del retrocés de l’ús del català, i un estudi del Consell Superior d’Avaluació posava de manifest a finals del 2021 que el català com a llengua d’interacció dins i fora de les aules ha caigut en picat en els últims quinze anys. La Generalitat ha reaccionat ràpidament enguany amb un pla de xoc per millorar l’ús del català a escoles i instituts. També amb el Pacte Nacional per la Llengua, liderat pel Departament de Cultura, amb 100 mesures per fomentar l’ús del català a tots els sectors. La política activa pel català s’ha reflectit, per exemple, en un acord entre Cultura i Netflix pel qual la plataforma afegeix una dotzena de títols subtitulats o doblats en català. També en l’aparició del Saga, el primer saló de gaming en català. Però la llengua ha viscut enguany l’embat judicial amb una sentència que imposa el 25% en castellà a tota l’educació. El Constitucional ha de decidir encara si tomba o no la normativa catalana aprovada a l’estiu per fer-hi front.