Política

LLUÍS PUIG MARTORELL

ALCALDE DE PALAMÓS (ERC)

“Palamós ha de ser líder en economia blava”

Puig considera que el port i la ciutat s’han d’integrar i complementar mútuament per treure el màxim profit dels recursos econòmics derivats del mar

L’alcalde assenyala que està complint la promesa de “sacsejar” la via pública per millorar la circulació

Sempre hem dit que els apartaments de la urbanització Sant Esteve no ens agradaven
Les xifres de fets delictius al nostre municipi han anat a la baixa en els darrers anys
Pel passeig del Mar ja tenim fet tot el procés participatiu i ja s’està redactant el projecte

En les eleccions municipals del 2019, ERC-Palamós i Sant Joan va aconseguir la majoria absoluta amb 10 regidors. Aquest resultat va ser un vot de confiança rotund per a Lluís Puig Martorell (Palamós, 1980), que ja havia ocupat l’alcaldia en el mandat anterior gràcies a un pacte de govern amb CiU/PDeCAT. Puig repetirà novament com a cap de llista en les properes eleccions municipals del mes de maig amb el propòsit de revalidar el seu mandat.

Per a vostè, per al seu equip de govern, quins són els trets que marquen aquest mandat que s’acaba el proper mes de maig?
Aquest últim mandat ha estat molt especial. Hi ha hagut diverses circumstàncies externes que l’han condicionat. Primer vam tenir el temporal Glòria i després l’epidèmia de covid, que també ha afectat el ritme de les administracions i que ha estat un fre per a la gestió ordinària. I hem acabat amb la crisi d’Ucraïna i l’augment de costos que ha comportat a tots els nivells. Ha estat un mandat convuls, però tot i així nosaltres hem aconseguit fer la nostra feina, readaptant-nos a cada moment i tenint ben present el lema amb què que vam iniciar el nostre camí de govern, ja fa vuit anys: treballar per a les persones del municipi. Per exemple, millorant l’àmbit de circulació: vam entrar dient que la via pública de Palamós necessitava una sacsejada i crec que ho estem fent i ho hem de continuar fent, perquè encara tenim molts temes pendents. També hem apostat fort pel turisme sostenible, a l’entorn de la natura i de la gastronomia, i especialment del peix. I tot procurant sempre que tothom pugui desenvolupar al màxim la seva vida al municipi, tant laboralment com socialment.
En el desenvolupament econòmic de Palamós, el port, que depèn de la Generalitat, hi té un paper fonamental. Com hi pot intervenir l’Ajuntament?
El que nosaltres hem fet en aquests vuit anys és millorar molt unes relacions que havien estat tenses en èpoques anteriors i hem aconseguit mantenir un diàleg fluid. Hem presentat propostes per al futur pla director que ha de regir el port en els propers 20 o 25 anys i creiem que, per exemple, es pot millorar l’àmbit viari de manera que no hi hagi barreres amb la Vila. El turisme de creuers, la nàutica recreativa i el tràfic de mercaderies aporten riquesa i uns serveis que generen llocs de treball. Però també la pesca, que ha estat un dels emblemes del nostre equip de govern, ja que a través del projecte Palamós Peix hem volgut fer visible que és un eix fonamental en la dinamització econòmica. Per tot plegat, Palamós ha de ser líder en economia blava, aquest terme que ara està tant de moda però que al nostre municipi té més sentit que enlloc.
L’hospital és un altre equipament que transcendeix l’àmbit local. Atès que l’Ajuntament forma part del patronat que el regeix, com i quan té previst desenvolupar el nou projecte?
Aquesta qüestió està molt avançada. És obvi, notori i reconegut per tothom que l’Hospital de Palamós necessita un creixement perquè està al límit de la seva capacitat i també està consensuat que s’ha de quedar a Palamós. En els darrers temps hem mantingut reunions amb el Departament de Salut i crec que en les properes setmanes podrem anunciar on es farà.
En matèria urbanística, es detecta inquietud entre els palamosins pel possible creixement en zones més properes a la costa com la Ronda Est o la zona de la Pineda d’en Gori.
Els propers desenvolupaments urbanístics que es faran al municipi seran a l’entorn del carrer d’Enric Vincke i la seva prolongació. Ara mateix són les zones més actives i creiem que en els propers anys el municipi creixerà per aquesta zona del Pla de Sant Joan. Al sector de la Ronda Est no tenim notícies que ara mateix hi hagi noves promocions en marxa, però jo ho deslligaria de la construcció dels edificis d’apartaments, darrere de la Pineda d’en Gori, que va ser un fet puntual.
Puntual però molt polèmic.
Sempre expliquem que aquesta qüestió té un recorregut molt llarg. Aquests edificis són més de la urbanització de Sant Esteve que de la Pineda d’en Gori. Ha de quedar molt clar a tothom que la pineda està protegida i que s’hi ha portat a terme una protecció paisatgística i de renaturalització que ha millorat molt tot l’entorn. Els edificis de la urbanització de Sant Esteve comencen el seu recorregut l’any 1992. El 2007, amb la reforma del POUM, s’aconsegueix enretirar-los, i el que és clar és que nosaltres, com a Ajuntament, no podíem afrontar una desurbanització perquè hauria suposat fer unes compensacions econòmiques enormes als propietaris. La Generalitat tenia un marge més gran d’actuació i, tot i que amb el pla director dels sòls no sostenibles s’ha avançat en molts àmbits, aquest cas no hi va entrar perquè es va considerar que no era prioritari en el marc de la Costa Brava. Com a equip de govern, sempre hem dit que aquells edificis no ens agradaven.
Podria passar el mateix amb el rerefons de Castell?
No. Castell està absolutament protegit. Són uns terrenys que va adquirir la Generalitat fa molts anys. El que sí que ha fet aquest Ajuntament, especialment en aquest darrer mandat, és protegir-ne l’equilibri natural i fer-ho compatible amb el gaudi d’un nombre de visitants que cada any augmenta. Hem endarrerit l’aparcament i hem canalitzat la circulació de gent per protegir l’entorn. També hem reformat el camí de ronda i ara es pot anar de Palamós a Castell amb molta més comoditat. També podem parlar de l’acord amb el Departament d’Acció Climàtica perquè ens cedeixin les barraques d’en Sert, que són sobre la mateixa platja, per convertir-les en un centre d’interpretació i serveis. Castell és la joia natural del nostre municipi i aquest equip de govern n’és plenament conscient.
Preocupa que l’escola Vila-romà s’ampliï amb barracons. Aquesta perspectiva pot canviar a curt termini?
Sí. S’està treballant amb la direcció de l’escola i amb el Departament d’Educació per intentar que, per tots els mitjans possibles, no calgui la implantació de barracons. Estem treballant amb diverses opcions i tan bon punt hi hagi acords per habilitar espais suficients per a tots els alumnes, sense utilitzar barracons, ho farem públic.
Tampoc no tenia bones perspectives l’estació d’autobusos.
Estem a punt de poder anunciar que ja es començarà la licitació de les obres. Hi ha hagut un petit entrebanc en la qüestió dels terrenys que l’Ajuntament ha de cedir a Transports de la Generalitat perquè pugui construir l’estació, però està a punt de ser resolt. En els propers mesos posarem aquests terrenys a disposició de la Generalitat, que ja podrà anunciar la licitació de les obres de construcció.
Recentment ha augmentat la plantilla de la policia local. Té a veure amb un increment en els problemes de seguretat?
Té a veure amb la gestió habitual i natural de la plantilla. Hem tingut, per exemple, alguna baixa de llarga durada, alguna jubilació parcial, i el que hem intentat és reestructurar i ordenar la plantilla perquè hi hagi els comandaments i els agents necessaris. I, sobretot, que els relleus que hi pugui haver siguin més ràpids del que era habitual. Això ha fet que hi hagi un major nombre d’agents efectius, i creiem que això s’ha notat. Les xifres de fets delictius al nostre municipi han anat a la baixa en els darrers anys. Estem molt contents de la feina feta i ho hem d’agrair tant a l’inspector en cap com al regidor de Seguretat Ciutadana, que hi han estat molt a sobre.
Hi ha normalitat en l’àmbit de la cultura?
Hem volgut donar a la cultura la importància que es mereix. S’ha anat ampliant Amb so de cobla, que és un festival de la sardana referent a Catalunya. Hem habilitat una nova sala de representació polivalent al Teatre La Gorga. D’aquí a poques setmanes començaran les obres a la plaça Sarquella, un espai de divulgació cultural a l’aire lliure. Ens hem centrat a ampliar i dotar de més serveis l’activitat cultural i jo crec que això s’ha notat en l’augment que hi ha hagut en els darrers quatre anys.
Els canvis en els aparcaments de la platja i els dubtes sobre el projecte de l’Equitativa han alarmat sobre les previsions de l’Ajuntament en relació amb les necessitats d’aparcament?
Fa temps que estem treballant amb un sistema que millori la rotació de vehicles de manera semblant a com s’ha fet en l’aparcament del carrer Cervantes –aquest estiu, en l’aparcament de sauló de la platja o en noves zones com el nucli antic–, perquè així aconseguim que hi hagi mobilitat de vehicles i es trobi aparcament més fàcilment. També treballem amb aparcaments dissuasius gratuïts a l’entorn del nucli urbà. Se’n va obrir un al carrer Riera, se n’ha ampliat un altre al carrer Santiago Bañeras i en les properes setmanes se n’obrirà un de nou al barri de la Rutlla Alta. Però també seguim treballant per crear aparcaments al centre. El de l’Equitativa n’és un, però amb aquest treball que explicàvem amb Ports de la Generalitat, també hem insistit molt perquè en el marc del port hi hagi aparcaments que puguin ajudar en les necessitats que tenim a l’estiu al centre.
Especialment als municipis costaners, on el preu del sòl és molt elevat, a les famílies amb pocs recursos i els joves que es volen emancipar els costa trobar habitatge. En quina línia treballa l’Ajuntament per afrontar aquest problema?
Hem començat a fer-ho. En aquest darrer mandat hem tingut l’oportunitat d’adquirir cinc habitatges destinats a emergència habitacional i a persones amb pocs recursos que es troben amb dificultats. Hem posat en marxa la primera cooperativa en cessió d’ús de les comarques gironines i esperem que en els propers mesos quedi consolidat i omplert en tota la capacitat que té l’edifici. Recomano als palamosins i palamosines que se n’informin perquè crec que és un bon recurs, especialment perquè els joves puguin entrar al seu primer habitatge. I també estem treballant perquè, quan s’obri el nou tram del carrer d’Enric Vincke i hi hagi solars disponibles, se n’hi habilitin per construir-hi habitatge destinat a lloguer social.
Amb quin esperit us presenteu a les eleccions, després d’haver governat ja vuit anys, els darrers quatre amb una molt còmoda majoria absoluta?
Doncs amb moltes ganes i amb l’esperit de seguir treballant pel municipi. Els darrers quatre anys han estat complicats perquè hem hagut de fer molts reajustaments per mirar de donar resposta a les necessitats que se’ns plantejaven i tenim moltes ganes d’acabar alguns projectes que ja tenim encaminats. Ens fa molta il·lusió veure com quedarà el pla director del Port, que pensem que és una oportunitat única per al municipi, que afecta una part fonamental de la façana marítima i que ha de ser un punt vital de creació d’oportunitats per al municipi. O el passeig del Mar, que ja té fet tot el procés participatiu i ja se n’està redactant el projecte.
Teresa Ferrés concorrerà a les eleccions amb la candidatura independent de Tots per l’Empordà. La presència de la que fou alcaldessa amb el PSC fa pensar que el cistell de vots es redistribuirà. Perdre la majoria absoluta es pot interpretar com un pas enrere per a ERC?
Nosaltres treballem perquè el màxim de gent del nostre municipi ens torni a fer confiança. I això passarà si tenim un bon programa, si tenim una bona llista i si la gent considera que Lluís Puig és un bon candidat per repetir a l’alcaldia. No ens agrada emmirallar-nos en els altres i sí que ens agrada parlar amb la gent perquè ens facin veure quines qüestions els han agradat de la nostra acció de govern i quines no. Òbviament, quan un és al govern ha de prendre decisions i a vegades no són compartides per tothom. Que tinguem majoria o no, això ho definirà la ciutadania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.