regne unit
El caos del ‘Brexit’ es multiplica
El Regne Unit comença a aplicar els controls fronterers posposats cinc cops des de la sortida de la UE
S’exigiran certificats sanitaris als productes d’origen animal i vegetal i, a partir de l’abril, controls físics
Moltes empreses han deixat d’exportar a la UE i es tem que un gran nombre hagin de tancar
Des que es va consumar el Brexit, el gener del 2021, el caos ha regnat a la frontera britànica, moltes empreses han deixat d’importar de la Unió Europea (UE) i d’exportar-hi i s’ha convertit en habitual veure prestatges buits als supermercats del país perquè els productes no arriben. I tot això sense que s’implementessin tots els controls a la frontera britànica perquè no estaven preparats. Fins a cinc cops s’han postergat els controls al Regne Unit gràcies a concessions de la UE. La UE els va aplicar des del primer dia. Però, aquest any, implementaran progressivament els acords per a la majoria de productes. El govern britànic ha presentat un pla que sembla que no convenç les empreses.
El pla governamental es diu Model Operatiu d’Objectius Fronterers i entra en vigor dimecres. S’introduirà en tres fases. En la primera, els exportadors de productes animals i vegetals de la UE, com ara ous, lactis, carn i baies, hauran de presentar uns certificats sanitaris d’exportació a les autoritats britàniques. A partir del 30 d’abril, començaran els controls físics. A partir del 31 d’octubre, s’hauran de presentar certificats de seguretat.
Un portaveu del govern va dir: “Seguim compromesos a oferir la frontera més avançada del món.” Es refereix a l’anunci recent del govern que, a partir del 2025, es podrà entrar i sortir del país sense passaport, només amb un reconeixement facial automàtic a l’estil de Dubai o Austràlia, convertint la frontera britànica en invisible i en “la més moderna del món”. Doncs bé, sembla que la frontera més ràpida per als ciutadans contrastarà amb la més lenta per als exportadors. O almenys això és el que es desprèn de la reacció del sector empresarial.
Nova onada de carències
Els importadors i exportadors britànics temen el pitjor a partir de dimecres, quan hauran de començar a presentar els certificats sanitaris. Les empreses britàniques ja han advertit d’una nova onada d’interrupcions comercials i de carència de productes i més estanteries buides als supermercats perquè els exportadors europeus i britànics no estan preparats per als canvis de duanes britàniques i la infraestructura portuària britànica tampoc no ho està.
L’empresària asturiana Encina Barragán es veurà plenament afectada. Barragán va arribar al Regne Unit fa 32 anys i en fa 8 que va crear l’empresa The Ojo Food, que es dedica a importar embotit espanyol al Regne Unit. “Serà un caos total perquè calen més documents –explica en declaracions a El Punt Avui– i aquests documents tenen un cost, sobretot aquí al Regne Unit, i ja ens han pujat d’entrada un 5% més les tarifes, cosa que a l’Estat espanyol no han fet.” I avisa que això incrementarà la demora en les entregues, “perquè cal temps per aconseguir aquest tipus de documents”. “Parlem d’un increment de potser d’una setmana més.”
“No sé si el personal aquí al Regne Unit estarà a punt i si tindrà la preparació adequada per saber gestionar aquest nou tipus de documents i com introduir-los en el sistema –hi afegeix Barragán–. Crec que el mes de febrer serà un caos a la frontera i que hi haurà uns retards i unes cues a la frontera del Regne Unit que dificultaran l’entrada de les mercaderies, i veurem més prestatges buits.”
La Cambra de Comerç britànica ha advertit que hi ha un risc molt gran de congestió i retards quan els controls comencin a l’abril i ha denunciat que les empreses encara no tenen informació, no saben què passarà. El Regne Unit importa fins a un 70% dels aliments frescos de la UE durant els mesos d’hivern i el 30% els mesos més càlids, època en què fins a mil camions diaris arriben als seus ports. Per la seva banda, l’Associació Britànica de Processadors de Carn està preocupada perquè la manca de capacitat veterinària a la UE pugui frenar la certificació sanitària.
La Unió Nacional d’Agricultors britànics ha advertit que els canvis del mes d’abril podrien causar llargs retards i provocar que les plantes es danyin o es destrueixin i això condueixi al tancament de moltes empreses. “El que aterreix els productors és tenir lliuraments inutilitzables i que qualsevol retard innecessari podria provocar la destrucció d’estocs, i això, finalment, afectarà les empreses de la manera més profunda que es pugui imaginar”, ha advertit un portaveu dels agricultors.
La sortida del Regne Unit de la UE va provocar que molts exportadors britànics, com ara The Ojo Food, deixessin de vendre a països de la UE. “A nosaltres ens ha afectat moltíssim, perquè just abans exportàvem a França i altres estats de la Unió Europea i, un cop es va implementar el Brexit, vam haver de deixar d’exportar a tots aquests països. Penso que això ha estat un error, ja que abans teníem un pastís amb 28 trossets i, ara, només tenim un pastís petitó amb un trosset sol. El poder d’expansió i creixement, no només del meu negoci sinó de qualsevol altre negoci [després del Brexit], està molt limitat”. S’han disparat els costos i el temps d’entrega. Barragán se sent enganyada perquè, diu, el govern britànic els cobra pels nous certificats, cosa que no fa el govern espanyol. I sentencia: “En aquell moment, se’ns va dir que era un acord lliure i gratuït, i de gratuït i lliure no en té res.”