colòmbia
El govern i l’ELN prorroguen sis mesos més l’alto el foc bilateral
La guerrilla s’ha compromès a suspendre “les retencions de caràcter econòmic”
El govern de Colòmbia i l’Exèrcit d’Alliberament de Nacional (ELN) van acordar aquest dilluns a la capital de Cuba, l’Havana, prorrogar sis mesos més l’alto el foc bilateral, nacional i temporal, minuts abans de concloure el pactat fa sis mesos i ampliat set dies més la setmana passada.
L’acord destaca que l’ELN es compromet a més durant el període de treva a “suspendre de manera unilateral i temporal les retencions –segrestos–amb finalitats econòmiques”, una decisió inèdita de la guerrilla i que serà “objecte de seguiment” per part del Mecanisme de Verificació.
En el text firmat per les dues delegacions no s’aborden els avenços en altres temes clau que s’han negociat en les últimes setmanes a la capital cubana, com la participació de la societat civil o les zones crítiques. Aquests temes s’abordaran probablement en la clausura del sisè cicle de converses.
La pròrroga del cessament de les hostilitats era el punt fonamental de les converses de pau. Totes dues parts van posar per escrit al final del cinquè cicle, celebrat a Mèxic l’estiu passat, que tenien la “voluntat” de mantenir-lo, tot i les diferències pel que fa als detalls.
La guerrilla demanava “garanties” que el cessament del foc complís “la seva funció principal”, que des del seu punt de vista és millorar les condicions de vida i els drets humans de la població civil de les zones afectades pel conflicte.
Per la seva banda, el govern colombià, presidit per Gustavo Petro, volia ampliar els termes i el conjunt d’accions violentes prohibides en el cessament de les hostilitats, en al·lusió, especialment, a les retencions econòmiques o segrestos. El cap de la Missió de Verificació de les Nacions Unides a Colòmbia, Carlos Ruiz Massieu, ha celebrat la pròrroga de l’alto el foc i ha “saludat” la decisió de l’ELN de suspendre els segrestos econòmics.
“L’acord mostra la maduresa del procés i el compromís de les parts amb la construcció de la pau”, ha destacat Ruiz Massieu, en declaracions recollides per les agències internacionals.
L’alto el foc entre el govern de Colòmbia i la guerrilla va entrar en vigor el 3 d’agost passat, segons va decretar el Ministeri de Defensa colombià, juntament amb un mecanisme de seguiment i verificació, la responsabilitat del qual és denunciar mitjançant informes les possibles violacions de la treva.