Política

política

Aragonès matisa que el fons de solidaritat proposat ha de ser temporal

El lliga al fet que tots els territoris hagin de complir objectius econòmics que els permetin deixar de dependre’n

Recorda a Sánchez que es va comprometre a una negociació bilateral d’un finançament singular, i que per a moltes votacions al Congrés aquesta “serà una qüestió clau”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha matisat aquest matí que el fons de solidaritat territorial que el govern inclou en la proposta que ahir va presentar de finançament singular per a Catalunya hauria de ser provisional i tenir data de caducitat. “Seria una aportació fixada bilateralment, sotmesa a objectius i limitada en el temps”, ha aprofundit, durant un esmorzar organitzat per Europa Press a Madrid, en què ho ha comparat amb l’actual sistema que s’aplica en el conjunt de la UE, que inclou un seguit de topalls i condicions als estats. Segons el president, així, si durant la negociació amb l’Estat no es fixen uns objectius relacionats amb el grau de desenvolupament econòmic, la millora de la competitivitat, la consolidació dels comptes públics o l’augment de la capacitat fiscal de tots els territoris, es donarà el “missatge” de “desincentivar” precisament el seu esforç, i propiciarà que s’eternitzi la situació. “Si va millorant el grau de cohesió territorial, podrà acabar-se l’aportació”, ha conclòs, sense donar un límit temporal precís.

Tot i que el govern espanyol ja ha rebutjat la proposta i ha dit que vol emprendre una negociació multilateral, el president ha estat molt taxatiu en negar-s’hi: “Jo no negociaré amb altres territoris, no els hi diré quin sistema han de tenir, com no acceptaré que condicionin quins recursos han d’arribar a Catalunya”. En aquest sentit, a més, ha pronosticat que una negociació multilateral en el moment actual acabaria sense acord, en un context d’alta crispació i polarització i amb una majoria de comunitats de règim comú governades pel PP. “Algú s’imagina que així serà possible un acord?”, s’ha preguntat, per concloure: “el millor acord també serà l’acord possible”. Que segons ell és el bilateral.

En aquest sentit, el president també ha recordat que en el marc dels acords d’investidura de Pedro Sánchez es va pactar una comissió bilateral específica entre governs que havia d’afrontar precisament aquesta negociació per millorar el finançament dels serveis públics a Catalunya, i ha insistit que “caldrà complir” el pacte. “Per tant, s’hauran d’asseure”, ha etzibat. I en la mateixa línia ha constatat que la conjuntura parlamentària al Congrés els dona una oportunitat que s’ha “d’aprofitar”. “Queden tres anys en què podem arribar a un acord, ja que per a moltes decisions caldrà el vot dels partits catalans i aquesta serà una qüestió central”, ha advertit. I en aquest punt Aragonès ha conjugat una equació “normal” en política: “Es podrà arribar a nous acords si es compleixen els anteriors”.

El president ha subratllat que hi ha un suport majoritari entre les entitats socioeconòmiques i també molt transversal entre votants de tots els partits a Catalunya per reclamar un sistema de concert econòmic, i fins i tot ha recordat que el Parlament, en el marc de les conclusions d’una comissió d’estudi sobre el finançament, ja va votar àmpliament, amb el vot de tots els partits sobiranistes inclosos els comuns, per impulsar una llei que garanteixi un finançament singular que acabi amb el dèficit fiscal. Per tot plegat confia que la proposta actual del govern pugui formar part d’una “agenda compartida amb altres forces polítiques del catalanisme”, com ara Junts, però també fins i tot “més enllà de l’independentisme”, com fins i tot el PSC. “Si realment vol defensar els interessos de la ciutadania de Catalunya li hauria de donar suport”, ha etzibat als de Salvador Illa, a qui ha reclamat que “per una vegada” defensi els interessos de la ciutadania catalana i no del PSOE.

Vol governar en solitari

En clau preelectoral, Aragonès s’ha mostrat convençut que pot guanyar el 12-M i s’ha negat a triar si preferiria governar amb Junts o el PSC. “El meu objectiu és poder continuar amb un govern d’ERC amb vocació àmplia, que representa més d’un partit, i amb molta més força”, ha assegurat, tot indicant que “si algú vol mirar el programa avançat d’ERC, que miri el projecte de pressupostos”. Abans, en una entrevista a RTVE, la vicepresidenta Laura Vilagrà havia evitat també vetar cap possible aliança postelectoral, però sí que ha dit que només pactaran amb partits “que defensin un referèndum d’autodeterminació”, fet que exclouria el PSC, amb qui també els allunya precisament el fet que no defensa un finançament singular.

Passos pel referèndum

Pel que fa a la taula de negociació on s’hauria d’entrar ara a parlar d’un referèndum, precisament, Aragonès ha avançat que “en els propers dies” hi haurà novetats pel que fa al procés d’interlocució i diàleg que fa quatre anys que s’està duent a terme des d’ERC amb l’acompanyament de figures internacionals. “Hem fet feina en els últims temps per enfortir el clima i la dinàmica de negociació”, ha dit, tot remetent-se als acords d’investidura entre ERC i PSOE que també incloïen verificadors entre ambdues parts. El president ha reiterat que els catalans han de poder decidir “lliurement i no per imposició” la seva pertinença a l’Estat espanyol, ja que mantenir-hi una majoria “a la força” encara generarà “més conflicte”. Per això ha dit que cal escoltar la gent i que les lleis es poden canviar. “Deu no va fixar com un manament la unitat d’Espanya”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.