Política

estats units

L’alcalde de Nova York, acusat de corrupció

Eric Adams era investigat per l’FBI per donacions de Turquia a la seva campanya per l’alcaldia

El batlle es converteix en el primer en la història de la ciutat que s’enfronta a càrrecs federals en l’exercici del seu mandat

L’alcalde de Nova York, el demòcrata Eric Adams, ha estat acusat oficialment aquest dijous de cinc delictes federals relacionats amb suborn, frau i petició de donacions il·legals al govern turc per a la seva campanya a l’alcaldia de la ciutat el 2021. L’acusació converteix Adams en el primer alcalde de la història de la ciutat més gran dels Estats Units en ser acusat en l’exercici del càrrec. L’exsenador demòcrata i antic capità de la policia de Nova York, de 64 anys, va arribar a l’alcaldia de Nova York el 2022 i es va presentar com la nova cara del Partit Demòcrata, prometent mà dura contra la delinqüència i un compromís per impulsar la ciutat després de la pandèmia de la Covid-19. Després de tres anys de mandat marcats per les crítiques per les seves festes nocturnes i els seus conflictes amb la despesa municipal en educació, Adams s’enfronta a una acusació federal que posa en perill la seva continuïtat en el càrrec i amenaça el futur de la seva carrera política.

L’acusació és la culminació d’una investigació federal que s’ha allargat un mes sobre violacions de recaptació de fons de campanya i influència estrangera, sense que s’hagin concretat els càrrecs.

El diari The New York Times explica que la investigació s’ha centrat sobre suposades donacions il·legals a la seva campanya electoral vinculades amb Turquia i l’autorització donada a Ankara per construir un gratacel davant la seu de l’ONU amb l’objectiu d’allotjar la missió del país presidit per Recep Tayyip Erdogan i el seu consolat general. L’acusació contra l’alcalde de Nova York culmina una crisi a l’Ajuntament de la ciutat més gran dels Estats Units en la qual almenys quatre investigacions federals, tres d’elles dirigides per un tribunal de districte de Manhattan, han posat en el punt de mira a persones de l’òrbita d’Adams i a alts càrrecs de la seva administració. Precisament, aquesta setmana l’equip d’Adams s’ha vist sacsejat per les dimissions del comissionat de Sanitat, Ashwin Vasan, i del responsable d’Educació, David Banks, un amic íntim seu i el departament del qual gestiona el sistema educatiu públic de la ciutat, que atén a un milió d’estudiants. Unes renúncies que es faran efectives a final d’any i que segueixen a les sortides del cap del Departament de la Policia de Nova York Edward Caban –que va renunciar un any després d’assumir el càrrec– i de Lisa Zornberg, principal assessora legal d’Adams.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia