Política

política

Hisenda manté la cessió a la Generalitat de la gestió de l’IRPF del 2025

Montero deman el suport a Junts per al traspàs i pels pressupostos

Sánchez promet als presidents autonòmics un fons d’anivellament financer mentre no s’enllesteix el nou sistema de finançament autonòmic

La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, garanteix els terminis per a una part del nou finançament per a catalunya. Montero ha reafirmat avui a Cerdanyola que la cessió de la recaptació de l’IRPF a la Generalitat es farà efectiva abans de la campanya de la renda del 2025. “Insisteixo que el compromís és ferm respecte a l’acord”, ha dit Montero en una atenció als mitjans al centre tecnològic d’Eurecat. La ministra d’Hisenda ha assegurat que la data al calendari per la cessió de l’impost de la renda de les persones físiques és “clara” i ha convidat Junts a participar de la negociació d’un acord que “avança en la direcció correcta” perquè amplia l’autogovern català, i aquest “no és un debat tancat a dos partits polítics”.

Montero ha insistit avui que l’executiu central manté l’objectiu de “complir l’acord entre el PSC i ERC”, tot i la “complexitat” que generarà la modificació, i ha asseverat que es tracta de “reconèixer una singularitat que gens va en detriment d’altres comunitats autònomes”. “Al nostre ordenament ja es recull aquesta realitat diferenciada, com és el cas de les Illes Canàries, que també disposen d’un règim especial”, ha recordat la vicepresidenta.

Montero considera contradictori que les comunitats autònomes governades pels populars plantegin abaixar impostos “mentre demanen més diners al govern central i després el PP al congrés voti en contra l’objectiu de dèficit proposat”. “Faig una crida al PP per a què reconsideri la seva posició”, ha reclamat, mentre també ha estès la mà a també Junts per tancar un acord el més aviat possible.

En aquest sentit, el president del govern de l’Estat, Pedro Sánchez, ha promès aquest dijous al president de Múrcia, Fernando López Miras, que el nou sistema de finançament aportarà més recursos a totes les comunitats autònomes, també a Múrcia. Sánchez ha rebut avui els presidents de Múrcia i el País Valencià, i ara hofa amb el de Castella-La Manxa a Moncloa, per abordar la reforma del finançament. Segons el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, en aquesta reunió el president espanyol també ha “pres nota” de la petició dels presidents autonòmics del PP perquè es creï un fons d’anivellament transitori mentre no s’aprova definitivament el nou sistema de finançament. Tant Carlos Mazón com Fernando López Miras han aprofitat les seves reunions Sánchez per carregar novament contra el “finançament singular” per Catalunya. López Miras li ha tramés que li preocupa “s’afecti el principi de solidaritat i el principi d’igualtat i, evidentment, li he transmès que com a president de la Regió de Múrcia jo no puc permetre que es tracti de manera diferent a la comunitat autònoma de Catalunya respecte a Múrcia”. “Ell m’ha garantit que aquest acord no suposa la ruptura del principi de solidaritat ni d’igualtat, per això crec que és impossible d’afirmar”, ha reblat. Mazón ha resumit l’oposició frontal del PP al “cupo separatista” per a Catalunya i ha demanat a Sánchez que es desdigui de l’acord per reformar el finançament: “Ho demanem nosaltres, la Comunitat Valenciana, que som els pitjor finançats”. Mazón i Sánchez haurien pactat crear una comissió tècnica per a tractar el retorn de la Dama a Elx, la revisió del cabal ecològic al llac de l’Albufera i una més gran aportació estatal al pla per a l’automòbil que inclogui ajuts a Ford.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia