Política

JOSEP MANEL XIMENIS

ALCALDE D'ARENYS DE MUNT DE LA CUP

“Estem més a prop de la independència que mai”

L'alcalde arenyenc, al capdavant de la regidoria d'Hisenda, mira de fer aflorar els deutes i pagar factures per afrontar una situació econòmica complicada

Les prioritats són reclamar que s'acabi la canalització de la riera i fer la residència

Ximenis confia que ERC acabi entrant al govern, on ja hi ha CiU, perquè “té un bon equip”

Alcalde de tardes
Ximenis compagina la seva feina al banc amb la feina d'alcalde a les tardes. Nascut a Barcelona el 1962, va traslladar-se al poble fa 25 anys, on es va casar i té dos fills. Va entrar en política com a regidor d'ERC però va marxar del partit i es va presentar el 2007 sota les sigles de la CUP. Ha estat el promotor de la moció sobre les consultes independentistes.
Només arribar hem volgut fer aflorar l'endeutament per saber la magnitud del problema

C

om li prova l'alcal­dia?

Bé. Hi ha un punt de res­pon­sa­bi­li­tat i també un seguit de temes que no esperàvem.

Com el munt de fac­tu­res endar­re­ri­des per pagar?

Només arri­bar hem vol­gut fer aflo­rar l'endeu­ta­ment real. Volem saber la mag­ni­tud del pro­blema per solu­ci­o­nar-lo. Hem tro­bat prop de 1.200 fac­tu­res endar­re­ri­des i par­ti­des pres­su­postàries sense diners.

Ara a l'agost cor­ren a fer qua­drar el pres­su­post.

Serà la manera de poder tan­car l'exer­cici. Volem aco­llir-nos a la línia ICO que dóna el govern espa­nyol per pagar fac­tu­res pen­dents. No tenim cap altra opció. Es pagarà als proveïdors via con­fir­mació de paga­ments, en què l'Ajun­ta­ment nego­cia a favor dels proveïdors. Tot i que el paga­ment serà llarg, pot­ser dos anys, es podran avançar, que els proveïdors tin­guin líquid. Després de pagar el milió d'euros estem pagant uns 30.000 euros cada mes, no podem pagar més.

Ha estat el pri­mer mal­de­cap?

Una vegada fet això la nos­tra intenció amb les fac­tu­res noves és pagar a 50 dies. Les admi­nis­tra­ci­ons ens estan reduint les apor­ta­ci­ons i els ingres­sos van a la baixa. Tenim un altre pro­blema afe­git, que molts ser­veis eren amb con­ces­si­ons a llarg ter­mini. Abans era interes­sant per fer pre­vi­si­ons de paga­ment, però ara les des­pe­ses són fixes i el marge de mani­o­bra es va estre­nyent.

Abai­xar-se els sous ha ser­vit de poc amb aquest pano­rama.

Hem estal­viat uns 110.000 euros a l'any sense cap dedi­cació. Tenim uns sous de 1.140 euros l'alcalde, de 580 els regi­dors del govern i uns 250 euros els que estan a l'opo­sició.

Com va el flir­teig amb ERC perquè entri al govern?

Espe­rem una res­posta en breu, però con­fio que aca­bin entrant, perquè tenen un bon equip. La rea­li­tat, però, és que el gua­nya­dor clar de les elec­ci­ons és la CUP i tre­ba­llar pel poble no és afer­rar-se a l'alcal­dia.

Pro­moure la con­sulta inde­pen­den­tista creu que l'ha por­tat a l'alcal­dia?

No, aquí el que ha pas­sat en tot cas és que ha pro­vo­cat que tinguéssim un bon equip. Es va sumar molta gent amb un pro­grama inno­va­dor i arris­cat.

Què queda de l'onada inde­pen­den­tista?

Estem més a prop de la inde­pendència que mai. El poble català ha per­dut la por i ara la veiem pos­si­ble. Va ser una cro­ada com­pli­cada, però va donar molt de joc al país. Va fer que es pro­nun­ci­es­sin tres pre­si­dents de la Gene­ra­li­tat a favor de la inde­pendència.

I el pas següent?

Tenim l'assem­blea naci­o­nal cata­lana per con­ti­nuar tre­ba­llant amb una data simbòlica del 2014, coin­ci­dint amb els 300 anys de la pèrdua de Bar­ce­lona.

Pateix quan plou, amb una riera ina­ca­bada?

S'ha d'aca­bar com cal, i per això anem a Madrid, que tenen els diners per fer-ho. La CUP és hereva de la pla­ta­forma Sal­vem la Riera i con­ti­nuem pen­sant que aquest és un pro­jecte erroni i que el temps ens dóna la raó.

I amb la residència geriàtrica que vol la CUP men­tre que el soci, CiU, defensa el mer­cat al mateix lloc, com s'ho faran?

S'ha de bus­car una solució tècnica i ens pro­po­sem tenir les bases a finals de setem­bre. Ente­nem que és pri­o­ritària com a ser­vei social i perquè és una inversió que pot gene­rar riquesa. Tri­ga­rem, pot­ser, de 10 a 14 anys, però s'ha de fer.

Han cri­ti­cat els últims anys, des de la CUP, el crei­xe­ment del poble i el pla gene­ral.

Amb les urba­nit­za­ci­ons tenim un pro­blema que hau­rem de des­en­ca­llar. S'ha d'endreçar el poble en tots els sen­tits, no només en l'urbanístic, perquè la situ­ació que hem tro­bat de l'ante­rior govern ha estat un ter­reny erm, on ens toca treure les her­bes i ado­bar com faria un pagès. Tre­ba­lla­rem des d'una visió dife­rent i reno­vada.

Com ara?

Volem una gestió més àgil i trans­pa­rent on pre­do­mini la infor­mació i la par­ti­ci­pació ciu­ta­dana. El pri­mer pas ja són les bases perquè els veïns diguin la seva abans d'apro­var les orde­nan­ces fis­cals, i farem el mateix amb l'ela­bo­ració dels pres­su­pos­tos de l'any vinent. És una manera dife­rent de fer política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.