Política

Una nova llei exterior per controlar “ambaixadetes”

L'Estat aprovarà divendres l'avantprojecte d'una norma que feia més de 30 anys que era al calaix per posar al dia l'obsoleta infraestructura diplomàtica però també per fiscalitzar l'acció a l'estranger de les comunitats

Al final no els lligarà l'obertura de noves oficines al compliment del dèficit, però insistirà que s'integrin totes en la xarxa espanyola

L'ambai­xa­dor
de torn tute­larà qual­se­vol cita a l'exte­rior de Mas


La inter­na­ci­o­na­lit­zació de la causa cata­lana i de la volun­tat ferma de con­vo­car una con­sulta d'auto­de­ter­mi­nació és una de les pri­o­ri­tats del govern aquesta legis­la­tura. Una volun­tat que tot just coin­ci­dirà en el temps, o que més aviat es pot dir que toparà, amb la ini­ci­a­tiva de l'exe­cu­tiu esta­tal per des­en­ca­llar una reforma legal que feia més de 30 anys que estava pen­dent i que, si no hi ha res de nou, pas­sarà diven­dres vinent pel Con­sell de Minis­tres: la llei d'acció exte­rior i ser­veis exte­ri­ors.

El nou text és una obs­ti­nació per­so­nal del minis­tre d'Afers Estran­gers, José Manuel García-Mar­ga­llo, pre­ci­sa­ment una de les veus de l'exe­cu­tiu que més s'han pro­mo­gut con­tra el procés sobi­ra­nista des­fer­mat a Cata­lu­nya. Després que governs ante­ri­ors l'anes­sin ajor­nant, ara sem­bla que sí que la tra­mi­tació va de debò, amb l'objec­tiu d'actu­a­lit­zar una infra­es­truc­tura exte­rior des­fa­sada i anqui­lo­sada des de final del fran­quisme, i de pas­sada “orde­nar i coor­di­nar” l'acti­vi­tat de totes les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques a l'estran­ger, cosa que també vol dir, és clar, con­tro­lar i fis­ca­lit­zar l'acció de l'admi­nis­tració autonòmica i local –no cal dir que sobre­tot la cata­lana– per difon­dre un mis­satge “uni­fi­cat” a l'exte­rior. Un mis­satge cen­tra­lit­za­dor, és clar, ja que s'imposa que l'acti­vi­tat exte­rior de comu­ni­tats i ens locals estarà sub­jecta “a les direc­trius, els fins i objec­tius de la política exte­rior fixats pel govern de l'Estat”, per mitjà d'un docu­ment d'estratègia d'acció exte­rior que apro­varà cada legis­la­tura. Ja es deixa clar, a més, que les comu­ni­tats no poden sig­nar trac­tats inter­na­ci­o­nals ni gene­rar obli­ga­ci­ons exi­gi­bles a l'Estat, i tam­poc podran “inter­fe­rir” en la política exte­rior del minis­teri.

El pri­mer esbor­rany es va redac­tar al juny, si bé ha cal­gut ree­la­bo­rar-lo una tren­tena de vega­des abans d'obte­nir l'avant­pro­jecte de llei que s'apro­varà diven­dres, i que es vol que arribi a les Corts abans de l'estiu. I és que les dis­pu­tes entre minis­te­ris i el man­te­ni­ment de diferències entre el cos diplomàtic i el de fun­ci­o­na­ris d'ofi­ci­nes comer­ci­als (que cobren més i tenen millors con­di­ci­ons) han obert un seguit de con­flic­tes i males­tars interns encara irre­solts.

Un dels punts més polèmics, però, que han entrat i han sor­tit diver­ses vega­des del text, és la neces­si­tat d'un informe favo­ra­ble del Minis­teri d'Hisenda perquè les comu­ni­tats puguin obrir noves dele­ga­ci­ons a l'exte­rior. La intenció ini­cial era que l'informe hagués de ser vin­cu­lant, i per tant se'ls pogués pro­hi­bir fer-ho, en cas que incom­plis­sin el límit de dèficit fixat per l'Estat, fet que Cata­lu­nya no farà enguany. Final­ment, però, si no hi ha nove­tats aquests dies, sem­bla que el punt caurà de l'avant­pro­jecte, i no per la bona volun­tat esta­tal, sinó perquè ha cons­ta­tat que la juris­prudència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal l'obliga a res­pec­tar les com­petències autonòmiques exis­tents en matèria exte­rior. Això sí, les comu­ni­tats sí que esta­ran obli­ga­des (igual que els ens locals i altres òrgans com ara el Con­sell del Poder Judi­cial i el Defen­sor del Poble) a infor­mar el minis­teri dels seus plans per obrir noves ofi­ci­nes, així com dels seus “viat­ges, visi­tes, inter­can­vis i actu­a­ci­ons amb pro­jecció exte­rior”, que rebran un informe amb “reco­ma­na­ci­ons” del minis­teri, si bé no seran vin­cu­lants. A més, la llei pre­veurà la inte­gració d'ofi­ci­nes autonòmiques a l'exte­rior dins les seus d'ambai­xa­des espa­nyo­les, una opció que el govern popu­lar ja va ofe­rir tot just acce­dir al poder, i a què de moment ja s'han aco­llit la Rioja, Galícia, Astúries, Navarra i el País Valencià.

En total, les comu­ni­tats tenen més de 160 ofi­ci­nes a fora, una quarta part de les quals són cata­la­nes. En aquest sen­tit, el minis­tre fa uns dies va tor­nar a con­vi­dar tot­hom a inte­grar-se en l'estruc­tura esta­tal, cosa que el País Basc i Cata­lu­nya han rei­te­rat que no faran. “Si no volen i s'esti­men més tan­car ambu­la­to­ris i tenir ambai­xa­de­tes a fora ho hau­ran d'expli­car als seus votants”, va retreure Mar­ga­llo la set­mana pas­sada. L'amenaça de fis­ca­lit­zar l'acció exte­rior, de fet, va més enllà, ja que també ha dei­xat clar que si un pre­si­dent autonòmic es vol citar amb un minis­tre estran­ger, la reunió l'haurà de pre­pa­rar l'ambai­xa­dor espa­nyol, “o no es farà”. Tot ple­gat, uns intents que el por­ta­veu del govern, Fran­cesc Homs, ja ha qua­li­fi­cat de “plan­te­ja­ments ridículs” que “des­a­fien el sen­tit comú, i les matei­xes lleis vigents”, al·ludint a l'Esta­tut. “És impos­si­ble que ens pri­vin l'acti­vi­tat de viat­jar o de rebre unes per­so­nes... Què faran? Ens trau­ran el pas­sa­port?” La nova llei no ho pre­veu pas. De moment.

Discreció i diplomàcia pública, recepta catalana emparada en l'Estatut

L'acció exterior de la Generalitat està regulada en els capítols II i III de l'Estatut, que li reconeix el dret a participar en el debat de polítiques comunitàries que afecten àmbits competencials propis. Igualment, té dret a desenvolupar relacions exteriors en l'estricte àmbit de les seves competències, així com d'impulsar els interessos i la projecció exterior de Catalunya, a més de treballar per augmentar la participació en organismes internacionals. Amb aquests fins el govern té obertes cinc oficines institucionals, davant la UE a Brussel·les i a Nova York, Londres, París i Berlín. A més, una xarxa de 34 oficines d'ACC1Ó, dependents d'Empresa i Ocupació i amb finalitats només econòmiques, fomenta les relacions comercials i assessora els exportadors.

A tot plegat s'afegirà Diplocat, un ens semiprivat hereu de l'antic patronat Catalunya-Món amb què el govern vol completar una discreta estratègia de “diplomàcia pública”, per aprofitar i coordinar les xarxes informals de catalans ja creades, veritables “ambaixadors civils” que volen ajudar a difondre la causa. I de passada, esquivar qualsevol control estatal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.